Stelling
"Het Nieuwe Beoordelen helpt vooral de midcareers met langer en beter doorwerken."
9
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Goed teamwork? Luister naar een jazzband!
Anders werken

Goed teamwork? Luister naar een jazzband!

Denk eens terug aan uw beste prestatie. Wat is het moment in uw carrière waaraan u met het meeste genoegen terugdenkt. Is dat die perfect voorbereide, tot in de puntjes verzorgde en uitstekend getimede presentatie, vergaderbijdrage of gesprek met uw leidinggevende? Of was het die zorgvuldig geplande gebeurtenis die plotseling en onverwacht heel anders liep dan u had gedacht, maar waar u toch goed uitkwam omdat u goed bleek te kunnen … improviseren, rekenen, toneel spelen, beetje liegen zelfs?

Grote kans dat het die onverwachte wending is waar u het liefst aan terugdenkt. Waarbij u ontdekte dat u half-verborgen, onvermoede talenten had die ein-de-lijk goed van pas kwamen? Waardoor u breder inzetbaar bleek dan iedereen, uzelf incluis ooit had kunnen vermoeden? In de muziek (en op het toneel) gebeurt dat ook. En vaker dan in het bedrijfsleven (helaas).

Improviseren maar!

Plotseling de tekst of de noten niet meer kennen, acteurs weten als geen ander hoe dat voelt. Je moet iets doen, maar wat? Improviseren maar. Met een stalen gezicht, natuurlijk. Alsof het zo hoort, en er niets aan de hand is. En het leukste is misschien nog wel: de anderen moeten meedoen. Ze moeten volgen, want anders zijn zij het die iets fout lijken te doen. Gustavo Razzetti vertelt in een recent artikel op TNLT uiterst smakelijk over het nut van improviseren in teams. De voorbeelden en citaten van bekende muzikanten buitelen over elkaar heen, soms doet de tegelwijsheden wat wijsneuzerig en breedsprakig aan. Maar dat hoort bij een improviserende schrijfstijl. En de boodschap klinkt toch helder door.

Aanpassen hoort bij teams

Goede teams lijken meer op een jazzband dan op een symfonie- of harmonieorkest, aldus Razzetti. In de jazz is er meestal geen partituur die je moet naspelen. Er is geen dirigent die aangeeft wanneer je moet invallen. De bandleider (zo die er al is) speelt mee met de andere muzikanten, en moet zijn gedrag net zo hard aanpassen op de anderen als andersom.

Impro geeft inno

Jazzmuziek is onverwacht, onvoorspelbaar en bewust niet-geordend, stelt Razzetti. Bewust, want alle bekendere jazzmuzikanten zoeken voortdurend naar experimenten. Ze geven zich over aan de muziek, en zoeken voortdurend naar nieuwe manieren om een stuk te spelen. Ze maken bewust fouten, en doen dan net alsof het zo hoort. “Valse noten op een piano bestaan niet”, aldus Thelonius Monk. Fouten maken betekent moeten improviseren, en dat leidt tot de innovaties die het publiek zo waardeert.

Het kan altijd anders! En wel 5 keer zo (of zo):

Wie dus echt vooruitgang verwacht van teams, moet vooral geen werkwijzen voorschrijven. De teamleden moeten zijn doordringen van het feit dat alles altijd anders kan ‑ leren leven met ambiguïteit is essentieel voor innovatieve teams, betoogt Razzetti. En hij geeft u vijf improvisatie’regels’ in overweging, om dat creatieve proces in teams te stimuleren. Waarbij natuurlijk geldt: doe het helemaal op uw eigen manier.

1} Niemand heeft de leiding.

Eigenlijk bedoelen we: iedereen heeft de leiding. Soms, als het zo uitkomt. Als de situatie erom vraagt, krijgt de beste relatiebeheerder, de nuchtere boekhouder of de handigste techneut ‘even’ de overhand. Er zijn geen procedures of stappenplannen. Wie wil improviseren, moet de anderen de ruimte geven.

2} Voor improvisatie is aanpassingsvermogen nodig.

De beste symphonieorkesten kunnen een muziekstuk tot in perfectie leren naspelen. Dat kan prachtig zijn om naar te luisteren. De beste jazzmuzikanten weten ook heel goed hoe ze een perfecte partituur moeten spelen. Het zijn stuk voor stuk uitstekende, goed opgeleide muzikanten. Maar de werkelijkheid is verre van volmaakt. Er gebeurt altijd wel iets onverwachts. Het betekent niet dat iedereen maar wat moet gaan doen. Je moet de regels eerst goed kennen voordat je ertegen kunt zondigen. Daarom experimenteren muzikale talenten nooit direct op grote schaal, en zeker niet allemaal tegelijk. Wel geven en nemen ze ruimte, en dan passen ze zich aan op die nieuwe werkelijkheid.

3} Fouten maken moet.

Ook wel bekend als de tactiek ‘laat duizend bloemen bloeien’ van Mao. Neem maar risico’s, dan weten we wie we goed in de gaten moeten houden. Helaas passen veel bedrijven die tactiek nog steeds zo toe. In de (impro) jazz wordt dat genadeloos afgestraft. Perfect spel betekent teveel routine. En te weinig verrassingen. Dat is saai om naar te luisteren. Een team dat geen fouten maakt, is net zo fout als een perfect orkest. Geen improvisatie betekent geen innovatie. Maar om fouten te kunnen maken, moeten teamleden zich kwetsbaar kunnen opstellen. Leiders als eersten. Dat vraagt moed.

4} Improviseren moet je niet institutionaliseren.

Veel bedrijfsorganisaties houden alle innovatieve activiteiten ver van de dagelijkse bedrijfsvoering. Te veel kans op verstoringen betekent verlies van omzet, targets die niet worden gehaald, en aandeelhouders die zenuwachtig worden. Als het ‘anders moet’ gaan we wel een weekend op de hei zitten. En dan moet ‘het’ maar komen: die inspiratie waardoor je op creatieve, nieuwe ideeën komt. Beter is: elke dag proberen om ‘iets’ anders te doen.

5} Leve de lol.

Een van de belangrijkste redenen waarom veel werkenden nu denken aan een overstap is het beruchte “u”-woord. Steeds maar weer hetzelfde werk moeten doen, steeds maar dezelfde partituren spelen: er zit geen uitdaging meer in. Mensen die moeten werken volgens strikte procedures en partituren, zoeken ergens anders een ‘uitdaging’ in: status, macht en aanzien. Het leidt tot kliekjesvorming, stoken en ander giftig gedrag, stelt Razzetti. Voor bedrijven geldt dat net zo hard als bij orkesten, zoals hij aantoont met een schokkend voorbeeld. De manier van werken steeds moeten aanpassen op veranderingen bij de klanten geeft dezelfde speelse leergierigheid die we bij kinderen zien. Meer plezier krijgen in je werk betekent je hersens in dezelfde leerstand zetten die kinderen hebben, waar ze in korte tijd het meeste van opsteken, zo beveelt Razzetti ons aan. Hou op met zoeken naar perfectie, laat altijd wat ruimte voor improvisatie.

Orkestreer uw eigen (zelfsturende) teams!

Goed teamwork betekent dat de teamleden elkaar voldoende ruimte geven. Om al improviserend met iets echt innoverends te komen. Hierarchie past daar niet in, laat staan vaste rollen en taken. Laat de teamleden dus zelf sleutelen aan taken om het werk onderling meer passend te maken en houden. Niet voor de status, of voor eigen gewin, maar voor het beste resultaat in de ogen van de klanten, voor wie we ‘het’ allemaal doen. Net als muzikanten. Hoe komt er meer energie en flow in een team, zodat de teamleden minder stress ervaren en productiever zijn? Dat leert u van Maarten Fijnaut tijdens de workshop Team Flow op het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid, op 31 mei aanstaande. Lees hier alle informatie en inschrijfmogelijkheden!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid