Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Geen tijd? Het gaat om prioriteit!
Achtergrond

Geen tijd? Het gaat om prioriteit!

preventie

Systemen en procedures worden steeds flexibeler ingericht. Dat is mooi, maar de werkelijkheid verandert nog sneller. Die realiteit geldt in steeds meer branches. Of het nu de klanten of de overheden zijn, over de noodzaak van efficiënt werken is iedereen het eens. Maar medewerkers van overheden en zorginstellingen laten met heldere voorbeelden zien dat de bezuinigingen hun organisaties met onuitvoerbare doelstellingen achterlaten. Durf te prioriteren, zegt Maarten de Winter van Zelfstandig, dat werkt duurzamer.

Het kabinet verdedigt de maatregelen vanuit financiële noodzaak. Dat is begrijpelijk, maar door daarop te hameren, bagatelliseert het kabinet de onuitvoerbaarheid. Dat valt hen aan te rekenen. Want bij te hoge druk gaan gemeenten en zorgorganisaties kopje onder, of zij wentelen die druk af.

Flexibel en efficiënt
Hoge efficiencyeisen worden tegenwoordig steevast gekoppeld aan een groot verandervermogen. Zo gaan organisaties over de grenzen heen van wat gezond  en mogelijk is. 52 procent van de medewerkers in organisaties geeft aan dat er te weinig capaciteit is (cijfers HayGroup). Deze medewerkers geven aan dat de sturing ontbreekt of tekortschiet. Dat veroorzaakt werkdruk en afspraakinflatie, versnippering en stress, mentaal verzuim en uitval. Eenderde van de kosten van onze gezondheidszorg is stressgerelateerd.

En waar wij in de publieke dienstverlening als patiënt of burger afhankelijk zijn van die medewerker, worden de problemen op ons afgewenteld. Met een moreel beroep (participatiesamenleving) wordt ook dit gebagatelliseerd. Alsof wij alle tijd van de wereld hebben! Zo is de cirkel rond. Zo loopt het systeem vast.

Durf te kiezen
Medewerkers kunnen en willen hun tijd effectiever inzetten. Jobcrafting, zelfsturing, Het Nieuwe Werken: de media staan er vol van. Natuurlijk moeten organisaties hen kansen bieden. Veel leidinggevenden willen ruimte geven, wanneer systemen en besturende processen hen de mogelijkheden geven. Systemen worden wel steeds flexibeler ingericht (lean), maar het tempo van veranderingen gaat nog sneller. Het management wil innoveren, maar moet ook sturen op geld. Natuurlijk is geld schaars. Maar het echte probleem is schaarse tijd en daar wordt niet effectief op gestuurd; het gaat om keuzes maken.

Tijd is schaars productiemiddel
Wanneer professionals grenzen aangeven mogen we hen vragen deze te objectiveren; daar zijn goede methoden voor, dus gebruik die. Wanneer grenzen objectief overschreden worden, moeten ze een uitgangspunt vormen voor dialoog en niet worden gebagatelliseerd. Dat staat gezond en effectief werken in de weg en leidt alleen tot verliezers. Wij moeten elkaar helpen dilemma’s te doorbreken door mentale grenzen te slechten. Dat gebeurt alleen door de grenzen die schaarse tijd oplegt ten volle te erkennen. Dat brengt het gesprek naar de kern van het probleem en dus ook naar het hart van de oplossing.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Gezonder werken, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen, Pensioen, Tools, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid