Stelling
"Het antwoord op het thuiswerk-dilemma is mensen flexibeler laten werken."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Geef mij maar een Archie
Anders werken

Geef mij maar een Archie

vriendelijke robot-man

Robotisering, we worden er de laatste tijd flink mee om de oren geslagen. Een bedreiging of een kans, vraagt Els Brouwer zich af op Hr-base. Misschien zien we het wel helemaal verkeerd…

Eigenlijk is robotisering helemaal niets nieuws. Sinds het allereerste begin van de industriële revolutie rond 1750, waarin we overstapten op machinaal vervaardigde goederen, is de stap naar robotisering al ingezet. De weerstand tegen machines was even groot maar de impact ook, het leverde uiteindelijk welvaart op. Robotisering gaat hier weer een stap verder in, maar het zijn allemaal stappen die onderdeel uitmaken van hetzelfde, al zo lang lopende proces.

Zelfsturend, en dan…

We vervangen steeds meer banen door computers en robots en naarmate die zelfsturing van processen steeds meer gerealiseerd wordt, lijkt het er op dat we die lijn ook naar werknemers doortrekken. We willen dat werknemers ook zelfsturend worden. Zelfsturende teams en zelfsturende organisaties, een toekomstbeeld dat inmiddels al realiteit begint te worden.

..vanuit je-zelf sturend

Het grote verschil is dat we met zelfsturende teams of werknemers juist het tegenovergestelde van robotisering willen bereiken. We willen niet meer dat er gewerkt wordt vanuit dat wat je opgelegd krijgt, waarin je soms echt geprogrammeerd wordt. We willen dat er gewerkt wordt vanuit eigen initiatief en verantwoordelijkheid, je talenten inzetten en creatiever worden.

Het allerlaatste wat we willen is dat de menselijkheid verdwijnt, de authenticiteit en het unieke talent dat ieder met zich meebrengt. We willen juist dat mensen hun eigen zingeving in werk ontdekken omdat ze dan gelukkiger worden en daardoor ook beter zullen presteren. We gebruiken het woord zelfsturend op dit moment constant in twee totaal verschillende betekenissen, tevens een verschil tussen robot en mens.

De werving- en selectierobot

Recruitment is typisch zo’n vak dat zich lijkt te lenen voor robotisering. Toch is al gebleken dat juist de persoonlijke selectie onmisbaar is voor het beste resultaat en zelf geloof ik daar sterk in. Persoonlijke eigenschappen, competenties, authenticiteit, zijn meer dan ooit doorslaggevend voor een succesvolle match en worden nooit volledig aangeraakt in een geautomatiseerde selectie. Maar we kunnen er niet onderuit, automatisering vereenvoudigt wel een groot deel van het recruitmentproces en laten we daar vooral blij mee zijn.

Vriendschap met een robot

Het woord robot wekt bij mij gek genoeg eerder sentiment op dan een toekomstbeeld. Het herinnert mij aan Archie, de man van staal. Een serie stripverhalen waar ik vroeger gek op was. De reeks gaat over een robot die werd gebouwd door professor C.R. Ritchie en die bediend werd door zijn neefje Ted en diens beste vriend Ken Dale. Een geweldige samenwerking en vriendschap tussen mens en robot, waar avonturen en grote heldendaden uit voortkwamen. Geef mij ook maar een Archie.

HR-Base, Els BrouwerPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid