Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Gezondheidschecks voor de medewerkers
Achtergrond

Gezondheidschecks voor de medewerkers

Het programma Gezond Werken van Achmea doet er alles aan om de medewerkers gezond en vitaal te houden. Van zorgprofessionals tot bloedonderzoeken. Gaat het niet een grens over om zo als werkgever bovenop de levensstijl van je werknemers te zitten? 

Het programma bestaat uit een online portal en een breed aanbod aan interventies en programma’s. Op het Gezond Werken Plein zitten zorgprofessionals klaar om medewerkers te ondersteunen. Van bedrijfsartsen, voedingsdeskundigen, mental coaches tot bedrijfsmaatschappelijk medewerkers. Doel is om het personeel te ondersteunen om uiteindelijk zelf de regie te kunnen nemen over hun vitaliteit en gezondheid. Want vitale en gezonde werknemers zijn niet alleen productiever, ook zijn ze minder vaak ziek.

Maar gaat dat niet wat ver, als werkgever zo bovenop de gezondheid van je werknemers te zitten? Nee, vindt Alexander Stolze, manager Gezond Werken bij Achmea.: “We willen mensen ondersteunen om gezond en vitaal te zijn. Dat doen we uit eigenbelang, maar ook uit belang van de werknemer.”

Strikte geheimhouding

Alles wat er op het Gezond Werken Plein wordt gedeeld blijft anoniem, verzekert Stolze. “De specialisten werken allen met een strikte geheimhoudingsplicht. Alleen de zorgprofessionals krijgen van elkaar een overdracht, nooit de leidinggevende. Wel kan het expertiseteam signalen afgeven als ze problemen signaleert.”

Als je een probleem hebt op je werk, klop je meestal aan bij je leidinggevende. Maar wat nu als hij of zij juist het probleem vormt? Op het Gezond Werken Plein kun je dan een afspraak maken met de Bedrijfsmaatschappelijk werker. Als die bijvoorbeeld uit hetzelfde team zes mensen met dezelfde klachten over een leidinggevende krijgt, zal die wel gaan schakelen met de manager van de leidinggevende.

Bloedonderzoek
Regelmatig biedt de afdeling Gezond Werken gezondheidschecks aan, waaraan medewerkers vrijwillig kunnen deelnemen. In 70 procent van de gevallen gebeurt dat ook. Medewerkers kunnen bloed laten prikken en op basis van de uitslag van de bloedwaardes gaat de afdeling Gezond Werken met ze in gesprek. Wanneer zaken als teveel stresshormonen of te hoge bloeddruk komen bovendrijven, dan verwijst de preventie-arts door. Bijvoorbeeld naar de mental coach of de voedingsdeskundige.

“Soms maken we ook het onbespreekbare bespreekbaar”, legt Stolze uit. “Denk bijvoorbeeld aan iemand met overgewicht. Als leidinggevende heb je het hier niet gauw over. Op het Gezond Werken Plein doen we dat wel. En dat is nodig ook. Het gemiddelde BMI (Body Mass Index) bij de deelnemers is 25,9 en dat is gemiddeld gezien echt te zwaar.”

De checks zijn overigens kosteloos voor de medewerkers. “Je kunt het feitelijk zien als een cadeautje van de baas. Onze preventie-arts is nu al tot maart volgeboekt.”

Wat levert het programma Gezond Werken nu eigenlijk op? Daalt het ziekteverzuim daadwerkelijk? Wat scheelt dat aan kosten? Lees meer hierover in deel 1 van het interview met Alexander Stolze.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , , , ,
Categorie : Achtergrond, Gezond ondernemen, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit

0 reacties op Gezondheidschecks voor de medewerkers

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid