Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Goed teamwork moet je zorgvuldig plannen!
Anders werken

Goed teamwork moet je zorgvuldig plannen!

Teamwork overleg

Goed teamwork is waardevoller dan ooit in deze onzekere crisistijden. Maar wat is dat precies, goed teamwork? En wanneer wordt de samenwerking echt goed? Daar is zorgvuldige voorbereiding en planning bij nodig. Twee ervaren consultants geven op HBR wat opvallende tips voor slagvaardige en effectieve teams. Vergeet zelfsturing maar even.

Een groep mensen bij elkaar zetten maakt ze niet tot een team, en vrijwel zeker niet tot een productief team dat goed samenwerkt. De kans dat ze elkaar binnen korte tijd de tent uit vechten is groot. Net zo groot als de kans dat ze de meest waardevolle informatie voor zichzelf houden. Toch kunnen teams, zeker als ze zijn samengesteld uit mensen met verschillende achtergronden, kennis en ervaringen met de meest onverwachte, creatieve, en effectieve oplossingen komen.

Teams moet je managen

Teams zijn een zegen en een vloek. Wat het wordt, hangt helemaal af van de manier waarop je ze managed. Dat is de centrale stelling in het artikel ‘Don’t Let Teamwork Get in the Way of Agility’ van Elaine Pulakos en Robert B. Kaiser op managementplatform HBR. Pulakos is expert in teamwork, Kaiser in leiderschap. Ze onderzochten organisaties die succes hebben gehad met een agile werkwijze. Niet zo veel mogelijk werken in, en met teams van wisselende samenstelling is dan het antwoord, maar op de juiste manier werken met teams is belangrijk. Dat betekent: op het juiste moment de juiste mensen bij elkaar brengen. Het vereist zorgvuldige planning en voorbereiding. Iemand zit alleen in een team vanwege zijn of haar capaciteiten. En nergens anders om, dus niet als beloning, vanzelfsprekendheid of gewoonte of als excuus-minderheid.

Effectieve teamplanning: 3 vuistregels

Organisaties die hun teamwork zorgvuldig voorbereiden, zijn volgens de auteurs optimaal voorbereid op de (zeer) onzekere economische tijden waarin we leven. Hiervoor geven de auteurs 3 vuistregels, die niet erg conventioneel zijn. Maar wel effectief, denken ze zelf.

1} Welk werk moet het team precies gaan doen?

Hiervoor beschrijven Pulakos en Kaiser 4 soorten teamwork. Elke soort teamwork is geschikt voor bepaalde soorten werk, en het vereist elk een andere manier van aansturen en managen. We noemen ze hier kort, lees zeker de details in het origineel:

A} Volgtijdelijk werken: elk teamlid maakt een vooraf uitgedacht en zorgvuldig gepland deel van het eindresultaat. De (interne) opdrachtgever coördineert, elk teamlid weet precies wat van hem of haar wordt verwacht. Vergelijk het met Taylorisme, of de lopende band in de Ford-fabriek.

B} Synchroon werken: meerdere teams werken gelijktijdig aan hetzelfde eindproduct, of aan dezelfde doelen. Het wordt dan al snel een wedstrijd, wie het snelste of het meeste maakt of omzet. Denk aan regionale verkoop- en marketingteams. Moge de beste winnen! Het management kan ook de samenstelling van elk team bewust variëren, om verschillende oplossingen te creëren.

C} Gecoördineerd werken: onderling gebruiken de teamleden elkaars capaciteiten, vaardigheden en expertise om per situatie de beste oplossing te vinden. Denk aan de medische teams op IC-afdelingen in ziekenhuizen tijdens een virusuitbraak of andere crisissituatie. Elk teamlid heeft zijn vast specialiteit, en draagt van hieruit bij aan de oplossing.

D} Onderling samenwerken: dit is de meest complexe manier van teamwork. De teamleden gebruiken niet alleen elkaars capaciteiten, vaardigheden en expertise. Ze nemen, afhankelijk van de situatie ook verschillende rollen aan en doen meerdere taken.

Expliciete verwachtingen van het team

Meestal zal het gaan om een mengvorm van deze soorten teamwork, merken de auteurs terecht op. Maar het nut van het onderscheid is dat het management hierdoor wordt gedwongen om expliciet na te denken over het soort teamwork dat ze verwachten, samen met de gewenste resultaten. Welke mensen moeten samenwerken, in welke rollen, welke eigenschappen of capaciteiten moeten samenkomen? Pulakos en Kaiser kiezen hier duidelijk voor zorgvuldig vooraf plannen. Ze laten de uitkomst van het teamwork liever niet aan het toeval over, of aan de luimen van de teamleden.

2} Plannen, plannen en nogmaals: plannen.

Zelf noemen de auteurs deze regel liever: maak het eenvoudiger (simplify). Maar in de uitwerking komt deze stap neer op een gedetailleerdeerde planning. Tot en met aanwijzingen over het proces zelf: werk niet met meerdere mensen tegelijk aan iets nieuws. Laat er liever een beginnen met een proefversie, die anderen dan kunnen aanpassen. Dat werkt inderdaad vaak sneller dan naar elkaar blijven kijken wie de eerste stap gaat zetten. Maar het neigt wel naar micro-management. En het leerproces krijgt weinig kans in teams die zo strak worden aangestuurd. Toch hoeft leren niet altijd het doel te zijn van teamwork.

3} Geef de teamleden inspraak.

Uit de voorgaande 2 regels zou je kunnen afleiden dat de auteurs een strikt hiërarchische top-downplanning van teamwork voorstaan. Niets is minder waar! Pulakos en Kaiser pleiten ervoor dat de (beoogde) teamleden ‘neen’ kunnen zeggen tegen hun plaatsing in een team. Maar dan moeten ze wel duidelijke (werkgerelateerde) redenen hebben. Bijvoorbeeld dat hun werk er gecompliceerder van wordt, of omdat ze hun aandacht over teveel projecten tegelijk moeten verdelen. Want het doel van die inspraak is volgens de auteurs altijd wel: teamwork moet zo efficiënt mogelijk zijn. Dat geldt zeker ook voor de bezetting. Wie (te) weinig te doen heeft, kan beter uit het team stappen. Vaak functioneert het team dan beter, betogen de auteurs, en ze moedigen het management aan om dit met voorbeelden te laten zien aan de andere teamleden.

Alternatief voor zelfsturende teams?

Het verdienstelijkste aan dit artikel? De duidelijke insteek. Het management moet teamwork zorgvuldig en gedetailleerd vooraf plannen, om het beste resultaat te behalen. Die insteek houden Pulakos en Kaiser consequent vast in hun hele betoog. Zo kan je het gebruiken als serieus alternatief voor zelfsturende teams. Veel leden van die teams blijken het toch fijn te vinden als er iemand is de richting bepaalt en aangeeft wat er moet gebeuren. Misschien kan deze werkwijze een goede aanvulling zijn?Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws, Tools
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid