Stelling
"We hechten teveel waarde aan betaald werk."
16
10
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Gezonder werken hoeft niet duur te zijn
Gezonder werken

Gezonder werken hoeft niet duur te zijn

te lang doorwerken

Na werkstress is fysieke belasting de grootste beroepsziekte in Nederland. Toch besteden werkgevers er nog weinig aandacht aan. Ten onrechte, want maatregelen tegen verkeerde fysieke belasting van werknemers hoeven niet duur te zijn. In dit artikel, dat eerder verscheen op PW., staan enkele mooie voorbeelden.

Fysieke belasting is een overmatige belasting van het houdings- en bewegingsapparaat. Die kan optreden door tillen, duwen of repeterende bewegingen. Overbelasting kan ook ontstaan door activiteiten die veel energie kosten en invloed hebben op bijvoorbeeld de spieren, bloedsomloop, ademhaling of stofwisseling.

Hoe groot is het probleem?

Fysieke belasting veroorzaakt jaarlijks 29% van het werkgerelateerde verzuim. Daarvan is 18% het gevolg van overmatig zwaar werk en 11% komt door herhalende bewegingen. Werkgevers zijn daardoor jaarlijks € 1,1 miljard kwijt aan verzuimkosten. Gemiddeld komt drie op de tien werkgerelateerde verzuimgevallen door kracht zetten, herhalende bewegingen of een ongezonde werkhouding. Een op de drie werknemers heeft langdurige of terugkerende rugklachten. Schouder-, nek- en heup- of knieklachten komen elk bij een op de vier werknemers voor.

Verschilt enorm per bedrijfstak

Er zijn grote verschillen tussen bedrijfstakken: in de landbouw en visserij wordt 51% van het werkgerelateerde verzuim veroorzaakt door fysieke belasting, terwijl de zorgsector relatief laag scoort met 28%. Toch is juist in de zorg fysieke belasting een probleem, omdat 18% van de beroepsbevolking in deze sector werkt. In de zorg bedraagt het verzuimpercentage bovendien 1,2%, tegen maar 0,5% in de landbouw en visserij. Ook de bouwsector, waar het verzuim 1,4% bedraagt, kampt met fysieke overbelasting: die zorgt voor 44% van het werkgerelateerde verzuim.

Fysieke belasting: twee soorten

Fysieke belasting kunnen we verdelen in statische en dynamische belasting. Statische belasting bestaat uit continue spierspanning als gevolg van het lang in dezelfde houding werken. Kantoormedewerkers die achter een beeldscherm werken, worden statisch belast, maar ook stratenmakers en postsorteerders. Dynamische belasting ontstaat als spieren afwisselend aangespannen en ontspannen worden. Deze vorm van fysieke belasting komt veel voor in de zorg en in de bouw.

Neem tijdig maatregelen

Wat kun je als werkgever doen om de fysieke belasting te beperken? Ten eerste moet je zorgen dat je er op tijd bij bent. Een medewerker valt niet van de ene op de andere dag uit door verkeerde fysieke belasting. Meestal gaat daar een periode met klachten aan vooraf. Daarin zijn veel momenten waarop werkgever en werknemer actie kunnen nemen om uitval te voorkomen, en zo de duurzame inzetbaarheid te vergroten. Maar veel medewerkers en werkgevers weten niet welke kansen ze hebben en wat hun verantwoordelijkheden zijn bij het voorkomen van verzuim door fysieke belasting. HR kan daarbij een belangrijke rol spelen.

Maak werknemers bewust

Met preventieve maatregelen kan je verzuim voorkomen. Dat begint bij voorlichting. Zo kun je medewerkers inzicht bieden in hun fysieke belastbaarheid en belasting door werkplekonderzoeken te houden en gezondheidschecks te doen. Het bewustzijn van de risico’s kun je vergroten door kennis te delen over gezond werkgedrag met workshops en trainingen .Tools, coaching en begeleiding in fysieke vitaliteit kunnen medewerkers stimuleren om hun fysieke belasting binnen te perken te houden. Kies daarbij voor middelen waarvan bewezen is dat ze werken.

Innovatie hoeft niet duur te zijn

Als de medewerkers zich bewust zijn geworden van de arbeidsrisico’s van fysieke belasting, is het tijd om innovaties en nieuwe technieken die die risico’s verkleinen, daadwerkelijk in te gaan voeren. Het exoskelet is misschien wel de bekendste innovatie op dit gebied, zegt Wouter Schouten, senior adviseur zorg en bedrijfszorg bij CZ. “Het exoskelet is een mix van mens en robot. De mens neemt de beslissingen en de techniek voegt fysiek vermogen toe waar een mens behoefte aan heeft bij zwaar werk.”

Minder dure oplossingen

Het skelet is een nuttige innovatie, maar ook duur, zegt Lammerse. “Gelukkig zijn er ook veel innovatieve maatregelen die niet zo duur zijn en bovendien makkelijk toepasbaar zijn.” Dat is maar goed ook, want medewerkers zitten op dit soort maatregelen te wachten, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Maar liefst 30 procent wil graag geholpen worden bij het voorkomen van uitval door fysieke overbelasting. Hieronder enkele voorbeelden van een vernieuwende én betaalbare aanpak.

Van zwaar naar duurzaam werk

Een groothandel voor foodprofessionals wilde vrachtwagenchauffeurs en magazijnmedewerkers ontlasten die veel met rolcontainers werken. Er waren containertrekkers voorhanden, maar die stonden vaak ongebruikt in het magazijn. Zo’n trekker pakken kostte de medewerkers te veel tijd. Daarom zijn er coaches op de werkvloer gezet die uitleg gaven over het gebruik van de containertrekkers. Dat heeft geholpen: er zijn inmiddels veel meer van die trekkers aangeschaft.

Verstelbare werkbank

Bij hotelketen Van der Valk staan koks geregeld meer dan vier uur aan een werkbank om maaltijden voor te bereiden. In samenwerking met keukenapparatuurfabrikant Rosval is een verstelbare werkbank ontwikkeld die aangepast kan worden aan de lengte van de kok en ook de mogelijkheid biedt om zittend te werken.

Kantoorwerk

Op kantoor is vaak sprake van fysieke onderbelasting. Je maakt de hele dag door lichte bewegingen met maar enkele spiergroepen die steeds dezelfde zijn, zoals typen, vegen en muizen. Een financieel adviesbedrijf heeft daarom in samenspraak met de medewerkers diverse hulpmiddelen aangeschaft. Naast de zit-stabureaus waren dat onder meer krukjes waarop jezelf balans moet houden, mini-crosstrainers en sta-zit-vergaderruimtes. Met de zorgverzekeraar werd afgesproken dat medewerkers vrijwillig een lifestylecheck konden doen en gebruik konden maken van een coach. Het resultaat van deze maatregelen is dat ruim twee derde van de medewerkers zich fitter voelt én meer tevreden is op het werk. Bovendien is bijna de helft privé gezonder gaan leven.

Minder rugklachten door polsbandjes

In een ziekenhuis vertilden verpleegkundigen regelmatig omdat niet altijd te zien was hoe mobiel een patiënt was. Dat werd opgelost door elke patiënt een polsbandje te geven met een kleur die een indicatie geeft van de zorgzwaarte. Zo is direct duidelijk of er een extra collega of tilhulpmiddel moet worden ingeschakeld. Medewerkers kunnen zo de patiënt beter helpen en tegelijk hun eigen risico op rugklachten verminderen.

Simpele oplossingen werken vaak heel goed

Innovatieve oplossingen hoeven dus helemaal niet duur uit te pakken. In het voorbeeld van het ziekenhuis was het simpelweg de witte polsbandjes vervangen door groene, gele en rode. Maar fysieke belasting verminderen begint bij inzicht geven en kennis delen. Wanneer medewerkers zich bewust zijn van de risico’s, kunnen zij meedenken over die innovatieve maatregelen. Dat scheelt verzuim én zorgt voor tevredener personeel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid