Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
33
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsvoorwaarden Gouden kettingen binden wel, maar boeien niet
Arbeidsvoorwaarden

Gouden kettingen binden wel, maar boeien niet

Al heel wat jaren geleden mocht ik een groep mensen begeleiden naar een nieuwe baan. Tijdens een grootschalig reorganisatieproject werden veel vaste medewerkers van de onderneming ontslagen. Alles verliep binnen een keurig sociaal plan en samen met een team van ongeveer 8 personen hadden wij de opdracht om de mensen te herplaatsen.

De organisatie had altijd bijzonder goed voor zijn mensen gezorgd, niet alleen in de vorm van aandacht maar vooral in de vorm van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. De salarissen lagen gemiddeld zo’n 30 tot 40 procent boven het markt gemiddelde.

Normaal is het altijd al een stevig proces wat iemand doormaakt na het verliezen van een baan. Van ongeloof, via boosheid naar verdriet, naar zelfmedelijden, naar verlies van zelfvertrouwen, naar… uiteindelijk geloof in de toekomst en uitzien naar een hernieuwde toekomst. Maar als de voorwaarden zo goed waren moet iemand opnieuw ontdekken dat zijn of haar toegevoegde waarde altijd 30% overgewaardeerd is geweest. Je bent dus daadwerkelijk minder waard (op de arbeidsmarkt) dan je geloofde. Dit gaf bij veel mensen ruim een half jaar vertraging in het proces wat ook leidde tot een verlies aan marktkansen.

Nog een voorbeeld: bekenden van mij werken in een omgeving waar de salarissen ook 40% boven het marktgemiddelde liggen. Aangevuld met voordelige pensioenregelingen goedkope verzekeringen en een hypotheekkorting. Ze willen al meer dan 5 jaar de branche uit, maar ze kunnen niet omdat ze door gouden kettingen worden vastgeketend. Geeft dit voldoening en binding? Nee, geen voldoening, ja, wel binding. Innerlijk hebben ze twee jaar geleden al ontslag genomen maar een stap zetten, nee dat gaat te ver.

Natuurlijk is veel verdienen leuk. Maar zodra het ver boven je waarde komt dan ontneemt het vrijheid. Te weinig salaris jaagt mensen weg, spannend werk en persoonlijke groei bindt medewerkers van binnen uit. Als het salaris gewoon goed is dan boeit het salaris niet meer.

Klik hier voor meer blogs van Arco Kats.

HR-base, Arco Kats, 16 september 2013Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsvoorwaarden, Blog, Competentiemanagement, Implementatie, Langer doorwerken, Talentontwikkeling, Uncategorized

One reacties op Gouden kettingen binden wel, maar boeien niet

  1. Ronald Raak

    take the money and run ..

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid