Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Genieten van je pensioen is dodelijk!
Langer doorwerken

Genieten van je pensioen is dodelijk!

Wanneer ben je te oud om te werken? Hangt sterk van de persoon af, zou je zeggen. Toch ligt de leeftijd waarop je niet meer employable wordt geacht gemiddeld gezien wereldwijd op … 49 jaar. Schrikbarend laag, als je het afzet tegen onze immer stijgende levensverwachting. Rajeshni Naidu-Ghelani, een Canadese onderzoeksjournalist schreef een interessant artikel over die kloof voor marktonderzoeksbureau Ipsos.

Hoe lang wil je doorwerken? Die vraag komt steeds vaker, en steeds nadrukkelijker naar voren als je ouder wordt. Er is geen makkelijk antwoord op te geven. Want dat antwoord hangt af van vele factoren, die onderling op allerlei manieren kunnen samenhangen. Je kunt wel langer willen doorwerken, maar je gezondheid moet het toelaten. Bij anderen is het net andersom: ze willen graag stoppen met werken, maar dan hebben ze niet genoeg om van te leven. En bij dat alles speelt nog iets, zeker als je ouder wordt: een werkgever moet je ook werk willen geven.

Gewenste en mogelijke pensioenleeftijd

Je moet employable blijven. Maar wie moet daarvoor zorgen? Bij dit, net zoals bij andere vraagstukken met onzekere uitkomsten kijken onderzoekers graag naar gemiddelden. En dat is niet altijd saaie koek. Zo bleek Ghelani uit wereldwijd onderzoek in 28 landen dat werkenden doorgaans moeten doorwerken tot ze 59 jaar zijn. Dat is dichtbij de leeftijd waarop de meeste mensen graag willen stoppen: 57 jaar, concludeert hij opgewekt. Die paar jaartjes zijn wel te overbruggen. Al zijn de verschillen tussen de gewenste en de mogelijke pensioenleeftijd in sommige landen veel groter.

Employability-leeftijd komt veel eerder

Dat optimisme verdwijnt bij de onderzoeksjournalist als hij die leeftijd afzet tegen de maximumleeftijd waarop mensen nog werk kunnen vinden – de leeftijd waarna ze niet meer employable worden geacht. Want die leeftijd ligt gemiddeld op 49 jaar. Dat is een flinke kloof. Een kloof die nog groter is in landen met veel zware, fysieke arbeid, zoals Polen, China, Maleisië, Rusland, Saoedi-Arabië en Rusland. Hier ligt de employability-leeftijd het laagst (Ghelani zegt er niet bij hoe laag). In rijke industrielanden als de VS, Zweden en Canada ligt die leeftijd met 66 jaar het hoogst ter wereld.

Snel oplopende levensverwachting

Grote verschillen in de leeftijd waarop je nog employable, of inzetbaar wordt geacht. En de snel oplopende levensverwachting maakt het niet beter. Gemiddeld is die nu 72 jaar, maar in rijke industriestaten is dat 15 jaar hoger. Werkt iedereen daar braaf door tot 66 jaar? Oordeel zelf maar. Die snel stijgende levensverwachting leidt dus tot een steeds grotere kloof met de leeftijd waarop je – maatschappelijk – nog wordt geacht te kunnen doorwerken. En dus staan de pensioenstelsels vooral in de rijkere landen op barsten.

We moeten en willen doorwerken!

Hoe kan het dat onze pensioenstelsels zo achterlopen bij de levensverwachting? Ghelani laat hiervoor de vooraanstaande organisatiepsycholoog Tomas Chamorro-Premuzic aan het woord. Hij benoemt twee factoren. Ze zijn zo vanzelfsprekend dat je ze snel over het hoofd ziet. Ten eerste: er is meestal niet genoeg geld opzij gezet voor die snel oplopende levensverwachting. Niet genoeg om na het pensioen door te kunnen leven op een manier die lijkt op de kwaliteit van leven toen we nog werkten. Tweede factor: ook de mensen die wel genoeg geld opzij hebben gezet, willen graag doorwerken na hun pensioen. Want ze willen iets om handen hebben.

De status van werk

Die twee factoren zijn precies de grootste ‘uitdagingen’ waar de Nederlandse pensioen- en arbeidsmarkt mee worstelt. Een snel vergrijzende bevolking (vorig jaar was de helft al 50-plusser), een krakend pensioenstelsel, en de hoge waarde die we hechten aan werk, liefst betaald. Ook Chamorro-Premuzic benoemt (volgens Ghelani) de status van werk als nuttige maatschappelijke bijdrage. Zelfs mensen die de 70 of 80 zijn gepasseerd hebben een grote behoefte om zich maatschappelijk nuttig te maken.

Use It Or Lose It

Ze hebben die behoefte niet alleen uit altruïstische overwegingen, stelt Chamorro-Premuzic. Hij wijst op de vele onderzoeken die uitwijzen dat mensen die zich niet (meer) ontwikkelen in hun vak- of interessegebied(en) verstandelijk snel achteruit gaan. Chamorro-Premuzic vindt leeftijd niet meer relevant bij de beoordeling of iemand nog inzetbaar is voor een functie. Het gaat om competenties, persoonlijkheid en werkervaringen. En hij voegt eraan toe dat de pensioenleeftijd verder omhoog moet, om de pensioenen betaalbaar te houden.

Vroegpensioen is dodelijk

We moeten onze opvattingen over inzetbaarheid, of employability helemaal op zijn kop zetten, concludeert Chamorro-Premuzic in Ghelani’s artikel. Traditioneel sturen we mensen met pensioen als ze het werk, en de ontwikkelingen verstandelijk niet meer zo makkelijk kunnen bijbenen. Maar juist omdat we mensen om die reden met pensioen sturen, gaan ze verstandelijk snel achteruit en overlijden ze eerder.

Krachtig pleidooi tegen leeftijdsdiscriminatie

Iemand ‘met pensioen sturen’ omdat hij of zij het allemaal niet meer zo goed kan bijbenen komt in feite neer op een doodvonnis. (Ghelani doet zulke boude beweringen overigens niet. Toch halen wij die strekking wel uit zijn artikel, en uit de feiten die hij naar voren brengt.) Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen in elk beroep en in elke levenssituatie. Maar een krachtig pleidooi tegen leeftijdsdiscriminatie als vanzelfsprekende of makkelijke uitweg voor stilstaande ouderen kan je wel uit dit artikel halen vinden wij. Al geldt ook hierbij een breng- en haalplicht: ouderen die willen doorwerken moeten zelf ook blijven werken aan hun employability.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid