Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Flexwerken, moet je daar flexibel in zijn?
Anders werken

Flexwerken, moet je daar flexibel in zijn?

Flexibel werken zorgt voor werknemerstevredenheid, een betere werk-privébalans en meer productiviteit. Toch zijn er valkuilen waar je op moet letten.

Stel je voor, je hebt de afgelopen maand extra uren gewerkt zodat je een lang weekend weg kunt met je gezin. Dit heb je keurig afgesproken met je leidinggevende, maar als het zover is, staat er ineens een belangrijke vergadering met een van de grootste klanten op je agenda op de vrijdagmorgen van je vertrek. Je wordt verwacht daarbij te zijn. Wat doe je? Of je hebt afgesproken vier dagen van tien uur te werken, om de vrijdag structureel vrij te hebben, maar je leidinggevende blijft je uitnodigen en lastig vallen met afspraken op die dag. En je krijgt niet extra betaald voor die extra uren.

Niet voor iedereen voordelen

Edward Hyatt en Dr. Erica Coslor van de Universiteit van Melbourne deden onderzoek en kwamen dit soort valkuilen veel tegen. En wat blijkt uit hun onderzoek: flexibel werken is niet voor iedereen een verbetering. Veel flexibele werkers worden weer teruggetrokken en door sociale druk of druk van leidinggevenden nemen zo te veel hooi op de vork.

Vier dagen van tien uur

Vier dagen tien uur per dag werken kan zelfs schadelijk zijn, stellen de onderzoekers. Werknemers raken dan al snel meer vermoeid door de lange dagen die ze maken en de extra uren die ze erin moeten werken. Ook, stellen de onderzoekers, kiezen vooral vrouwen voor flexibele werktijden, daarom hebben juist zijn meer invloed van de gevolgen ervan.

Sociale druk

Andere nadelen aan het flexibel werken zijn onder meer de sociale druk die er bestaat om je heen om toch maar in traditionele rollen te werken, terwijl je net hebt afgesproken dat je flexibel werkt. Of wat te denken van het ontstaan van negatieve beeldvorming van thuiswerkende collega’s en het beeld dat bestaat dat als je promotie wilt maken, je vooral gezicht op kantoor moet laten zien.

Echte flex

Dat verklaart dat veel werknemers die onderhandeld hebben om flexibel te kunnen werken toch wel weer bij die ene vergadering zijn, of op hun vrije momenten toch de e-mails bijwerken. Het lijkt er dus op, aldus de onderzoekers, dat flexibiliteit alleen voordelen kan hebben als het echte flexibiliteit is.

En dan nu… u!

Hoe kunt u medewerkers  zelf slimmer laten sleutelen aan een baan op hun eigen maat, in het beste belang van henzelf en de klanten? Dat leert u van Luc Dorenbosch tijdens de workshop Smart Crafting op het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid, op 31 mei aanstaande. Lees hier alle informatie en inschrijfmogelijkheden!

(Bron: Platform Over Het Nieuwe Werken)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid