Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
17
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Gezond kunnen werken versterkt de employability
Gezonder werken

Gezond kunnen werken versterkt de employability

Wie jonge talenten wil werven, doet er goed aan om de balans tussen werk en privé zo gezond mogelijk te houden. Jonge werknemers vinden gezond kunnen werken steeds belangrijker als ze een (nieuwe) werkgever kiezen. Het zorgt voor employability, juist ook op de langere termijn. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group op het GfK Consumentenpanel.

De helft van de ruim 1000 jongeren tussen 18 en 30 jaar op dat panel gaf aan bewust gezond te leven. Binnen die jongerengroep zijn (para)medici het meest bewust bezig met een gezonde levensstijl. ICT’ers en onderwijskundigen letten het minst op een bewust gezond leven.

Gezonde leefstijl belangrijk voor jongeren ..

Een kwart van de mensen tussen 18 en 30 geeft aan dat zij wel sterk geïnteresseerd zijn in een gezonde leefstijl. Bij expliciet vragen naar de werk-privébalans blijkt dat iets meer dan de helft van de achttien- tot dertigjarigen graag een goede werk-privébalans wil tussen het professionele en privéleven.

.. dus ook belangrijk bij werven jong talent

“Om met name deze millennials te bereiken wordt het voor werkgevers steeds belangrijker om in de belevingswereld van medewerkers en potentiële medewerkers te komen. Vitaliteit en employability werd tot vorig jaar vooral gebruikt als het ging over duurzame inzetbaarheid. we zien deze termen nu steeds vaker terugkomen bij het werven van talent”, aldus Maaike Kooter, projectleider employability bij Intelligence Group. “Naast het bieden van opleidingsmogelijkheden voor deze groep is inspelen op de gezonde levensstijl van talenten een belangrijk beweegmotief om het bedrijf als aantrekkelijk werkgever neer te zetten.”

Tegengestelde krachten

Zeker ook omdat het belang van duurzame inzetbaarheid groeit. Dat komt met name door twee op het eerste oog tegengestelde ontwikkelingen die nu in alle hevigheid naar voren komen. Mensen blijven korter bij één en dezelfde werkgever, en de AOW-leeftijd groeit gestaag door. Richting 70 jaar zelfs voor de mensen die nu jonger zijn dan 30. Langer doorwerken zal dus moeten, maar dat kan steeds korter bij één werkgever. En hoe langer je door moet werken, hoe groter de kans op uitval. Met name bij zwaar werk. Loopbaanadviseur Helma Schuldink: “Duurzame inzetbaarheid is een verantwoordelijkheid van werknemers zelf. Ze richten zich op arbeidsvoorwaarden en spijkeren hun vakkennis bij, maar de ontwikkeling van vakoverstijgende vaardigheden is niet tot nauwelijks aan de orde.”

Eendimensionale inzetbaarheid

Beide deskundigen vinden die focus op het hier en het nu jammer. Want deze ‘eendimensionale inzetbaarheid van werknemers’ vertraagt volgens hen ook de re-integratie van waardevolle werknemers op de arbeidsmarkt. Werknemers kunnen hun specifieke kennis niet elders inzetten en voelen zich daardoor onzeker. Het kennishiaat veroorzaakt hogere uitval en langdurige werkloosheid, omdat werknemers te weinig flexibel zijn en onvoorbereid op een andere omgeving. Bouts: “Werknemers moeten zich meer bewust zijn van hun eigen inzetbaarheid. Zij moeten levenslang blijven leren, al is het maar twee uur per week.”

Vast onderwerp in gesprekscyclus

Volgens Schuldink en Bouts ligt er ook een taak voor de werkgever. “Employability moet standaard worden opgenomen in het periodieke functionerings- of ontwikkelgesprek. Grote organisaties ‑ waarbinnen eerste spoor re-integratie makkelijk toepasbaar is ‑ profiteren van de multifunctionele inzetbaarheid. En kleinere werkgevers, waar eerder een tweede spoortraject voor een werknemer wordt opgestart blijven niet onnodig lang zitten met een medewerker die niet meer in staat is om specifieke werkzaamheden uit te voeren”, aldus Schuldink.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid