Stelling
"Wie het vaak te druk heeft, kan niet prioriteren"
8
12
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden ‘Grotere rol leidinggevenden bij preventie verzuim’
Arbeidsomstandigheden

‘Grotere rol leidinggevenden bij preventie verzuim’

zorgzame werknemer

Iets meer dan de helft van de HR-managers vindt dat de verzuimbegeleiding beter moet. En vier van elke vijf vindt dat de direct leidinggevende daar de grootste rol bij moet hebben. Ze zouden die rol sneller moeten oppakken, zeker als het gaat om preventie van langdurige ziektes en uitval. Dat blijkt uit een onderzoek over verzuim en inzetbaarheid van de Arbo Unie onder ruim 168 Human Resource Managers.

Leidinggevenden mogen de kar dus meer trekken, als het gaat om ziekteverzuim. Ze zouden vooral meer aandacht moeten hebben voor preventie van ziekten, zeker als dat chronisch of langdurig kan worden. Kunnen herkennen wie wanneer naar de bedrijfsarts gestuurd moet worden is een inzicht dat nog niet veel leidinggevenden hebben.

HR-taak

De rol van de leidinggevenden versterken bij ziekteverzuim is een taak die HR daarbij voor zichzelf ziet. Een deel van de ondervraagden vindt het ook belangrijk dat de werknemers zelf meer initiatieven nemen om uitval te voorkomen. Nog geen 10 procent van de verzuimende werknemers geeft zelf aan wat ze nog wel kunnen doen, en wanneer.

PMO of duurzame inzetbaarheidsscan

Als het gaat om herkennen van de eerste signalen van uitval door langer durend verzuim, kan een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) of een scan op duurzame inzetbaarheid hierbij helpen. Een kwart van de ondervraagden gebruikt deze instrumenten structureel, en een ander kwart gebruikt ze helemaal niet. De resterende helft van de bedrijfsorganisaties zet deze instrumenten soms, of incidenteel in.

Hier is nog een wereld te winnen

Om verzuim te voorkomen doet een kwart van de ondervraagden onderzoek naar de gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers. 14 Procent maakt gebruik van vitaliteitsprogramma’s en 13 procent biedt trainingen die gericht zijn op preventie. De onderzoekers noemen dit een signaal ‘dat hier nog een wereld te winnen is’.

(bronnen: o.a. Arbo Unie)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws

One reacties op ‘Grotere rol leidinggevenden bij preventie verzuim’

  1. Herman Evers (Evident, de Sociaal Accountant)

    Leidinggevende: van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Een leidinggevende krijgt maar af en toe te maken met verzuim, laat staan langdurend verzuim. Er zijn meestal evenveel verzuimgevallen als medewerkers; de meldingsfrequentie =1. De helft is al binnen 4 dagen beëindigd. Dat biedt weinig kans om ervaring op te doen. Dus wat doe je dan als leidinggevende: je gaat goed voor je medewerker zorgen. De verzorgende leidinggevende krijgt daardoor een afhankelijke medewerker. Die hoeft zich dan niet verantwoordelijk te voelen voor het oplossen van het probleem. Als leidinggevende ga je op je handen zitten en ervoor zorgen dat de medewerker zich meer verantwoordelijk voelt voor de oplossing van het probleem. De meeste zieke medewerkers zijn ook in staat om in de privé situatie het probleem agv zijn ziekte op te lossen. Beste leidinggevenden: “doe minder en krijg meer”

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid