Stelling
"Ik vind het, met het oplaaiende coronavirus, onverantwoord om terug te gaan naar kantoor."
36
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Geluk? Daar moet je aan blijven werken…
Gezonder werken

Geluk? Daar moet je aan blijven werken…

rust, relax, yoga, adem

Vorig jaar noemde 88 procent van de Nederlanders zichzelf een gelukkig mens. Een kleine drie procent was echt ongelukkig, en negen procent had er geen duidelijk gevoel over. Dat meldde het CBS op 20 maart, de internationale dag van het geluk, met nieuwe cijfers.

Het geluksgevoel hangt sterk af van de gezondheid. Wie daar niet erg over is te spreken, voelt zich hoogstens voor 58 procent gelukkig, en 16 procent is dan echt ongelukkig. Een als zeer goed ervaren gezondheid gaat veel vaker samen met geluk: 94 procent is gelukkig en 1 procent ongelukkig.

Niet alleen de relatie

Ook de relatie is belangrijk voor gevoelens van geluk. Van de Nederlandse volwassenen met een partner voelt 92 procent zich gelukkig, van degenen zonder partner 79 procent. Na een scheiding of overlijden van een van de partners daalt het geluksgevoel uiteraard, naar 82 en 75 procent.

Werkende Nederlanders

De werkende Nederlander is bijna de gelukkigste en meest loyale werknemers ter wereld. Dat bleek eind vorig jaar uit de Global Workforce Happiness Index. Wij komen op de zesde plaats, van nummer 14 vorig jaar. Dus is het geluk en de loyaliteit van de Nederlandse werknemers in een jaar tijd fors toegenomen.

Goed voor de motivatie

Gelukkige werknemers zijn cruciaal om talent binnen te houden en te kunnen beschikken over een gemotiveerd personeelsbestand dat goede resultaten neerzet en blijft innoveren. Medewerkers die het naar hun zin hebben op hun werk presteren beter en zeggen minder snel hun baan op. Bovendien zijn zij bereid een extra stapje te zetten, om ook andere taken op te pakken die normaal gesproken niet bij hun functie horen. Voor organisaties loont het dus om hun mensen dat ‘tevreden gevoel’ te blijven geven.

Geluksfactoren

Hoe bereikt u dat medewerkers positief over hun werk blijven denken? Hoe blijft u ze die positieve employee experience geven? De volgende factoren zijn van belang:

  • De mate waarin je het gevoel hebt ergens bij te horen – je onderdeel voelen van een team of de organisatie
  • Doel/bedoeling – begrijpen waarom jouw werk belangrijk is
  • Prestatie – voldoening halen uit je werk
  • Geluksgevoel – je fijn en prettig voelen op je werk
  • Energie – met enthousiasme je werk doen, er energie uit halen

6 Randvoorwaarden voor een lekker werkvel

Leiders en managers zorgen voor de basis van een positieve employee experience. Door de volgende zes Human Workplace Practices wordt deze positieve employee experience verder versterkt:

1} Vertrouwen in de organisatie

Medewerkers vertrouwen er toenemend op dat de organisatie haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt en dat zij integer omgaat met stakeholders, inclusief medewerkers zelf. Als de organisatie deze verwachtingen waarmaakt rapporteert maar liefst 83 procent van de medewerkers een positieve employee experience. Bij organisaties waar dit niet zo is, is dit slechts 46 procent.

2} Leuke collega’s

Collega’s zijn zeer belangrijk voor positieve werkomstandigheden. Collega’s moeten elkaar (onder)steunen om de employee experience positief te beïnvloeden. Van medewerkers die steun ervaren is 77 procent positief over de employee experience (tegen 35 procent die deze steun niet ervaart).

3} Betekenisvol werk

Uiteraard is ook het werk zelf een belangrijke determinant van de medewerkersbeleving. Medewerkers moeten in hun werk hun kennis en vaardigheden, hun talent, kwijt kunnen.

4} Feedback en erkenning

Feedback en erkenning zijn van cruciaal belang voor het ervaren van een positief gevoel op het werk, evenals de mogelijkheid om je professioneel te ontwikkelen en te groeien. Van de medewerkers die regelmatig feedback krijgen en wier prestaties worden erkend, is 80 procent positief over de employee experience. Van medewerkers die dit niet krijgen is dat slechts de 40 procent.

5} Autonomie en meedoen bij de besluitvorming

Biedt medewerkers de mogelijkheid om mee te beslissen en geef hen autonomie.

6} Werk–privébalans

Zorg ervoor dat medewerkers zich ook kunnen ontspannen. Los kunnen komen van het werk. Zich kunnen opladen.

Welke rol heeft HR bij al dit fraais? Lees het op pwnet.nl!Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid