Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Geen woorden, maar daden!
Langer werken

Geen woorden, maar daden!

Charisma, uitstraling en reputatie zijn van oudsher de kwaliteiten die mensen waarderen in een echte leider. Die kwaliteiten komen vooral goed naar voren in persoonlijk contact tijdens fysieke ontmoetingen. Wie een virtueel team effectief wil leiden, toch belangrijk tijdens deze aanhoudende coronacrisis, moet uit een ander vaatje tappen.

Dat blijkt uit langlopend onderzoek bij 220 teams in de VS, aangevuld met 86 laboratoruimexperimenten met teams van 4 mensen. Onlangs gepubliceerd in The Journal of Business and Psychology, en beschreven door Arianne Cohen in de rubriek WorkLife op de website van de BBC. En eigenlijk bevestigt het een vermoeden dat veel mensen al langer hebben: die ‘lekkere’ uitstraling van de klassieke leider van nature, dat charisma, dat komt op een beeldscherm veel minder goed over.

Het team ‘empoweren’

Wat meer indruk maakt, als je elkaar vooral of uitsluitend ziet op een scherm? Prestaties. Geen woorden maar daden, inderdaad. Managers die ervoor zorgen dat het werk ‘af’ komt. De leidinggevenden die de andere teamleden echt ondersteunen bij hun werk. Het zijn niet langer de dominante, overheersende, charismatische mensen met natuurlijke leiderschapskwaliteiten. Het zijn de teamleden die hun zaakjes goed voor elkaar hebben. Ze zijn planmatig sterk, hebben een goed netwerk binnen het team en de rest van de organisatie, en ze zorgen dat het hele team zijn doelen op tijd behaalt. Dat laat Cohen een van de hoofdonderzoekers, Radostina Purvanova van de Drake University, Iowa zeggen.

Genoegdoening

Genoegdoening is aanstaande dus, voor de nijvere werkbijen die al generaties lang de charmeurs voor hebben moeten laten bij de vervulling van topposities, concludeert Cohen niet zonder genoegen. Het onderzoek lijkt er voldoende aanknopingspunten voor te bieden. Het stamt uit het pre-Coronatijdperk, dus door die platte noodzaak kunnen de uitkomsten niet zijn beïnvloed. En het ging om de vraag welk type potentiële leider de meeste vanzelfsprekende invloed krijgt binnen een team.

Werken voor de anderen

Bij het klassieke team, fysiek bij elkaar aan het werk in dezelfde ruimte ging het zoals verwacht: de extraverte, zelfverzekerde, charismatische leider-van-nature werd meestal gekozen. Die zelfverzekerdheid wekt de indruk van vertrouwen en betrouwbaarheid bij veel mensen. ‘Hij of zij weet kennelijk goed wat er te doen is.’ In virtuele teams ging het heel anders. Hier ging de benoeming meestal naar de planmatig sterke teamleden, die de andere teamleden goed hielpen bij hun werk, en ondersteuning boden door tijdig voor voldoende hulpbronnen te zorgen. Deze leiders waren vooral doelgericht, productief, betrouwbaar en behulpzaam.

Een kwestie van vertrouwen

Geen woorden maar daden dus. Dat is het leidende motto voor managers van virtuele teams tijdens deze coronacrisis, zo vat Cohen de conclusies van het onderzoek nog maar eens samen. Maar nog belangrijker dan die daden lijkt het vertrouwen te zijn dat de echte leiders moeten opwekken door hun daden. Concluderen ook de onderzoekers. Het verschil tussen fysiek en virtueel leiden zit in de manier waarop je dat vertrouwen laat ontstaan. In virtuele teams speelt de persoonlijkheid van de manager een veel minder grote rol. Hier zijn de daden veel belangrijker. Maar dat lijkt vooral te zijn omdat de woorden minder indruk maken als ze in maar twee dimensies worden uitgesproken.

Hybride teams

Maar hoe zit het dan bij de teams die virtueel werken en elkaar soms ook fysiek ontmoeten? Zoals de (zelfsturende) teams die vòòr de coronacrisis al bestonden? Cohen, en de onderzoekers noemen deze hybride teams als onderwerp van vervolgstudie. De vraag is namelijk hoe de contactuele vaardigheden van de ‘nijvere werkbijen’ zich ontwikkelen die het nu nog beter doen als leiders van virtuele teams.

Het werk staat centraal

En hoe zit het ondertussen met de carrièrevooruitzichten van de charismatische natuurlijke leiders? Die !hoeven niet te wanhopen, stelt Cohen met duidelijk satanisch genoegen. Aanpassen is mogelijk, maar het ego zal een stapje terug moeten doen. Deze leiders moeten eraan wennen dat zij niet langer het vanzelfsprekende middelpunt zijn van elke vergadering. Dat is het werk zelf, en de mensen die dat het efficiënst gedaan krijgen. Dankzij de coronacrisis is het tijdperk van de slimme regelaar en ritselaar aangebroken, zou je kunnen concluderen. Mits hij of zij dat vooral voor de anderen doet, en niet voor zichzelf houdt.

Meer over virtueel leiderschap?Lees het artikel ‘Zò manage je een virtueel team‘ op onze website. Met 8 tips voor constructief leiden-op-afstand!


Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Langer werken, Leiderschap, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid