Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Gezond en gemotiveerd werkt duurzaam
Achtergrond

Gezond en gemotiveerd werkt duurzaam

Gezond en gemotiveerd. Dat blijken de belangrijkste eigenschappen van duurzaam inzetbare mensen volgens de Monitor Arbeid van TNO. Ook met aanpassingen op het werk is winst te behalen, mits u verschillende aanpassingen combineert. Voor oudere werknemers kan een scala aan factoren van belang zijn.

Bijna een kwart van de werknemers (24%) heeft een slechte fysieke en/of mentale gezondheid. Dat heeft vooral gevolgen voor het werkvermogen, maar ook voor het ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid en voor de waarde van de werknemer op de arbeidsmarkt. Het werkvermogen gaat drie procent vooruit als er geen problemen zijn met de gezondheid. Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid dalen dan met 0,8 en een half procent, en de waarde op de arbeidsmarkt stijgt met anderhalf procent als de werknemer fysiek en mentaal gezond is. Een slechte financiële situatie is met name nadelig voor de positie op de arbeidsmarkt (0,8%). Ook het ontbreken van een werkende partner tast die positie aan volgens de onderzoekers (-1,3%).

Bevlogen is duurzaam

Werkmotivatie ‑ door de onderzoekers van TNO gemeten als bevlogenheid ‑ heeft relatief veel invloed op duurzame inzetbaarheid. Van de oudere werkenden ervaart 18 procent een lage bevlogenheid. Indien lage bevlogenheid niet meer voor zou komen, stijgt het werkvermogen met ruim 2 procent, en het percentage werkenden met een ongunstige arbeidsmarktpositie daalt dan met 1,2 procent.

Aanpassingen op het werk

Met aanpassingen op het werk valt ook winst te behalen op duurzame inzetbaarheid. Maar dan alleen als u vrijwel gelijktijdig verschillende maatregelen neemt. Zo gaat het werkvermogen omhoog als u iets doet aan de hoge fysieke belasting van sommige functies, de werknemers meer autonomie geeft in hun werk, en de sociale cohesie verbetert, ook tegen ongefundeerde kritiek van buitenaf. Elk apart hebben deze factoren nog geen procent invloed op het werkvermogen. Maar wie ze combineert, kan 2½ procent meer werkvermogen tegemoet zien.

Dit helpt niet zoveel

Meer kennis en vaardigheden hebben bij oudere werknemers opmerkelijk genoeg relatief weinig impact op duurzame inzetbaarheid. Als een lage leeroriëntatie (15% in de onderzoekspopulatie) volledig verdwijnt, geeft dat er een beperkte daling van het percentage werkenden met een laag werkvermogen (-0,6%), of dat met vroegpensioen gaat (-0,2%). Ook een verstoorde werk/privé balans heeft een beperkte invloed op de lage productiviteit en werkvermogen, constateerden de onderzoekers.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid