Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
31
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Er kan meer, dus er moet ook meer…
Arbeidsomstandigheden

Er kan meer, dus er moet ook meer…

planningen en werkdrukte

Omdat er technisch meer kan, moet er ook meer. En het moet sneller. Dat leidt tot steeds grotere werkdruk, en een langdurig zittend werkleven. Die rode lijn is te ontdekken in 2 recente onderzoeken over werkdruk en arbeidsomstandigheden.

Lang zitten is de op twee na meest voorkomende risicofactor die door Europese ondernemingen wordt gemeld. Bijna zes op de tien Europese bedrijven vindt langdurig zitten een risico voor de gezondheid van hun medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk, EU-OSHA. Behalve langdurig zitten zijn de grootste risico’s voor de gezondheid van werknemers de omgang met lastige mensen, repetitieve arm- en handbewegingen en het tillen en verplaatsen van mensen of zware lasten.

Meer risicobeoordelingen

De eerste resultaten laten ook ontwikkelingen zien in de huidige aanpak van veiligheid en gezondheid op de werkplek (VGW). Zo voeren Europese bedrijven doorgaans wat vaker risicobeoordelingen uit, waarbij grote verschillen waar te nemen zijn tussen landen. Bedrijven die risicobeoordelingen niet regelmatig uitvoeren geven aan dat de risico’s hen bekend zijn of dat er geen grote problemen binnen de organisatie zijn.

PSA

Daarnaast geven bedrijven aan dat met name de naleving van wetgeving de belangrijkste reden is om arbobeleid vorm te geven. Opvallend is ook dat minder werknemers betrokken zijn bij het beheer van psychosociale risico’s (PSA). Toch wordt een participatieve aanpak als belangrijk beschouwd om deze steeds vaker voorkomende risico’s aan te pakken.

Steeds hogere eisen

Ook onderzoekers van de Tilburg University constateren dat ingewikkelde technologie en veranderende normen en waarden in de samenleving hebben gezorgd voor een sterk toenemende werkdruk. Een ontwikkeling die al sinds de eeuwwisseling aan de gang is. En het leidt tot steeds mondiger en agressieve klanten, patiënten en leerlingen.

Snel, efficiënt en zwaar

De onderzoekers bekeken hoe de arbeidsomstandigheden zijn veranderd in 6 verschillende beroepen: thuiszorgmedewerker, leerkracht in het basisonderwijs, ICT-systeembeheerder, beveiliger, vrachtwagenchauffeur en orderpicker. In al deze bereoepen stelt nieuwe technologie steeds hogere eisen aan snelheid of beschikbaarheid. “Een orderpicker die in een groot magazijn werkt, krijgt via één klik op een digitale scanner, die alles bijhoudt, een opdracht om pakketjes vliegensvlug bij elkaar te zoeken. Dat is snel en efficiënt, maar ook zwaar voor werknemers”, zegt Sjanne Marie van den Groenendaal, een van de onderzoekers.

Conflict- en communicatievaardigheden

De resultaten kunnen volgens de onderzoeker nuttig zijn voor soortgelijke banen. “Dit onderzoek is een overkoepelend startpunt voor werkgevers om na te denken over wat nodig is om gezond met veranderingen in het werkveld om te gaan.” Bijvoorbeeld door werknemers beter te ondersteunen bij het ontwikkelen van conflict- en communicatievaardigheden. “Een docent, die niet opgeleid is tot mediator, moet tegenwoordig wel een gesprek met een agressieve ouder kunnen houden. Werkgevers moeten rekening houden met dit soort veranderende eisen die zij aan werknemers stellen”, aldus Van den Groenendaal.

Vraag het aan de mensen zelf!

Het gaat dus niet zozeer om technische snufjes als je de werkdruk wilt verlagen. Morele wendbaarheid en weerbaarheid zijn vaak belangrijker. Zodat mensen beter kunnen omgaan met minder positieve reacties van anderen, die ze tijdens hun werk soms krijgen. In Trouw noemt Van den Groenendaal nog een voorbeeld: de pakketbezorger die regelmatig een middelvinger naar zich toegeworpen krijgt tijdens zijn rit, waarbij hij of zij zelf ook steeds vaker vast komt te staan in het verkeer. Hoe je het werkende leven van meer mensen prettiger kunt maken? Ga eerst met ze praten, en inventariseer welke ideeën ze zelf hebben, adviseert de onderzoeker.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid