Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
23
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Flexibiliseren is een werkwoord
Anders werken

Flexibiliseren is een werkwoord

Flexibiliseren, we hebben het er al zo vaak over gehad. De arbeidsmarkt flexibiliseert, de groep Zelfstandige Professionals groeit, het nieuwe werken breidt zich uit en vaste contracten worden schaarser.

Flexibiliseren is een werkwoord. Het roept op tot bewegen, tot kantelen en durven loslaten. Voor de ene persoon zal dat gemakkelijker zijn dan voor de ander, net als het voor MKB-bedrijven vaak gemakkelijker is dan voor grote traditionele organisaties of multinationals. Het gebeurt niet zomaar, er moet hard aan gewerkt worden.

Ken uw Flexfactor!
Bedrijven en organisaties hebben te maken met een veranderende arbeidsmarkt en met de vergrijzing. Weg met dat laatste woord, zeg ik daar meteen achteraan. Het roept een stoffig en kleurloos beeld op, terwijl in die categorie de kennis en ervaring nog steeds een groot en kleurrijk goed zijn.

Dus even opnieuw geformuleerd: Bedrijven en organisaties hebben te maken met een veranderende arbeidsmarkt en met steeds langer doorwerkende werknemers. Dat vraagt om een vernieuwde inrichting van de organisatie. In-, door- en uitstroom zullen scherper onder de loep gelegd moeten worden.

Strategische personeelsplanning, herziene functieprofielen, het nieuwe werken, talentmanagement en duurzame inzetbaarheid zijn de ingrediënten die de hoogte van de Flexfactor voor bedrijven gaan bepalen. Hoe hoger de Flexfactor, hoe succesvoller het flexibiliseren.

Denk flexibeler
Is flexibiliseren voor iedereen? Hoe zit het bijvoorbeeld met die oudere (50 plus) werknemers/werkzoekenden? De groep die het meest van iedereen het etiket ‘star’ of ‘niet flexibel’ opgeplakt krijgt. Een vraag: vind jij dat er nog hoop is op een flexibele toekomst voor deze groep? Voor degene die hier zijn twijfels over heeft heb ik een advies: ga eens flexibeler denken. Meer dan de helft (53%) van de in Nederland werkzame ZZP’ers is 45-50 plus! Een zeer grote flexibele werkzame groep dus! Misschien soms uit noodzaak maar vooral uit vrije keuze.

Gouden ketenen
Flexibiliseren wordt pas echt voor iedereen mogelijk als er vanuit wet- en regelgeving en beleid binnen organisaties mee wordt geflexibiliseerd. Werknemers in vaste banen zitten soms ook letterlijk vast in hun baan. Niet altijd om het gemak, soms zijn de risico’s om te verkassen te groot. Inkomensverlies en verlies aan pensioenrechten dreigen aan de horizon. Een stap terug kunnen doen (door verandering van werkplek of minder gaan werken) met behoud van de opgebouwde pensioenrechten zou al een groot verschil kunnen maken. Flexibele werknemers, uitzendkrachten of ZZP’ers zouden anders beoordeeld en beloond moeten worden bij bijvoorbeeld het aanvragen van hypotheken en verzekeringen.

Flex met zeker
Het is een mooie stap dat er vanaf januari 2015 een klap wordt gegeven op het ZZP pensioenfonds. Een initiatief dat de voordelen combineert van individuele keuzevrijheid en de kracht van het collectief. Hoe flexibel we ook zijn, wat zekerheid voor de toekomst willen we blijkbaar uiteindelijk allemaal.

HR-Base, 21 juli 2014Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Balans werk-privé, Blog, Het Nieuwe Werken, Langer werken, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid