Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
26
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond ‘Gezond genoeg blijven voor je werk doen werknemer en werkgever samen’
Achtergrond

‘Gezond genoeg blijven voor je werk doen werknemer en werkgever samen’

Jacob van Lier is marketeer Zakelijke markt bij VGZ. Hij is gespecialiseerd in gedragsverandering en zelfmanagement, en heeft preventie en zelfmanagement verder ontwikkeld binnen gezondheidsmanagement voor de coöperatie VGZ. Gezond zijn en blijven is de basis voor duurzame inzetbaarheid. Werknemer en werkgever moeten er samen voor zorgen, want ze hebben er allebei evenveel baat bij.

Bij voorkomen dat je ziek wordt is heel nadrukkelijk de vraag aan de orde in welke mate de werkgever mag kijken naar de leefstijl van zijn werknemers. Tot hoe ver mag die bemoeienis volgens jou gaan?

Als jij een arbeidscontract aangaat, dan maak je over en weer afspraken en ga je allebei verplichtingen aan. De werknemer gaat een functie uitoefenen, dat kan je alleen goed doen als je jezelf lichamelijk en geestelijk in optimale conditie houdt. Ik vind dat de werkgever je aan die verplichting mag houden. Natuurlijk kan je altijd wat overkomen waar je niets aan kunt doen, maar als jij structureel te veel alcohol gebruikt, of steeds te weinig slaapt, daar kan je daar als werknemer zeker wel wat aan doen. Bij ongelukken trek ik de grens bij 2 keer, daarna is het geen ongeluk meer. Ik ben voor een volwassen relatie tussen werknemer en werkgever, waarbij de werknemer zelf moet zorgen dat hij gezond blijft, en de werkgever moet zorgen dat de arbeidsomstandigheden zodanig gezond zijn dat je ook kunt doorwerken. Ik zie wel wat in het motto van Philips: wij vragen veel van je, maar wij ondersteunen je daar ook bij.

Moet HR lijstjes gaan bijhouden wie hoe vaak wat is overkomen?

Nee, het gaat erom dat je continu in dialoog blijft over wat nog wel kan, en wat het bedrijf te risicovol vindt omdat het een groter risico op blessures en ziekten oplevert. Er is in het verleden te veel op het bordje van de werkgever gekomen, dat wordt nu wat meer rechtgetrokken. De werkgever is volgens mij niet alleen verantwoordelijk voor een gezonde leefstijl van zijn mensen, en hij hoeft er ook niet alleen voor te betalen.

Het kan dus zijn dat een werkgever bepaalde activiteiten expliciet verbiedt?

Ik geloof niet zo in verbieden. Ik heb liever dat werkgever en werknemer in gesprek blijven over wat hier wel en niet kan, een werknemer die dan toch over de grens gaat weet wat de consequenties kunnen zijn. Maar de werkgever heeft wel degelijk ook de verantwoordelijkheid om de arbeidsomstandigheden goed te houden en de werkdruk goed te regelen. Ik denk aan blijven letten op een goede werkverdeling, anti-stressmaatregelen nemen, de werkgever en de leidinggevenden moeten daar goed op blijven letten. Maar het belangrijkste is toch continu in gesprek blijven over de leefstijl, zeker als een leidinggevende ziet dat een van zijn mensen om wat voor reden dan ook niet goed in zijn vel lijkt te zitten. Je moet ook letten op overgewicht, chronische ziekten, depressiviteit (burn out en bore out). Gezond genoeg blijven voor het werk is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer.

Minder ziek zijn is ‘natuurlijk’ belangrijk voor duurzame inzet. Maar hoe ver zou een bedrijf moeten gaan volgens jou bij het terugdringen van ziekteverzuim?

Het natuurlijke verzuim ligt op 2 procent. Dan heb je het over de jaarlijkse griep en over een ongeluk dat iedereen kan overkomen. Alle verzuim daarboven is vermijdbaar. Verzuim gaat echter niet alleen over fysieke afwezigheid, maar ook over geestelijk afwezig zijn. Minder productief, minder klantvriendelijk. Ook die kant van inzetbaarheid verdient alle aandacht. Je moet, zeker in deze tijden, voldoende bevlogen blijven om je werk optimaal te kunnen doen. Voldoende eigen verantwoordelijkheid en ruimte om de functie zelf in te vullen, met een passende beloning, al die elementen zijn belangrijk om het werk op de juiste manier te blijven doen.

Wat is volgens jou het belangrijkste bij ziekteverzuim?

Snel ingrijpen bij dreigende klachten voorkomt verzuim, en snel ingrijpen bij kort verzuim voorkomt langdurig verzuim, daarom is de signaleringsfunctie van de leidinggevende erg belangrijk. We hebben bij VGZ een scala aan instrumenten ontwikkeld om vroegtijdig in te grijpen, waaronder speciale opleidingen voor leidinggevenden. Belangrijk is ook dat je blijft onderzoeken wat het gebruik van deze instrumenten oplevert, zodat je op tijd plannen en acties kunt bijstellen. Daar kan je bijvoorbeeld de PDCA-cyclus van Deming bij gebruiken. Maar het belangrijkst is om je werk positief te blijven benaderen. Prettig blijven werken draagt ook bij aan een beter leven, want je moet langer doorwerken.

Dit interview is onderdeel van de Expertserie Over Duurzame Inzetbaarheid. Een serie inspirerende gesprekken met mensen met een duidelijke visie, een opvallende of afwijkende mening over de actuele thema’s rond langer, anders en gezonder werken.

Lees binnenkort het tweede deel van dit interview op deze website, waarin Jacob van Lier de ‘persoonlijke arbeidsomstandigheid’ beschrijft die maakt dat je langer kunt doorwerken. En wat je volgens hem kunt doen tegen keuzestress en regiestress, belangrijke aanjagers van werkstress.

Wilt u nu al meer weten over de visie op vitaliteit en aanpak van ziekteverzuim volgens VGZ? Kom naar de praktijkcase van VGZ tijdens de Inspiratiedag op 10 december aanstaande. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Expertserie, Expertserie, Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid