Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Gezonder leven kan ook met veel kleine stappen
Gezonder werken

Gezonder leven kan ook met veel kleine stappen

gezonde medewerkers

Gezonder leven wil iedereen. Maar hoe geef je daar handen en voeten aan? Om beter te kunnen uitvinden welke tips voor een gezondere leefstijl het beste bij jou passen is staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS begonnen met de campagne Fit Op Jouw Manier.

Blokhuis legt uit wat deze campagne zo uniek maakt. ‘Het is niet zo eenvoudig om met gezonder leven te beginnen. Er zijn 1001 tips en adviezen, waardoor het soms lijkt alsof je je hele leven er voor moet omgooien. Voor veel mensen is dat dan een reden om het nog even uit te stellen. Deze campagne wil laten zien dat kleine stapjes zeker ook de moeite waard zijn. En dat er voor iedereen een manier te vinden is om te beginnen.’

Fit op jouw manier

Mensen die met kleine stappen vooruit fitter willen worden, kunnen terecht op de website fitopjouwmanier.nl. Op de site vinden ze een tip generator. Deze module genereert tips voor een gezonde leefstijl. De website werkt als een soort flipperkast. Hij komt direct met een nieuwe gezondheidstip als je de eerste verwerpt. Net zolang tot je iets vindt dat bij jou past. Of tot je iets anders wilt proberen. Je krijgt ook nadere uitleg bij de tip die je (uiteindelijk) kiest.

Obesitas als nieuwe pandemie

De campagne lijkt goed getimed. Want volgens onderzoek van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (Han) hebben 750.000 mensen vorig jaar minder beweging gehad dan in 2019. Dat kost ons 46.000 gezonde levensjaren, of 2,3 miljard euro aan maatschappelijk waardeverlies. Een derde van de volwassenen vanaf 25 jaar beweegt nu minder dan vòòr de crisis. Ze zitten nu onder de richtlijn van 150 minuten matig intensief bewegen per week.

Bewegen zonder het te weten

Vroeger, toen we nog fysiek naar ons werk, school, sport en duizenden andere zaken gingen, bewogen we de hele dag door. Vaak zonder het te weten. Wie forenst met de trein, gaat meestal fietsen of lopen naar het station. De kinderen naar school of de opvang brengen gaat (gelukkig) vaak net zo. En winkelen vreet ook veel energie. Werken op de zaak net zo: naar een vergadering, naar het beruchte koffieapparaat, de printer of een collega liep je.

Nederland is miljoenen kilo’s zwaarder

Iedereen wordt ongelukkiger van minder beweging, blijkt ook uit het onderzoek. Daar komt nog bij dat we dikker zijn geworden sinds de crisis. Volgens premier Rutte gaat het om ‘miljoenen kilo’s’. Dat zal sterk verschillen per individu. Maar opgeteld bij minder bewegen is meer eten een slechte combinatie. Van de mensen die worden opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19 heeft 80 procent overgewicht. En dat terwijl ook kleine veranderingen in leefstijl –waaronder dagelijks wandelen, goed slapen en gezonder eten – binnen enkele weken je weerstand al verhogen. Ook het risico op aandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten neemt af met een gezondere leefstijl.

Zoek het dicht(er) bij huis

De grootste gezondheidswinst wordt bereikt door de sociale en fysieke omgeving van mensen aan te passen. Onder andere door de drempel om te bewegen of sporten te verlagen. Dit schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland, gezamenlijk met een brede maatschappelijke initiatiefgroep in een brief aan informateur Mariëtte Hamer.

Gezonde werkomgeving

Werkgevers en werknemers moeten worden gestimuleerd om samen (meer) werk te maken van vitaliteit en een gezonde werkomgeving. Kansen ziet de initiatiefgroep ook in de brede toepassing van apps en andere digitale gezondheidsdiensten die mensen helpen bij het halen van hun eigen gezondheidsdoelen. ‘Belangrijke voorwaarde hierbij is dat we -in Nederland én Europa- komen tot een Nationale Gezondheidsdata-infrastructuur met wettelijke spelregels’.

Nationaal Akkoord Mentale Gezondheid

VNO-NCW en MKB-Nederland bepleiten verder dat er een breed gedragen aanpak moet komen om de mentale veerkracht van alle generaties te vergroten. Als bijvoorbeeld prestatiedruk al bij kinderen een groot probleem is, moeten we kijken wat de achterliggende oorzaken zijn en hoe we daar passende oplossingen vinden. ‘Dit kan wat ons betreft worden vastgelegd in een Nationaal Akkoord Mentale Gezondheid in 2022’.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid