Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Hebben we een onbereikbaarheidsrecht nodig?
Gezonder werken

Hebben we een onbereikbaarheidsrecht nodig?

burn-out

Volgens de Arbeidstijdenwet hebben werknemers recht op elf uur rust per dag. De PvdA wil dat recht uitbreiden. Niet in tijd, maar in media. Ook op e-mails, telefoontjes of berichtjes van de baas of collega’s hoef je buiten werktijd niet per se te reageren. Dat stelde de partij in de Tweede Kamer.

Managers vinden het efficiënt als iedereen altijd bereikbaar is, maar daar staat extra ziekteverzuim van 1,8 miljard euro per jaar door stress tegenover. “Ik vind dat de politiek iets moet doen om dit taboe te doorbreken. Als mensen opgebrand raken, is het te laat”, zo liet Tweede Kamerlid Gijs van Dijk optekenen in de Trouw. Aanleiding voor de wedergeboorte van dit plan: de week van de werkstress in november. Een miljoen Nederlanders heeft last van klachten die wijzen op een burn-out, blijkt uit de NEA van TNO. Van het ziekteverzuim veroorzaakt door werk, wordt 36 procent veroorzaakt door stress. Bijna één op de vijf werknemers van 25 tot 35 jaar heeft ‘relatief vaak’ ook last van burn-outklachten. Kortom, stress is beroepsziekte nummer één.

Werk en privé door elkaar

Van Dijk in Trouw: “De jonge generatie werknemers is opgegroeid met de smartphone en met het idee dat werk en privé door elkaar lopen. Maar op een gegeven moment gaat het mis. Als ­lichaam en geest nooit rust krijgen, raakt de balans verstoord. Het zou goed zijn om na te denken over hoe wij willen leven. Willen we steeds bezig zijn met werk en de baas, of willen we ook een beetje ontspanning?”

‘Geen causaal verband’

“Het is aan werkgevers en werknemers om continu met elkaar in gesprek te zijn en waar nodig actie te ondernemen om werkstress te voorkomen.” Dat heeft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken in oktober geantwoord op Kamervragen over dit onderwerp. Volgens de staatssecretaris is er ‘nog geen causaal verband aangetoond’ tussen altijd bereikbaar zijn en toenemende klachten over werkstress. Van Ark vindt het niet zinvol om met sociale partners het recht op onbereikbaarheid te bespreken. Van Ark verwijst naar een rapport van TNO uit 2017, dat stelt dat werkgevers en werknemers ‘in co-creatie’ zouden moeten zoeken naar afleidingsvrije momenten en gezamenlijk heldere afspraken kunnen maken over omgang met e-mail en smartphones.

Maatwerk

Van Ark zegt het toe te juichen als werkgevers en werknemers hierover samen overleggen en effectieve maatregelen afspreken. Ze stelt dat een aanpak tegen werkstress maatwerk is. De staatssecretaris wijst er ook op dat het bij de druk om altijd online te zijn vaak niet om daadwerkelijke regels gaat, maar vaak om aannames en verwachtingen, zonder dat hierover tussen management en medewerkers wordt gesproken.

3 Tips voor betere bereikbaarheid

1} Ontzie de avonduren.

Moedig medewerkers aan om de smartphone uit te zetten voor werk in de avonduren. Het scheelt al een hoop als medewerkers ’s avonds hun werk-e-mail uitzetten om te herstellen van de werkdag. Werkgerelateerd smartphonegebruik in de avonduren zal dalen als de organisatie een transparant beleid heeft: schep geen verwachtingen richting werknemers om ’s avonds bereikbaar te zijn. Mailt of appt u (zeker als leidinggevende) ook in de avond of in het weekend? Zet er dan nadrukkelijk bij dat u niet direct een antwoord verwacht.

2} Denk aan het goede voorbeeld.

Leidinggevende: denk aan uw voorbeeldfunctie. Breng zelf (weer) een strakkere scheiding aan tussen werktijd en privé. Mail of bel dus niet in privétijden. En verwacht al helemaal geen antwoord. Wees consistent in uw optreden; elke afwijking gaat het hele bedrijf of team rond. Daarbij: Verruim zo veel mogeljk de mogelijkheden om op flexibele tijden te werken. Maar zeg erbij dat aanwezigheid de hele tijd absoluut niet gewenst is. Stel tijden vast waarop iedereen wel zo veel mogelijk bereikbaar moet zijn.

3} Gebruik het centrale bedrijfsnetwerk.

Bijna alle Nederlanders (93 procent) gebruiken meerdere communicatiemiddelen zoals telefonie, Whatsapp, Skype, Facebook en Twitter. De helft gebruikt zijn mobiel of smartphone zowel zakelijk als privé. Iedere Nederlander gebruikt gemiddeld zo’n 30 apps, per app gemiddeld 2,5 uur per maand. Hoe hou je dat (letterlijk) in de hand, als de ? Laat alle zakelijke middelen in één gecentraliseerde omgeving draaien. Die oplossing kiest bijna twee van elke drie zakelijke eindgebruikers in het mkb. Sommige oproepen kunnen dan worden opgeslagen of gebufferd tijdens belangrijke vergaderingen of bijeenkomsten.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid