Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Harder werken? Doe eerst een stap terug!
Anders werken

Harder werken? Doe eerst een stap terug!

bewust en competent

Werken kost energie, of u het (werken) nou leuk vindt of niet. Het is daarom essentieel om regelmatig bij te tanken. Genoeg slapen, gezond eten en genoeg bewegen zorgen samen voor voldoende (lichamelijke en geestelijke) energie. Maar ook regelmatig pauze nemen is gezond, uw hoofd en uw lichaam hebben op tijd afwisseling nodig! Deze 10 tips kunnen u misschien op weg helpen om een gezonde balans te vinden.

Bent u altijd druk bezig en vindt u pauze nemen zonde van de tijd? Of wilt u wel, maar krijgt u de kans niet? Het lijkt misschien een goed plan om bij drukte alsmaar uren achter elkaar door te werken, maar voortdurend focussen op een bepaald onderwerp kost veel energie. Na verloop van tijd kost concentratie steeds méér energie: u verliest aandacht en doet langer over een bepaalde taak. Een paar keer per dag ontspannen zorgt ervoor dat u uiteindelijk meer voor elkaar krijgt. Stop dus nu met excuses bedenken waarom u niet kunt pauzeren!

Betere balans werk-privé
Door voldoende aandacht aan uw pauzes te besteden, blijft u gefocust en krijgt u meer werkplezier. Ook ontstaat een betere balans tussen werk en privé, zodat u nog energie overhoudt voor sport, hobby’s, huishouden, relatie, kinderen en vrienden. Niet voor niets dat verschillende bepalingen over werktijden wettelijk geregeld zijn in de Arbeidstijdenwet, zoals uw precieze rechten op pauze (het aantal pauzes dat u heeft en de duur daarvan) en op rusttijd (de rust die u heeft na uw werktijd). Onvoldoende rust om te herstellen kan tot aanzienlijke stressklachten leiden en iedereen weet dat stress beter te voorkomen is dan te genezen.
10 tips voor een gezonde balans
Deze tips kunnen u misschien op weg helpen om uw belastbaarheid te verbeteren en om een gezonde balans te vinden.

 1. Plan uw agenda niet helemaal vol: plan tijd in – als het mogelijk is – voor onvoorziene werkzaamheden, dit voorkomt een hoop stress.
 2. Neem regelmatig tussendoor een korte pauze: ga als het kan van uw werkplek af, maak een praatje met een collega, doe een korte ontspanningsoefening of wandel even door de gang. Ook vergaderingen verlopen effectiever met korte onderbrekingen.
 3. Neem in ieder geval 1 lange pauze: het liefst niet op de werkplek en zonder mobiele telefoon, het is makkelijker ontspannen als u echt even afstand neemt om rustig te eten of een wandeling te maken.
 4. Verschillende apps kunnen helpen om uw lichaam gezond en uw hersenen scherp te houden, als u merkt dat u bij deze tips wat hulp kunt gebruiken.
 5. Stel prioriteiten in uw werk: bekijk eventueel uw takenpakket in overleg met collega’s en/of leidinggevende.
 6. Bespreek (eventueel) uw werktijden: een prettige balans tussen werk en privé zorgt voor rust.
 7. Lunch gezond: een zware lunch wordt gewoonlijk gevolgd door een daling in productiviteit, omdat het veel energie kost om die te verteren. Te weinig lunchen is ook geen goed plan, dan zakt de bloedsuikerspiegel en daarmee uw aandacht tot nul.
 8. Zorg voor voldoende langere rustperiodes: een luie avond op de bank, weekendje weg of langere vakantie. Het is niet verstandig om voor geruime tijd vakantiedagen op te sparen.
 9. Schrap niet al uw privé afspraken: soms heeft u er geen fut meer voor, maar ook vrijetijdsbesteding zoals sporten of een avondje uit met vrienden kan u nieuwe energie geven.
 10. Zet vlak voor het slapen gaan uw mobiele telefoon of iPad uit: het licht van deze beeldschermen maakt u wakker in plaats van slaperig.

 

Zo… en nu hopelijk weer met volle energie verder aan het werk!

HR-base, Monetta Driessen, 24 maart 2014

Wat is het belangrijkste arbo-instrument?
Het belangrijkste instrument voor gezonder werken, dat zijn niet die beschermende pakken en ergonomische hulpstukken op kantoor. Het belangrijkste instrument zit boven uw eigen nek, en het heet: uw hoofd. De afgelopen jaren is ontdekt dat via het brein de gezondheid verregaand te beïnvloeden is. Emotionele intelligentie is hierbij een belangrijke pijler. Robert Bridgeman vertelt u er alles over tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid, op dinsdag 17 juni op landgoed Zonheuvel in Doorn. Zodat u geïnspireerd raakt om het goede voorbeeld te volgen – of zelf iets nog beters te verzinnen!

Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
 Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Langer doorwerken, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen, Politieke besluitvorming, Uncategorized

One reacties op Harder werken? Doe eerst een stap terug!

 1. Joan Schilferoordt

  krijg bijna zin in werken ..

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid