Stelling
"We hechten teveel waarde aan betaald werk."
16
10
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Gezonder leven? Zoek uw eigen blue zone!
Gezonder werken

Gezonder leven? Zoek uw eigen blue zone!

Rosanne Warmerdam

Gezond leven. Kan dat wel, in onze Westerse betonmaatschappij waar alles steeds sneller moet, met steeds minder aandacht voor organisch en harmonisch? Kan je wel duurzaam inzetbaar blijven in zo’n wereld? Rosanne Warmerdam, biomedisch wetenschapper en eigenaar van Living Life Lab vindt van wel.

Een gezonde leefstijl is iets wat steeds meer hardwerkende bedrijfsmensen nastreven. Voor wie duurzaam inzetbaar wil blijven is het onmisbaar. Maar hoe hou je die gezonde leefstijl vast als het op je werk steeds drukker wordt en je je baan niet wilt verliezen? Gezond leven is niet alleen je eigen verantwoordelijkheid, vindt Rosanne. “Het is een andere leefstijl die de hele samenleving moet nastreven. Als we onze hele samenleving erop inrichten, gaat gezonder leven ook bij ons min of meer vanzelf. Als je de hele dag overal zakken chips tegenkomt in winkels dan neem je uiteindelijk een zak chips wanneer je genoeg honger hebt. Zie je alleen maar appels, dan neem je die.”

De menselijke maat terugbrengen

Rosanne haalt haar inspiratie voor een andere, gezondere en harmonieuzere samenleving deels uit de blue zones, die op steeds meer plekken verschijnen. Zoals op Sardinië. De levenswijsheid van ouderen wordt er gerespecteerd, moderne elektronica en mechanische hulpmiddelen gebruiken ze zo min mogelijk. In plaats daarvan doen ze zo veel mogelijk met de hand, beweging vinden de bewoners prettig. Ze stellen zich dagelijks een doel, ze eten zo veel mogelijk plantaardig en ze hebben onderling een sterk sociaal netwerk. “Ook in Nederland is er veel belangstelling voor, bijvoorbeeld in Groningen en Limburg proberen ze zulke leefgemeenschappen op te zetten”, weet Rosanne.

Maar hoe kan dat werken in ons land met zijn geïndustrialiseerde welvaart? We moeten we nu carrière maken in jachtige banen om over tien jaar nog werk te hebben.

Rosanne geeft toe dat je de leefstijl van de ene blue zone niet een op een kunt kopiëren in de andere. “Maar het is mogelijk om gezond oud te worden. We moeten ons laten inspireren door deze manier van leven, en niet direct om pillen vragen als we ons niet zo lekker voelen. We moeten anders leren kijken naar gezondheid, rekening houdend met onze welvaartziekten en stress. Om daar inspiratie voor te krijgen moet je eerst structureel iets veranderen in je leven: gezond leven is makkelijk als je in een Blue Zone leeft. Daar hoef je niks bijzonders voor te doen. Je hoeft er alleen maar te zijn!”

Hoe kunnen wij onze bestaande werk- en leefplekken veranderen in Blue Zones volgens jou?

“Een fundamentele vraag is voor mij: wanneer ben je als mens gezond, en wat is gezondheid? Dat verschilt per mens, en ook voor de samenleving is dat een ontdekkingsreis. Er is nog heel veel dat we nog niet weten over de werking van het menselijk lichaam. We weten vaak ook nog niet wat de gevolgen zijn als je voor een bepaalde oplossing kiest. Ik wil mensen prikkelen en nieuwsgierig maken om zelf te onderzoeken wat gezondheid betekent voor jou, en welke impact dat heeft op jezelf en op je omgeving. Op die ontdekkingsreis wil ik mensen graag meenemen.”Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid