Stelling
"We hechten teveel waarde aan betaald werk."
16
10
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Hard werken gaat in uw genen zitten!
Anders werken

Hard werken gaat in uw genen zitten!

Geef zelf het goede voorbeeld. Veel managers vertellen hun mensen wat ze wel en niet moeten doen – zoals ’s avonds niet zakelijk mailen, chatten en appen. Zelf doen ze niet anders. ‘Hoort bij mijn baan’, zeggen ze dan. Zou het ook gelden voor artsen? Ja. Ze weten als geen ander hoe je gezond moet leven. Maar zelf doen ze het niet. Een dokter ontdekte dat zijn ongezonde leven zelfs tot in zijn genen merkbaar was. Ook ontdekte hij wat kan helpen.

Artsen in opleiding hebben een zwaar leven, dat is bekend. Hun co-schappen zijn geestelijk belastend, door alle fasen tussen gezond en bijna dood die ze meemaken. En het is fysiek uitputtend, door de lange dagen en nachten met voortdurend stress en slaaptekort. Dokter Dhruv Khullar ontdekte dat die ongezonde leefstijl terug te vinden was in zijn genen. Het begon met enkele grijze haren. Khullar was midden-twintig, en hij ontdekte ze na een zware dag-en-nachtdienst waarin van alles mis was gegaan. “Een menselijk lichaam kan veel hebben”, dacht hij verwonderd. “Wonden herstellen meestal vanzelf, afval wordt dagelijks verwijderd, zelfs zakken chips kan het aan. Kan het dan niet wat meer pigment maken voor de haren op mijn hoofd?”

Schokkende slijtage

De lichamelijke achteruitgang blijft niet beperkt tot wat grijze haren, blijkt uit nader onderzoek van de Universiteit van Michigan. Het DNA van 250 artsen in opleiding blijkt 6 keer sneller te slijten dan de genen van een ‘normaal’ mens. Hoe langer de diensten duurden, hoe meer slijtage te zien was. Boven 75 werkuren per week gaat het DNA-verval zelfs 280 keer zo snel. Dankzij de voortschrijdende medische wetenschap weten we dat die versnelde afbraak van telomeren op latere leeftijd een hogere kans geeft op diabetes, kanker, hartfalen en andere ouderdomsziekten.

Intensief programma is essentieel

Je zou verwachten dat dokter Khullar nu een fanatiek pleitbezorger is voor kortere diensten tijdens co-schappen. Desnoods door die praktijkperioden maar wat langer te laten duren. Maar nee, net zoals de meeste artsen houdt hij vol dat intensieve co-schappen essentieel zijn om later het vak aan te kunnen. En ook de meeste artsen in opleiding zouden niets anders willen. Ook al schaadt het hun genen.

Gezonde leefstijl helpt wel

Wel kan de leefstijl tijdens die intensieve co-schappen een stuk gezonder, stelt Khullar. En daarbij schetst hij een beeld dat typisch en toch verbijsterend is: de meest ongezonde leefstijl vind je terug bij artsen in opleiding. De mensen die daar het meeste van af zouden moeten weten. En het dus toch niet doen. Geen zuiver bronwater en organisch voedsel, zoals bij de meeste internet-startups waar ze ook lange dagen maken. Vettige pizza’s, half-afgekloven resten junkfood en veel te zoete frisdranken staat meestal op het menu van de gestresste arts in opleiding. Minder wisselen tussen dag- en nachtdiensten zou ook beter zijn, met name voor het hartritme en stemmingswisselingen. Artsen weten het als geen ander. Toch leidt die ongezonde leefstijl tot depressies en enkele zelfmoorden.

Ga zelf naar de dokter!

Langzaam verandert er iets in dit zelfopgelegde bootcamp bij artsen in opleiding, constateert Khullar in zijn smakelijk vertelde artikel in de New York Times van deze zomer. Steeds meer medische opleidingen hebben gezondheidsprogramma’s waarmee de dokters in spe zelf hun professionele en persoonlijke leven beter in balans kunnen krijgen. Inclusief gesprekken met een klinisch psycholoog. En tijdens hun co-schappen is de koelkast steeds vaker gevuld met gezonde inhoud. Ook worden de aanstaande medici aangemoedigd om zelf wat vaker naar de dokter en de tandarts te gaan…Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Anders werken, Arbeidsomstandigheden, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid