Stelling
"Wij zijn te snel tevreden met een zesje."
8
18
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken ‘Gezonde mensen kunnen later met pensioen’
Langer werken

‘Gezonde mensen kunnen later met pensioen’

pletwals in de bouw

Gezonde Europeanen kunnen zes jaar later met pensioen. Het zou bijna niemand extra gezondheidsklachten opleveren. Die opmerkelijke conclusie blijkt uit onderzoek van Michaël Boissonneault van de Universiteit Groningen. Moeten we wel gezond blijven…

Bijna alle Europese mannen (tussen 96 en 97%) zouden zes jaar later met pensioen kunnen. Dat geldt ook voor 94 tot 95 procent van de vrouwen. Mits ze fysiek gezond zijn. Bij mensen met een slechte gezondheid is de kans op arbeidsongeschiktheid wel veel groter als ze langer (moeten) doorwerken. Boissonneault geeft in het AD aan dat hij alleen heeft gekeken naar fysieke gezondheid, omdat hij die kan meten.

Voldoende gezond

De lichamelijke gezondheid gaat tussen 50 en 74 jaar maar langzaam achteruit. En de meeste oudere werknemers zijn voldoende gezond om te kunnen blijven werken. Bovendien slagen ook minder gezonde mensen er vaak in om toch te blijven werken. Psychische gezondheid vormt mogelijk een groter probleem voor een hogere pensioenleeftijd dan lichamelijke gezondheid, concludeert Boissonneault.

Grote verschillen

Hij constateert daarnaast grote verschillen tussen bevolkingsgroepen als het gaat om langer door kunnen werken. Vooral mensen met een slechte of verslechterende gezondheid en een sociaal-economische achterstand hebben vaak geen andere keuze dan stoppen met werken vóór de officiële pensioengerechtigde leeftijd. In plaats van een stijging van de pensioenleeftijd voor iedereen zouden beleidsmakers zich moeten richten op verbetering van de gezondheid en aanpassing van de arbeidsomstandigheden voor specifiek deze groep, aldus Boissonneault.

Gezond werkt langer door

Een hogere levensverwachting betekent volgens Boissonneault niet automatisch dat mensen meer jaren gezond kunnen blijven werken. Jongere mensen zullen langer leven, maar ook meer jaren werkend doorbrengen. Dat betekent meer kans op gezondheidsproblemen. Boissonneault heeft alleen feitelijk kunnen vaststellen dat gezonde mensen langer kunnen doorwerken dan mensen met een slechte gezondheid. “Er moet dus tijdig aandacht zijn voor de conditie”, vindt hij. “Ook moet goed gekeken worden of de eisen die de baan stelt overeenkomen met de capaciteiten van mensen.”

Langer doorwerken

Hogere pensioenleeftijden worden volgens de wetenschapper beschouwd als middel om de effecten van vergrijzing op de duurzaamheid van pensioenstelsel en economische groei tegen te gaan. Omdat gezondheid een belangrijke voorspeller is van eerder stoppen met werken, onderzocht Boissonneault in welke mate gezondheid een belemmering vormt tegen langer doorwerken. “De meeste oudere werknemers kunnen langer doorwerken omdat ernstige gezondheidsproblemen zich doorgaans pas voordoen op hoge leeftijd, ver voorbij de pensioenleeftijd”, schrijft hij in het proefschrift dat hij in juli 2018 verdedigde.

Lichamelijk kan het vaak

Vooral lichamelijke gezondheid vormt nauwelijks een beperking, stelt Boissonneault. Fysieke arbeid wordt steeds minder zwaar door allerlei hulpmiddelen. Wel waarschuwt hij voor een ander gevaar. “Hogere pensioenleeftijden kunnen ertoe leiden dat een groter beroep zal worden gedaan op werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen vòòr de pensioenleeftijd.” Om dat te voorkomen is, vòòr de laatste fase van de carrière, meer aandacht nodig voor de relatie tussen werk en gezondheid, vindt de onderzoeker. Andere onderzoekers, zoals gezondheidseconoom Ravesteijn gaan hierin verder. Zij stellen dat mensen in fysiek zwaar werk zich na hun 50e jaar beter kunnen laten omscholen. Anders worden ze elk jaar dat ze doorwerken 16 maanden ouder. Blijft de pensioenleeftijd voor iedereen hetzelfde, dan hebben zij jaren minder profijt van hun pensioen.

Werkcapaciteit

De mogelijkheid om langer te werken hangt af van de werkcapaciteit. Daaronder verstaat hij de balans tussen capaciteiten van de werknemer en de baaneisen. Volgens Boissonneault is het van belang om de gezondheid te stimuleren voordat iemand oud is. Bevorderen van een gezonde leefstijl en een goede preventieve gezondheidszorg zijn belangrijk. Ook de duurzame inzetbaarheid van werknemers moet bevorderd worden, door een leven lang leren. Daarnaast bepleit de onderzoeker een verbetering van de arbeidsomstandigheden. Werk moet fysiek minder zwaar worden en minder stress opleveren.

Langer doorgaan

Boissonneault verwijst in zijn proefschrift naar data van Amerikaanse werknemers. Die werken tussen hun 55ste en 69ste gemiddeld nog acht jaar door. Laat de gezondheid het toe, dan kunnen ze gemiddeld nog 12,9 jaar doorwerken. Mensen met een hoge opleiding zouden zelfs gemiddeld 13,8 jaar kunnen werken, tegen 11,7 jaar voor laagopgeleiden. Onderzoek van de Universiteit van Maastricht uit 2016 wijst dezelfde kant uit.

AOW in fasen

Boissonneault is ook onderzoeker bij het Nidi. Dat instituut lanceerde op de laatste dag van juli in een economenblad en in het FD een plan om met drie verschillende AOW-leeftijden te werken: een voor laagopgeleiden, een voor middelbaar opgeleiden en een voor hoogopgeleiden. Hierdoor kan iedereen ongeveer evenlang het staatspensioen ontvangen. De onderzoekers sluiten aan bij het veelgehoorde argument dat de hoge AOW-leeftijd oneerlijk is voor mensen met een lage opleiding. Zij worden minder oud dan hoogopgeleiden. Boissonneault sluit daarbij aan, al maakt hij geen onderscheid naar opleidingsniveau maar naar gezondheid. Maar lager opgeleide mensen werken vaker in fysiek zware beroepen, die lastig zijn vol te houden op latere leeftijd.

(Bronnen o.a: AM | Web, AD, FD, RUG)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid