Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Fysieke inspanningen laten mannen langer leven!
Gezonder werken

Fysieke inspanningen laten mannen langer leven!

grondwerk

We hebben het jarenlang gezegd: fysiek zwaar werk hou je minder lang vol. Nee hoor, blijkt uit een nieuwe analyse van een grootschalige studie naar fysiek zware beroepen en sterfelijkheid. Mannen met zo’n beroep worden gemiddeld een jaar ouder dan hun soortgenoten onder de kantoortijgers.

Wie na z’n vijftigste een fysiek zwaar beroep uitoefent kan zich beter laten omscholen. Na deze leeftijd op dezelfde manier doorwerken betekent dat je elk jaar vier tot zes maanden sneller oud wordt. Bij mensen met weinig controle over de manier waarop ze elke dag moeten werken is het effect nog groter. Voor hen betekent een jaar doorwerken anderhalf jaar ouder worden. Onder andere onderzoek van onderzoek door gezondheidseconoom Ravesteijn liet dat zien, 5 jaar geleden.

Respect en waardering

Maar de discussie is nooit opgehouden. Zo bleek het ook een kwestie van respect en waardering van je werkgever of je fysiek zwaar werk langer volhoudt. Klinkt logisch, waardering is altijd een belangrijke motivator geweest om vervelende klussen langer vol te houden. Maar nu is er nieuw, grootschalig onderzoek uitgevoerd door Noorse onderzoekers. Belicht in de New York Times, door Gretchen Reynolds. Deze onderzoekers hebben tientallen jaren de beweegpatronen gevolgd van bijna een half miljoen werknemers. Wie vaak moet sjouwen en tillen voor zijn werk, leeft langer dan collega’s die hun werkende leven vooral zittend doorbrengen.

Veel open vragen

Maar is dit effect er alleen bij mannen die voor hun werk veel fysiek zwaar werk moeten doen? Of mogen de fanatieke sporters, die min of meer vrijwillig inspanningen leveren ook rekenen op extra levensjaren? En omgekeerd, heeft een slechte leefstijl niet een veel groter effect op de levensduur dan fysiek zwaar werk? En hoe zit het met vrouwen? Om die vragen te beantwoorden keken de gezondheidswetenschappers opnieuw naar de berg onderzoeksgegevens uit de Noorse studie, gepubliceerd in The Lancet. Op het eerste gezicht vonden ze bewijs voor de stelling dat mannen die veel moeten bewegen voor of op hun werk inderdaad korter leven.

Fysiek zwaar bestaan doet de man goed

Tot de wetenschappers de resultaten ontdeden van allerlei mogelijke alternatieve verklaringen zoals opleiding, inkomen, roken, gewicht en sportieve activiteit. Toen kwamen ze tot een tegengestelde conclusie. Mannen die veel moeten bewegen op hun werk, leven gemiddeld een jaar langer dan mannen met een in hoofdzaak zittend bestaan. De actievelingen hadden vooral minder last van hartaandoeningen en kankers. Bij vrouwen konden de onderzoekers geen enkel verband vinden tussen actieve leefstijl en langer leven.

Alle fysieke activiteit is goed

Waarom deze effecten niet zichtbaar zijn bij vrouwen is maar een van de nog openstaande vragen. Ook is nog niet duidelijk welke aspecten van de leefstijl bij mannen de meeste invloed heeft op een langer leven. Is het vooral bewegen voor en op je werk, of is de fysieke inspanning in je privéleven minstens zo belangrijk? Eén conclusie wil de hoofdonderzoeker dr Ekelund wel trekken: alle fysieke activiteit is belangrijk voor wie langer wil leven. Of je dat nu doet voor je werk, in je privéleven of reizend tussen beide levens.

Overigens: fysiek zwaar werk langer volhouden kan wel. Lees deze tips er nog eens op na!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Langer doorwerken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid