Stelling
"Ik vind het, met het oplaaiende coronavirus, onverantwoord om terug te gaan naar kantoor."
46
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Gezond bedrijfsgebouw heeft aandacht voor lichaam en geest
Gezonder werken

Gezond bedrijfsgebouw heeft aandacht voor lichaam en geest

Modern gezond kantoorgebouw

In een gezonde werkomgeving werk je langer en beter door. Meer licht en lucht horen daarbij, natuurlijk. Maar ontwerp en inrichting van de werkplek moeten ook aandacht hebben voor de psyche van de gebruiker. Dan gaat het vooral om werkomstandigheden. Hoe zit dat in elkaar?

In een serie van 10 afleveringen geven een aantal facility professionals hun visie op de gezonde werkomgeving. In deel 10 geeft Rob Grevenstette zijn visie. Rob is werkzaam als Head of Facility Management bij Drees & Sommer Nederland.

Wat versta je onder een gezonde werkomgeving?

Dat is een (kantoor)gebouw dat fysiek gezond en veilig is. Vooral door het gebruik van duurzame materialen, goede luchtkwaliteit, optimaal licht en ergonomisch meubilair. En een gebouw waarin de eindgebruiker ook mentaal een gevoel van welbehagen heeft.

Hoe ziet een ideale gezonde werkomgeving eruit?

Het gaat vooral om het centraal stellen van de gebruiker dus: voor wie doen we het? Het welbehagen van de gebruiker kun je direct en indirect beïnvloeden. Directe beïnvloeding komt door de fysieke omgeving. Maar indirect zijn bijvoorbeeld ook arbeidsvoorwaarden van grote invloed. Een bedrijfscultuur waar men flexibel omgaat met thuiswerken geeft vertrouwen en creëert een betere werk-privé-balans voor medewerkers. Kortom: alles moet in balans zijn. Alleen door een volledig gezond gebouw met de juiste werkomstandigheden realiseer je een optimaal gezonde werkomgeving. Hierin dient voortdurend geïnvesteerd te worden. Je kunt de werkomgeving ook toetsen aan de Well Building Standard, deze certificering geeft weer hoe de werkomgeving op een aantal gebieden scoort. Hiermee maak je het soms ‘ontastbare’ onderwerp tastbaar.

Grootste uitdaging om een healthy workplace te realiseren?

Een gezond gebouw is de eerste stap om te komen tot de optimale werkomgeving. Dit zijn kostentechnisch vaak grotere investeringen dan een aanpassing van het eten en drinken in het bedrijfsrestaurant. Werkgevers en gebouweigenaren hanteren regelmatig een (te) kortetermijnvisie: men gaat voor de ‘quick fix’ in plaats van de ‘best fix’, alleen gebaseerd op het kostenplaatje. Een gezonde werkomgeving betaalt zich uiteindelijk terug in medewerkers die blijer, meer betrokken en uiteindelijke productiever zijn. De uitdaging is ervoor te zorgen dat de relatie tussen deze onderwerpen gaat leven in de boardroom.

Belangrijkste tip?

Begin met het creëren van bewustwording en draagvlak bij directie of management. Overtuig door het tonen van de impact ervan op de medewerkers (fysiek, mentaal, productiviteit). Stel vervolgens een plan op en voer dit uit. Vraag indien nodig om hulp van buiten de eigen organisatie. ‘Gezond’ is een breed begrip; leg met de gebruikers eerst vast wat dit voor hen betekent en werk van daaruit verder. Misschien is het niet mogelijk om alle initiatieven in één keer door te voeren. Maar iedere stap van uitwerking is er één in de juiste richting.

Whitepaper ’12 experts over de gezonde werkomgeving’

De visie van Rob Grevenstette is opgenomen in de whitepaper ’12 Experts over de gezonde werkomgeving’. In dat document (15 pagina’s) komen ook de visies van 11 andere facility professionals aan bod.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid