Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Gezonde en vitale thuiswerkers? Werkgever is aan zet
Gezonder werken

Gezonde en vitale thuiswerkers? Werkgever is aan zet

beweging tijdens je werk

‘Werkgever, let op mijn gezondheid!’ Dat roepen 2 van elke 3 medewerkers als ze het g-woord horen, volgens onderzoek van XpertHR in april. Maar 6 van elke 10 werkgevers is ook echt actief bezig met de gezondheid van zijn mensen, blijkt uit recent onderzoek van Mercer. Daarbij gaat het vooral over gezond thuiswerken momenteel. En doen we zelf ook nog wat aan onze gezondheid?

Om met die laatste vraag te beginnen: ja, we doen zelf ook aardig wat aan onze gezondheid. Ruim 6 op elke 10 ondervraagden (63%) houdt de gezondheid op peil met gezond eten. Een iets kleinere groep (61%) laat weten een gezonde thuiswerkplek te hebben ingericht. En 59 procent van de respondenten zegt dat ze – omwille van hun gezondheid – geregeld sporten of bewegen. Blijkt uit het onderzoek van Mercer bij meer dan 1000 professionals bij grote bedrijven.

Veel concrete plannen

Peter Abelskamp van Mercer vindt het goed om te zien dat medewerkers zich bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om de gezondheid. Hij zegt erbij dat ook veel werkgevers die verantwoordelijkheid voelen. Meer dan de werknemers (h)erkennen. Zo zou 80 procent van de ondervraagde werkgevers concrete plannen hebben om acties, activiteiten en andere interventies aan te bieden om de gezondheid te verbeteren. Denk aan digitale zorg op afstand, en mentale en fysieke gezondheidsprogramma’s waar medewerkers zelf aan kunnen deelnemen.

Thuiswerken is de ‘nieuwe werkelijkheid’

Maar die programma’s hebben alleen kans van slagen als ze goed zijn afgestemd op de behoeften onder de medewerkers. Die moeten bedrijven dus eerst achterhalen, stelt Abelskamp terecht. Volgens het onderzoek van Mercer ligt de grootste behoefte nu bij thuiswerkbeleid. Dat wil 30 procent van de ondervraagden goed geregeld zien. Dat beleid gaat veel verder dan een goed werkende en veilige internetverbinding en een thuiswerkvergoeding. Het hele pakket aan arbeidsvoorwaarden, inclusief de pensioenen moet worden aangepast op de ‘nieuwe werkelijkheid’ die is ontstaan sinds de doorbraak van thuiswerken.

Gezondheid moet meer prioriteit krijgen

Wat dat precies inhoudt, verschilt per medewerker. Zolang het maar leidt tot een bedrijfscultuur waarbinnen de gezondheid van medewerkers meer prioriteit krijgt. Vindt 17 procent van de ondervraagden. Daar komt 18 procent bij, die graag ziet dat werkgevers zoveel mogelijk rekening houden met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan. Ze noemen dat beleid op duurzame inzetbaarheid.

Vitaliteitsbeleid, revisited

HR kan zich nadrukkelijker bemoeien met de gezondheid van de werkenden in het bedrijf, kortom. Om te beginnen bij het begin: onderzoek uit 2017 liet zien dat 2 van elke drie werkgevers heeft geen aparte doelstellingen voor gezondheid en welzijn van de medewerkers. Minder dan een vijfde (19%) meet de resultaten van het gezondheidsbeleid dat ze voeren. Acht op elke tien werkgevers heeft ook geen formele gezondheids- en welzijnsstrategie, ondanks toenemende stress op de werkvloer. Ruim driekwart (77%) zegt zijn strategie te willen meten in de komende jaren. Tijd om (weer eens) te kijken naar het vitaliteitsbeleid?

Vitaliteit: brede aanpak

Waarbij duidelijk aangetekend dat vitaliteit meer omvat dan een gezonde leefstijl, hoe belangrijk die ook is. Goed vitaliteitsbeleid vraagt om een brede aanpak die aandacht heeft voor fysieke, sociale, mentale én financiële aspecten. Stelde Dora Horjus, managing director Corporate Wellness bij Aon Nederland in een eerder artikel over gezonde medewerkers op deze site.

Het hele palet, volgens de medewerkers

En omdat het initiatief toch vooral van werkgevers moet komen, is het misschien goed om te kijken naar het hele palet aan mogelijkheden richting een gezonde leefstijl. Waarbij je als werkgever vanzelfsprekend nadrukkelijk om input vraagt van je medewerkers. Wat verstaan zij onder een gezonde leefstijl, en hoe werken zij daar concreet aan? Denk ook (nog) eens aan een vitaliteitscoach of vitaloog, om de discussie en actie op gezondheid op gang te houden.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid