Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Haal je het niet? Zelf op tijd aan de bel trekken!
Blog

Haal je het niet? Zelf op tijd aan de bel trekken!

Nederlanders met zware beroepen hebben steeds vaker moeite om door te werken tot de pensioenleeftijd. Hoe dat te voorkomen? Flexibel pensioen voor mensen in fysiek zware beroepen, zeggen met name de vakbonden. Erik Oortwijn en dr. Alex Klein bepleiten op PW een andere oplossing: een ieder die voelt dat hij zo de eindstreep niet haalt, moet eerder beginnen met zijn persoonlijke ontwikkeling. Zo kunnen mensen langer doorwerken, en zichzelf, de werkgever en de maatschappij veel kosten en ellende besparen. Ze zien het als een gedeelde verantwoordelijkheid.

De veel gehoorde oplossing dat mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen moeten kunnen is asociaal en financieel niet haalbaar. Als eerste rijst het vraagstuk wat een zwaar beroep is en of dit louter lichamelijke of ook geestelijke zwaarte betreft. Allerlei beroepsgroepen zullen pleiten voor een vervroegd pensioen op basis van de fysieke of emotionele belasting, waarmee meteen de financiële onhaalbaarheid aangetoond wordt: als we met z’n allen eerder met pensioen willen gaan, wie gaat dat betalen?

Gedeelde verantwoordelijkheid

Mensen met een zwaar beroep weten dat ze een zwaar beroep uitoefenen. Mensen met een zwaar beroep moeten rond hun 35e levensjaar beseffen dat hun lijf over circa tien jaar de eerste tekenen van fysieke of emotionele slijtage gaat vertonen. Mensen met een zwaar beroep moeten zich rond hun 35e realiseren dat hun lijf dit niet volhoudt tot aan het pensioen, tenzij zij iets anders gaan doen. Waarom zou de medewerker eerder met pensioen moeten en de maatschappij onnodig zwaar belasten, als in zo’n vroeg stadium al duidelijk is dat er iets moet veranderen? Waar is de verantwoordelijkheid van de werkgever en de individuele werknemer gebleven?

Essentie van het probleem

Hiermee komen we tot de essentie van het probleem, waarbij voor een oplossing twee zaken van belang zijn. Ten eerste moet in kaart gebracht worden wat zware beroepen zijn en ten tweede hoe uitval op latere leeftijd voorkomen kan worden, waarmee vervroegd pensioen niet meer aan de orde is.

Wat is een zwaar beroep?

Voor velen die zich in dit probleem verdiepen is het een valkuil om per beroep te willen benoemen of het een zwaar beroep betreft. Daarbij wordt de discussie hierover ook nog eens vertroebeld door telkens de stratenmakers als voorbeeld van een zwaar beroep te nemen. Dit is nu juist een van de weinige beroepen waarover bijna iedereen het eens dat dit een zwaar beroep is, waarbij een hogere pensioenleeftijd een probleem is.

Zwaarte niet gekoppeld aan beroep

Het gaat in de discussie juist om vrijwel elk ander beroep. De zwaarte, fysiek of mentaal, is niet per se gekoppeld aan het beroep, maar aan het individu. Een beroep kan door de een als zwaar worden ervaren en door een ander juist als veel minder zwaar.

Risico van uitval

Daarbij is het ook nog eens van belang om het begrip ‘zwaar’ verder te definiëren. Zwaar zal voor de ene medewerker betekenen dat men het beroep op lange termijn niet zal volhouden. En voor een ander kan het juist betekenen dat het een beroep met uitdaging is. Of een beroep zwaar is, met het langetermijnrisico van uitval, is dus per individu verschillend.

Ontwikkelplan opstellen

Om tot een oplossing te komen dienen zowel de werkgever als de werknemer hun volle verantwoordelijkheid te nemen. Werknemer en werkgever dienen samen een ontwikkelplan op te stellen, waarbij de werknemer ‑ al dan niet binnen de organisatie ‑ doorgroeit naar een baan die wél tot aan het pensioen vol te houden is.

Duurzame inzetbaarheid

Door deze flexibiliteit één abstractieniveau hoger te tillen komt het onderwerp duurzame inzetbaarheid in beeld. Een medewerker met een zwaar beroep, die principieel flexibel durft te zijn ten aanzien van zijn beroepsmatige werkzaamheden, zal eerder geneigd zijn tot omscholing. Niet alleen kan deze medewerker hierdoor zelf wel doorwerken tot aan zijn pensioen, ook voorkomt hij hiermee langdurige arbeidsongeschiktheid en daarmee hoge kosten voor zowel zijn werkgever als de maatschappij in het algemeen.

Investering voor de langere termijn

De flexibiliteit van de individuele werknemer, die weet dat over een aantal jaar de kans op arbeidsongeschiktheid erg groot is en daarom zijn verantwoordelijkheid nu neemt om zich om te scholen, zal zijn werkgever in de nabije toekomst veel kosten besparen. Weliswaar zal een omscholingstraject tijdelijk op de winst van de werkgever drukken en voor de werknemer ook een aderlating zijn (in tijd en in geld), maar de baten overstijgen de gemaakte kosten vele malen.

Slachtofferschap

Deze manier van denken vraagt echter een heel andere benaderingswijze dan op dit moment vaak wordt gebezigd. Niet de klassieke houding van het slachtoffer, maar een proactieve en toekomstgerichte wijze van denken over werken in het algemeen en zware beroepen in het bijzonder, daar gaat het om. Iedereen kan zijn kop in het zand steken, maar deze sociaal-maatschappelijke problematiek vraagt om een oplossing die niet door struisvogels is bedacht.

Meer informatie?

Medewerkers zelf duurzaam inzetbaar laten worden is een hele puzzel. Wat werkt bij de een, raakt bij de ander kant noch wal. Tijdens Inzet op Maat – hét vakevent over duurzame inzetbaarheid dit jaar ‑ kunt u daarom uit 30 (!) keuzesessies het gereedschap kiezen dat het beste past bij de mensen in uw organisatie. Lees het hele programma!Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Langer doorwerken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid