Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Geen VUT meer? Dan maar met deeltijdpensioen
Langer doorwerken

Geen VUT meer? Dan maar met deeltijdpensioen

Het deeltijdpensioen is steeds meer in trek. Oudere werknemers die door de verhoging van de AOW-leeftijd steeds langer moeten werken, halen zo hun pensioen naar voren. Dat blijkt uit onderzoek van het FD, die cijfers opvroeg bij de grotere pensioenfondsen.

Vooral de flexibele pensioenregelingen zijn in trek, waarbij werknemers gedeeltelijk met pensioen gaan of een pensioenuitkering krijgen die lager wordt als ze recht krijgen op AOW. Bij het ABP steeg het aantal deeltijd-gepensioneerden met zo’n flexibele regeling sinds 2014 met 60 procent, in de metaalsector kwamen de helft meer deeltijdgepensioneerden, in de zorg waren dat er rond 30 procent. Het betekent dat honderdduizenden werknemers een flexibel pensioen of hoog-laagregeling gebruiken. Vervroegd met bedrijfspensioen kan niet bij elke pensioenregeling.

Onbekend, onbemind

Belangrijkste reden voor de toegenomen belangstelling is de immer stijgende AOW-leeftijd. Wie nu 65 jaar wordt, moet nog een halfjaar wachten op het staatspensioen. In 2018 is de AOW-leeftijd 66 jaar. Maar ook weten veel mensen niet dat sommige bedrijfspensioenregelingen eerder kunnen ingaan dan de AOW-leeftijd, en dus ‘naar voren’ gehaald kunnen worden. Bovendien zijn deze mogelijkheden nooit erg populair geweest. Wie ze gebruikt, telt niet echt meer mee bij zijn werkgever, is het overheersende gevoel. En het bedrijfspensioen wordt lager, omdat de uitkering langer loopt. Een VUT- of prepensioenregeling was een betere optie. Maar die zijn grotendeels verdwenen.

Kennis en ervaring behouden

Wie nu voor de keuze staat tussen stoppen of deeltijdpensioen, kiest sneller voor dat laatste, zegt een woordvoerder van metaalfonds PMT. Mensen werken liever zo lang mogelijk door, stelt hij. Bedrijven hebben er meestal ook geen bezwaar tegen, omdat de kennis en ervaring van ouderen dan langer behouden kan blijven.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws

0 reacties op Geen VUT meer? Dan maar met deeltijdpensioen

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid