Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken ‘Gezonde mensen kunnen later met pensioen’
Langer werken

‘Gezonde mensen kunnen later met pensioen’

pletwals in de bouw

Gezonde mensen kunnen zes jaar later met pensioen. Het zou bijna niemand extra gezondheidsklachten opleveren. Die opmerkelijke conclusie kwam vorig jaar uit onderzoek van Michaël Boissonneault van de Universiteit Groningen. Moeten we wel gezond blijven. Dan gaat het niet alleen over de fysieke gezondheid. Obsoletie speelt ook mee.

Bijna alle Europese werknemers zouden zes jaar later met pensioen kunnen. De lichamelijke gezondheid gaat tussen 50 en 74 jaar maar langzaam achteruit. En de meeste oudere werknemers zijn fysiek voldoende gezond om te kunnen blijven werken. Bovendien slagen ook minder gezonde mensen er vaak in om toch te blijven werken. Boissonneault verwijst in zijn proefschrift naar data van Amerikaanse werknemers. Die werken tussen hun 55ste en 69ste gemiddeld nog acht jaar door. Laat de gezondheid het toe, dan kunnen ze gemiddeld nog 12,9 jaar doorwerken. Mensen met een hoge opleiding zouden zelfs gemiddeld 13,8 jaar kunnen werken, tegen 11,7 jaar voor laagopgeleiden. Onderzoek van de Universiteit van Maastricht uit 2016 wijst dezelfde kant uit.

Lichamelijk kan het vaak

Vooral lichamelijke gezondheid vormt nauwelijks een beperking, stelt Boissonneault. Fysieke arbeid wordt steeds minder zwaar door allerlei hulpmiddelen. Wel waarschuwt hij voor een ander gevaar. “Hogere pensioenleeftijden kunnen ertoe leiden dat een groter beroep zal worden gedaan op werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen vòòr de pensioenleeftijd.” Om dat te voorkomen is, vòòr de laatste fase van de carrière, meer aandacht nodig voor de relatie tussen werk en gezondheid, vindt de onderzoeker. Andere onderzoekers, zoals gezondheidseconoom Ravesteijn gaan hierin verder. Zij stellen dat mensen in fysiek zwaar werk zich na hun 50e jaar beter kunnen laten omscholen. Anders worden ze elk jaar dat ze doorwerken 16 maanden ouder. Blijft de pensioenleeftijd voor iedereen hetzelfde, dan hebben zij jaren minder profijt van hun pensioen.

Psychisch niet inzetbaar zijn: 3 vormen van obsoletie

Bij mensen met een slechte fysieke gezondheid is de kans op arbeidsongeschiktheid dus wel veel groter als ze langer (moeten) doorwerken. Maar dat geldt mogelijk ook voor oudere werknemers die psychisch opzien tegen langer doorwerken. Wie zijn die mensen, die wel langer kunnen doorwerken maar er psychisch tegen opzien? Zijn ze uitgeblust en futloos? Niet allemaal, en als het al zo zou zijn is het een motivatieprobleem. Het gaat veel meer om een gevoel overbodig te zijn. Obsoletie heet dat ook wel, naar de Engelse term obsolete. In grote lijn zijn er 3 vormen van obsoletie:

  • Technische obsoletie ontstaat door fysiek wat teruglopende prestaties en vermogens, ook wel slijtage. Door hogere leeftijd worden spieren wat minder soepel, de topprestaties van een dertiger haalt u niet meer boven de 50 jaar. Bij fysiek zware beroepen gaat die slijtage nog harder. Mensen in die beroepen kunnen daar somber of zelfs depressief van worden. Aanvaarden dat je niet meer zo makkelijk tilt, bukt of buigt is niet voor iedereen even makkelijk. Maar iedereen kan het overkomen als hij iets verleert dat hij vroeger wel (beter) kon. Zoals hoofdrekenen. Use It or Lose it, kortom.
  • Economisch obsoleet raken mensen door technische innovaties en veranderingen die op het werk ‘doordringen’. Hierdoor verandert het werk, functies en vaardigheden veranderen of ze raken overbodig. Zoals de zelfscankassa de meeste kassamedewerkers dwingt om iets anders te gaan doen. Idem de typisten, secretaressen, en de drukkers. Hun werk verdwijnt meestal niet helemaal, maar het wordt anders. Op tijd meeveranderen of meegaan met de ontwikkelingen in je vak is dan essentieel.
  • Wie dat niet, onvoldoende of te laat doet raakt zijn inzetbaarheid geheel kwijt. Perspectivische obsoletie heet dat, en het geldt voor mensen die vinden dat het werk helemaal niet hoeft te veranderen. Ze willen er dan ook niet aan meewerken, houden de ontwikkelingen het liefst zo lang mogelijk tegen. Uiteindelijk lukt dat niet, en dan blijft aftellen tot het pensioen over.

Risicogroepen

Boissonneault constateerde ook grote verschillen tussen groepen werkende mensen als het gaat om langer door kunnen werken. Vooral mensen met een slechte of verslechterende gezondheid en een sociaal-economische achterstand hebben vaak geen andere keuze dan stoppen met werken vóór de officiële pensioengerechtigde leeftijd. In plaats van een stijging van de pensioenleeftijd voor iedereen zouden beleidsmakers zich moeten richten op verbetering van de gezondheid en aanpassing van de arbeidsomstandigheden voor specifiek deze groep, aldus Boissonneault.

Gezond werkt langer door

Een hogere levensverwachting betekent volgens Boissonneault niet automatisch dat mensen meer jaren gezond kunnen blijven werken. Jongere mensen zullen langer leven, maar ook meer jaren werkend doorbrengen. Dat betekent meer kans op gezondheidsproblemen. Boissonneault heeft alleen feitelijk kunnen vaststellen dat gezonde mensen langer kunnen doorwerken dan mensen met een slechte gezondheid. “Er moet dus tijdig aandacht zijn voor de conditie”, vindt hij. “Ook moet goed gekeken worden of de eisen die de baan stelt overeenkomen met de capaciteiten van mensen.”

Werkcapaciteit

De mogelijkheid om langer te werken hangt af van de werkcapaciteit. Daaronder verstaat hij de balans tussen capaciteiten van de werknemer en de baaneisen. Volgens Boissonneault is het van belang om de gezondheid te stimuleren voordat iemand oud is. Bevorderen van een gezonde leefstijl en een goede preventieve gezondheidszorg zijn belangrijk. Ook de duurzame inzetbaarheid van werknemers moet bevorderd worden, door een leven lang leren. Daarnaast bepleit de onderzoeker een verbetering van de arbeidsomstandigheden. Werk moet fysiek minder zwaar worden en minder stress opleveren.

Twee acties tegen obsoletie

Maar het gevoel van overbodig zijn (obsoletie) en alle nare gevolgen van dien kunnen net zo destructief zijn voor duurzame inzetbaarheid als lichamelijke slijtplekken. Wat helpt daartegen? Een leven lang leren, waar je het hele werkende leven mee bezig blijft. Maar dan bijna nooit grootschalig. Wel op vele momenten tijdens het normale werk, in kleine stappen er wat bijleren. Juist die geleidelijke, dakpansgewijze manier van nieuwe kennis, ervaring en inzichten opdoen maakt de oudere werknemer steeds breder inzetbaar. En dus waardevoller op de arbeidsmarkt. Een tweede, minstens zo essentiële voorwaarde om niet obsoleet te worden is erkenning en waardering van de leidinggevende. Hierop wees promotieonderzoek van Bert Breij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Erken de geleverde prestaties, waardeer de inspanningen van de medewerker om inzetbaar te blijven en heb vertrouwen in zijn of haar inzet in de toekomst.

Meer informatie

Elke Geraerts, Managing partner Better Minds at Work vertelt u tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 13 juni aanstaande hoe u meer grip kunt krijgen op de veerkracht en energie van uzelf en uw medewerkers. Ze geeft aan dat het versterken van de mentale veerkracht en medewerkers weerbaarder maakt tegen de stressvolle uitdagingen van deze tijd. Klik hier voor het complete programma en schrijf nu in!

Een overzicht van alle mogelijkheden om langer door te werken vindt u in dit artikel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid