Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Gezond en vitaal op kantoor in Coronatijden? Dat kan zò!
Achtergrond

Gezond en vitaal op kantoor in Coronatijden? Dat kan zò!

Modern gezond kantoorgebouw

De coronacrisis zorgt voor veel leed en onzekerheid. Tegelijk werkt de crisis als katalysator van het besef om gezonde voeding en vitaliteit op de werkvloer te stimuleren, en creëert het kansen voor cateraars en bedrijven. Facto, gezaghebbend platform voor facility management, geeft in een expertartikel aan hoe een gezond en vitaal kantoor er uit kan zien in de anderhalve metersamenleving.

Well-being of welzijn wordt, in combinatie met gezondheid, met de komende zogenaamde 1,5 meter economie nog belangrijker. Thuis, onderweg, op het werk of waar dan ook. De toenemende aandacht voor welzijn komt voort uit bewustwording binnen verschillende sectoren.

Coronacrisis als katalysator

Deze bewustwording, versterkt door de coronacrisis, komt voort uit het besef dat gezonde voeding en vitaliteit essentieel zijn om gezond te blijven. Het coronavirus toont aan dat ongezonde leefstijlen en chronische ziekten zoals obesitas en diabetes kunnen bijdragen aan ernstig ziek worden. Daarmee wordt de coronacrisis de katalysator van het besef om gezonde voeding en vitaliteit op de werkvloer te stimuleren. Dat schept ook nieuwe kansen voor cateraars en bedrijven.

Opkomst Well – Certificering

De afgelopen jaren is de Well-certificering in opkomst bij de ontwikkeling van nieuw kantorenvastgoed. Bij Well wordt gekeken naar factoren in de omgeving die schadelijk zijn voor de gebruiker van een pand zoals giftige stoffen, onvoldoende daglicht en te weinig fysieke beweging.Binnen de Well-standaard zijn verschillende categorieën (features) aangemaakt zodat overzichtelijk gecheckt kan worden of een gebouw hieraan voldoet. Lucht, water, voeding, licht, vitaliteit, comfort en geest zijn de pijlers van de well-certificering.

Voorbeeld: Pharos

In Nederland is er een aantal best practices te benoemen waaruit blijkt dat de Well-certificering of well-being in een gebouw belangrijk zijn en goed werken. Een voorbeeld hierin is het Hoofddorpse bedrijfsverzamelgebouw Pharos.

2 Peilers

De uitwerking van het Well-concept bij Pharos rust op 2 peilers: vitaliteit en gezonde voeding.

Pijler 1: Vitaliteit

Vitaliteit op de werkvloer is essentieel voor het optimaal functioneren van medewerkers en teams en voor hun duurzame inzetbaarheid en professionele enthousiasme. Aandacht voor een gezondere leef- en eetstijl levert medewerkers op die fitter zijn, beter presteren en meer zin hebben in hun werk. Aandacht voor verzuim en preventie is dan ook van groot belang. Maar vaak is niet goed duidelijk op welke praktische wijze vitaliteit een integraal onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering. Zo helpt het bevorderen van de gezondheid van medewerkers bij een lager ziekteverzuim, maar ook leidt het tot meer voldoening, hogere motivatie en minder personeelsverloop. Het stimuleren van sporten en bewegen is een manier om de fysieke belasting te verminderen.

Pijler 2: Gezonde voeding

Gezonde voeding op het werk stimuleert veilig, vitaal en met plezier werken. Ongezond en onregelmatig eten leidt daarentegen tot een verminderd uithoudings- en reactievermogen, energiedips en een verlaagde alertheid. Hierdoor maken medewerkers sneller fouten en zijn ze minder productief. Een gewoon voedingspatroon is voor veel medewerkers niet meer zo gewoon. We eten, nog steeds, te veel, te vet, te weinig of te eentonig. Bewustwording is essentieel zodat mensen gezonder gaan eten.

Anderhalf metereconomie

Er zijn allerlei stappenplannen, protocollen en werkbeschrijvingen samengesteld waarbij goed nagedacht is over de manier waarop we geacht worden om te gaan met de 1,5 meter economie. Hierbij wordt uitsluitend en alleen gesproken over veiligheid, gezondheid en de afstand van de pandbewoners tot elkaar tijdens het werk.

Gezonde voeding vaak nog duur

Natuurlijk hebben de meeste cateraars op kantoor veel aandacht voor gezonde voeding en vitaliteit. Veel cateraars doen hun best om lekkere en gezonde voeding te verkopen. Ze garanderen onder meer voeding zonder kunstmatige toevoegingen en met minder suiker, minder zout en de betere vetten. Ook in de storytelling richting de gast/pandbewoner wordt dat gedaan. Door middel van een vers-uitstraling wordt je gestimuleerd gezonde en verantwoorde producten te nemen. Maar gezonde voeding blijft vaak nog duur ten opzichte van ongezonde snacks.

Gezond minder belangrijk?

Tijdens deze coronacrisis valt het op dat de aandacht voor gezonde voeding en vitaliteit (bijna) volledig is weggevallen. Op zich best een logisch gevolg omdat de focus door een crisis nu eenmaal op de economische gevolgen ligt. Echter juist nu, in deze tijd, is het van belang dat de werkgever of pandbeheerder aandacht besteedt aan de well-being in het pand en dus de gezondheid van de pandbewoners of medewerkers.

Well-being bij werving en selectie

Zodra de economie straks weer op volle kracht draait zal de focus nog meer op well-being komen te liggen. Nieuwe generaties zullen zich bij de keuze voor een werkgever laten leiden door wat die werkgever aan well-being doet. Met name de pijlers binnen de Well-certificering, die direct merkbare invloed hebben op de gezondheid van de medewerker, zoals gezonde voeding en vitaliteit zullen bij die keuze van belang zijn. Maar wie heeft het over well-being, gezonde voeding en vitaliteit?

Well-normen

De cateraar zal juist nu in zijn propositie moeten aangaan geven dat ze volgens de Well-normeringen te werk gaan. Well-gecertificeerde gebouwen moeten zich houden aan een limiet op de hoeveelheid ongezonde voeding. Daarmee kunnen ze de medewerkers en de andere bezoekers uitdagen om zich betere eetgewoontes aan te meten.

Gezond en vitaal geeft welzijn

Organisaties zullen juist nu aan de slag moeten met het creëren van een een duurzame, prettige, gezonde omgeving waar mensen graag willen werken, omdat ze graag in dat pand willen zijn. Investeer in welzijn, en dus in gezondheid en vitaliteit. Dat zorgt voor binding met de medewerkers in het pand. Medewerkers lopen minder snel weg, zijn minder vaak ziek, zijn minder gestrest en hebben minder snel een burn-out.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Achtergrond, cases, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid