Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond ‘Er moet zo snel mogelijk iets gebeuren op de arbeidsmarkt’
Achtergrond

‘Er moet zo snel mogelijk iets gebeuren op de arbeidsmarkt’

Door ontgroening en vergrijzing neemt de beroepsbevolking in Nederland structureel af. Waar halen we in de toekomst onze medewerkers vandaan? Voor veel bedrijven heeft die vraag geen prioriteit. Er wordt nog te weinig aan personeelsplanning gedaan.

Als organisaties bestaansrecht willen houden, moeten ze tijdig reageren op de huidige ontwikkelingen binnen de arbeidsmarkt. Dat is de belangrijkste boodschap van het boek Overspoeld door schaarste, geschreven door Jacco van den Berg en Richard Jongsma. Het boek beschrijft zes trends op de arbeidsmarkt en vijftien acties om personele problemen het hoofd te bieden.

Schijnbare passiviteit
Auteur Jacco van den Berg is bedrijfseconoom. Met zijn bureau Van den Berg Training & Advies geeft hij onder meer trainingen op het gebied van performance- en competentiemanagement, leiderschap, selectie en ziekteverzuim. In 1996 schreef hij al een boek over leeftijdsbewust personeelsbeleid: Mobiliteit voor alle leeftijden.
Veel van de voorspellingen in dat boek zijn inmiddels uitgekomen. De VUT-regeling bestaat niet meer, het aantal wettelijke vakantiedagen is een stuk minder en de werktijdverlenging is ingegaan. Alleen de strategische personeelsplanning van veel bedrijven is achtergebleven. “Het is al lang bekend dat er iets moet gebeuren op de arbeidsmarkt, maar er is toch sprake van een soort schijnbare passiviteit”, zegt Jacco van den Berg. “Veel bedrijven plannen een of twee jaar vooruit en daarna zien ze wel weer. Echt strategische plannen zijn er weinig.” Door de economische crisis staat personeelsplanning ook niet echt op de kaart. “Momenteel spelen heel andere zaken: er moeten mensen uit, het moet efficiënter, er moet geld bespaard worden. Het is een kwestie van overleven.”

Geen economie, maar demografie
De economische en demografische wetten bepalen de arbeidsmarkt. Nu heeft de economie de overhand, straks wordt de demografie bepalend. Door de toenemende vergrijzing stromen er vanaf volgend jaar veel mensen van de arbeidsmarkt. Die lege plekken worden door bedrijven nog niet opgevuld. “In plaats daarvan zie je dat steeds meer organisaties (productie)banen uitbesteden aan het buitenland. Of de overgebleven personeelsleden moeten meer werk doen. Dat zie je nu in de zorg. Ik sprak laatst met iemand van GGZ Breburg die me vertelde dat ze mensen moeten ontslaan, terwijl ze nu al weten dat ze over twee jaar weer nodig zijn.”

Multi-inzetbaar
De werksituatie is de laatste jaren ook sterk veranderd. Eén van de trends op de arbeidsmarkt is flexibiliteit. Een organisatie werkt graag met flexibele medewerkers. Steeds meer bedrijven werken met een vaste kern en een aantal losse, zelfstandige mensen eromheen. Volgens Van den Berg past de houding van de jongere generatie daar goed in. “Jongeren willen zichzelf niet teveel vastpinnen en ze moeten er al helemaal niet aan denken om 25 jaar bij hetzelfde bedrijf te werken. Ze hebben vaak veel verschillende baantjes, waardoor ze multi-inzetbaar en flexibel zijn.”

Juiste verhouding
In het boek Overspoeld door schaarste wordt het belang van een juiste verhouding tussen jongere en oudere werknemers benadrukt. “De combinatie tussen jong en oud is het beste. Jongeren zijn enthousiast en flexibel, terwijl ouderen onmisbare kennis en ervaring meebrengen.” Bij sollicitatieprocedures wordt volgens Van den Berg vaak de voorkeur gegeven aan jongere sollicitanten, omdat ze goedkoper zijn. “Dat is niet helemaal terecht tegenover de oudere werknemers, want zij kunnen ook veel inbrengen. Met zowel jongere als oudere medewerkers ontstaat er een meester-gezelrelatie die in de praktijk heel goed werkt.”

Kenniscrisis
Goed onderwijs is belangrijk ter voorbereiding op de arbeidsmarkt. Helaas is dat onderwijs niet altijd compleet genoeg. “Je ziet de laatste jaren dat bedrijven zelf onderwijs aanbieden om de kenniscrisis op te vangen. Ze vullen het gat in met vakscholen. Op die manier geven ze jongeren het juiste onderwijs en binden ze hen meteen aan het bedrijf.”
Onlangs deed de minister van onderwijs nog een oproep dat het uit moest zijn met alle pretopleidingen. Het onderwijs moet opleidingen aanbieden waar in de markt ook vraag naar is. “Scholen hebben te veel geïnvesteerd in pretopleidingen. Daardoor kregen ze wel veel leerlingen – en dus geld – maar die leerlingen hadden absoluut geen baangarantie. Daarmee creëer je eigenlijk werkloosheid. Nu zie je die ontwikkeling langzaam verschuiven. Het ROC Zadkine geeft bijvoorbeeld al aan dat bij bepaalde opleidingen geen werk te vinden is.” Een alternatieve oplossing kan zijn om per jaar een limiet in te stellen op het aantal leerlingen per opleiding. “Net als bij Geneeskunde. Als leerling accepteer je dan ook dat alleen de besten worden toegelaten.”

Nu: actie
Eén ding is duidelijk: organisaties moeten nu al actie ondernemen om in 2020 en daarna minstens zo goed als nu hun producten en diensten aan te bieden. Jacco van den Berg: “Hoe langer je het uitstelt, hoe moeilijker het wordt. Maar ooit zal de zon weer gaan schijnen.”

U vindt alle informatie over het boek ‘Overspoeld door schaarste’ in de shop van Vakmedianet.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsmarkt, Arbeidsvoorwaarden, Langer doorwerken, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen, Uncategorized
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid