Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Even naar kantoor om de collega’s weer te zien…
Anders werken

Even naar kantoor om de collega’s weer te zien…

collegialiteit

Weer naar kantoor? Twee van elke drie werknemers doet niets liever. Maar dan vooral om de collega’s weer te zien. Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet. Voor de rest zijn mensen ‘best’ tevreden met thuiswerken. Zo bleek dit najaar uit onderzoek van Motivaction. Recente onderzoeken bevestigen dat beeld.

Het idee dat ze straks weer naar kantoor mogen, maakt veel gedwongen thuiswerkers nu al gelukkig. Het geluksgevoel dat je kunt krijgen van prettig werk, hangt voor 60 procent samen met leuke collega’s hebben. Nu bijna driekwart gedwongen thuiswerkt, krijgt dat gevoel van werkgeluk een flinke knauw. Vier van de tien thuiswerkers heeft geen idee waar hun collega’s mee bezig zijn. En net iets meer dan de helft (52%) voelt zich niet erg verbonden met de organisatie.

‘Veel grenzeloosheid’

Zo’n beeld komt ook naar voren uit de Monitor Thuiswerken van de Arbo Unie. Ruim 55 procent van de werknemers ervaart nu vooral de voordelen van het thuiswerken, terwijl 25 procent lijdt onder deze manier van werken. Jan van den Hoogen, strategisch arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie vindt het zorgelijk. ‘We zien veel grenzeloosheid in werken ontstaan. Mensen het blijven doorwerken ondanks medische klachten. Het gemis aan contacten heeft niet alleen een sociaal effect maar ook een verarming van informatiestromen.’

Beter concentreren?

Eind oktober vorig jaar bleek al uit onderzoek van Motivaction dat steeds meer thuiswerkers de fysieke nabijheid van collega’s missen. Het percentage met die gevoelens was toen al 65, opgelopen van 59 procent in april vorig jaar. En ook het aantal mensen dat zich juist op het werk beter kan concentreren zat in de lift. Aan het begin van de thuiswerkgolf vond 1 thuiswerker op elke 3 dat, in oktober kon 41 procent zich beter concenteren op de zaak dan thuis. Toen was ook 68 procent van de thuiswerkers nog tevreden met deze werkvorm. Cijfers van de ArboUnie laten een daling zien naar 55 procent.

Weg met dat forenzen!

Het meest te spreken zijn we over het ontbreken van reistijd van en naar het werk. Vooral hoger opgeleiden vinden dat geweldig: 85 procent geeft aan blij te zijn minder te hoeven reizen. Ook het percentage dat tevreden is over het zelf indelen van tijd is toegenomen. Waar in april 61 procent hierover te spreken was, is dit nu 64 procent en onder hbo- en wo-opgeleiden zelfs 72 procent. Zij kunnen zich thuis ook beter concentreren dan op het werk. Dat percentage liep op van 27 naar 33 procent vorig jaar onder hbo’ers en wo’ers.

Liever hybride werken

Volledig thuiswerken wil bijna geen enkele werknemer. De meeste mensen met een aanstelling (78%) gaan het liefste minstens een dag per week naar het werk. Alle dagen terug naar de zaak willen de meeste mensen ook niet meer: hoogstens 25 tot 30 procent is daarvoor te porren, die is het thuiswerken echt helemaal zat. Vaak zijn het mensen met interactieberoepen, die veel contact moeten hebben met anderen om te kunnen functioneren.

Meer verbinding graag

Ook is thuiswerken nog niet altijd en overal even goed geregeld. Zo bleek uit het Nationaal Thuiswerkonderzoek van uitgeverij Vakwereld in oktober vorig jaar dat bijna 30 procent van de thuiswerkers zich niet altijd gesteund voelt door de directe leidinggevende. Zo’n 12,4% voelt zich zelfs onvoldoende of helemaal niet gesteund. En dat terwijl de persoonlijke aandacht van leidinggevenden erg bepalend is voor het gevoel verbonden te zijn met de zaak. Ook kan 37,7% niet altijd digitaal beschikken over de juiste, actuele en/of volledige informatie. Ruim een kwart (27,7%) van de ondervraagden maakt zich soms tot vaak zorgen over het resultaat van het thuiswerken.

Extra ingewikkeld

Marco Winkel, HR Director bij Visma | Raet snapt heel goed waarom veel mensen de balen hebben van alle dagen thuiswerken. ‘Alles wat het werk extra leuk maakt, zoals het praatje bij de koffieautomaat, de lunchwandeling of de vrijdagmiddagborrel, is weggevallen. Voor de afdeling HR is het nu een extra ingewikkelde taak om collega’s betrokken te houden en te binden.’

Goede voorbeelden

Hij wijst erop dat HR-professionals al veel hebben bedacht om de motivatie met het werk en de band met de collega’s en het bedrijf in stand te houden. ‘Neem bijvoorbeeld Moniek van Beckhoven, winnares van de HR-professional van het jaar-verkiezing. Zij zorgde er met haar collega’s voor dat de medewerkers binnen haar organisatie hun thuiswerkplek konden ‘pimpen’ om het werk leuker en makkelijker te maken.’ Winkel organiseert mede hierom de ‘Dag van de HR-professional’ op dinsdag 16 maart.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid