Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Héé, heb je al iets gedaan aan ehhh sport, misschien?
Gezonder werken

Héé, heb je al iets gedaan aan ehhh sport, misschien?

Een budget voor persoonlijke ontwikkeling? Daarvan gaat 41 procent naar sport, beweging en ontspanning. Zo blijkt uit het HR Benchmarkonderzoek van Visma | Raet dit jaar. Wat zijn de mogelijkheden?

Een werkgever die zegt: je moet meer sporten, dat is nog niet erg gebruikelijk in ons land. Het is een inbreuk op de persoonlijke leefstijl waar veel werknemers nog niet erg van zijn gediend. Zo vindt 78 procent van de medewerkers dat privéproblemen voor hun eigen rekening komen. Ook de verantwoordelijkheid voor overgewicht ligt bij de medewerker, vindt 86 procent. Bij een ongezonde levensstijl (roken en overmatige alcoholgebruik) ligt dat percentage zelfs op 91 procent. En ook lang niet elke werkgever heeft zin in om zich op dit persoonlijke terrein te begeven. Uitzonderingen daargelaten: denk aan Bas van der Veldt, algemeen directeur van AFAS Software.

Bemoeienis werkgever wordt okay

Langzaam maar zeker komen we dus ‘uit de kast’ waar het gaat om de bemoeienis met de persoonlijke leefstijl van de werknemers. Het duidelijk aanwezige financiële belang van de werkgever weegt mee. En ook de duurzame inzetbaarheid van de werknemers, want dat heeft alleen een kans bij een gezonde leefstijl waarbij je fit blijft en vitaal blijft leven.

Sporten kan op vele manieren

Gelukkig kan sporten kan op veel verschillende manieren. Zwemmen, dansen, yoga of boksen: het is allemaal bewegen. En als u zich zo kunt ontspannen, kan niemand daar bezwaar tegen hebben. Bovendien besteden we gemiddeld 15 uur per week aan sport, cultuur en andere hobby’s. Per jaar is dat vrij veel tijd, concludeerde het SCP recent. Maar hoe moedig of nudge je als werkgever je mensen vaker richting verantwoorde en ook leuke beweging?

Abonnement? Op kosten van de werkgever

Het sportabonnement van de werkgever is misschien wel de populairste oplossing. Als de werkgever betaalt, komt bijna de helft (47%) van de werknemers die nu stilzit in beweging. Zeker als zelf een fitnessruimte inrichten geen optie (meer) is. Hoe werkt het meestal? De werkgever sluit een collectief abonnement af voor al zijn werknemers. Die hebben dan onbeperkt toegang tot verschillende sportlocaties. Zo kunt u de ene dag naar een sportschool of fitnesslocatie om de hoek, en de andere dag in de sportschool dicht bij het werk.

Anti-sportsmoezen krijgen minder kans

Het bezwaar ‘geen tijd voor sporten vandaag’ krijgt zo veel minder kans. Want de reistijd naar de sport vervalt, grotendeels. Bovendien hoef je het abonnement niet zelf af te sluiten. Dat heft twee veel genoemde nadelen van de sportschool op: veel mensen zitten liever niet vast aan een langdurig abonnement. En vaak vinden ze dat abonnement ook nog prijzig.

Kan je ook sporten tijdens je werk?motivatie

Op de meeste kantoren kan je echt alleen maar zittend je werk doen. E-mail en online chat zorgen dat mensen zelfs niet meer op hoeven te staan om collega’s te spreken. Gevolg is dat mensen steeds intensiever doorwerken, met veel te korte pauzes, en met veel te weinig menselijk contact. Veel zitten betekent ongelukkige, overwerkte en minder tevreden werknemers, wat uiteindelijk een negatieve impact heeft op de productiviteit. Om te zwijgen van verhoogde risico’s op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Wat te doen? Probeer dynamisch te werken. Dat betekent (veel) vaker opstaan, naar een collega lopen in plaats van mailen, bellen of appen, neem vaker mini-pauzes en ga lunchwandelen. Elke pauze die u wel neemt, heeft zich op het einde van de dag drie keer uitbetaald in verhoogde productiviteit en meer werkplezier.

Andere nudges naar een gezonder leven

Wat ook kan werken, zijn aanmoedigingen om te letten op de gezondheid speciaal voor mensen die het vaak erg druk hebben. Bijvoorbeeld met fitnesstrackers, meditatie-apps, of wedstrijdjes joggen of zelfs: wie neemt de meeste ongebruikte vrije dagen op in een maand? Ook kunnen subsidies voor gezondheidsonderzoeken, fysiotherapie, lidmaatschappen van sportscholen of sportclubs, of een verblijf in een wellness-centrum nuttig zijn. Maar alleen voor deze activiteiten, zonder compensatie.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid