Stelling
"Wij zijn te snel tevreden met een zesje."
12
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Heeft u het te druk voor vakantie?
Gezonder werken

Heeft u het te druk voor vakantie?

Vakantie? Iets meer dan de helft van de werknemers vindt het maar lastig. Niet de vakantie zelf, maar de aankondiging dat je ‘gaat’. Dat blijkt uit onderzoek naar de gevolgen van hoge werkdruk van de FNV.

51 procent van de werknemers zou schromen om vrije dagen op te nemen. “Op steeds meer plekken is de vakantie van de een het overwerk van de ander” zegt Andrée Ruiters van de FNV. “Er moeten meer echte banen komen, zodat nieuwe werknemers de werkdruk van hun collega’s verlagen.”

‘Ik bepaal niet wanneer ik werk’

Aan het onderzoek deden in totaal 816 werknemers mee uit verschillende bedrijven en instellingen. Een grote meerderheid (62%) geeft aan niet over de eigen werktijden te kunnen beslissen. Iets minder dan de helft van de ondervraagden (46%) kan zijn privéverplichtingen niet combineren met werk. Een op de drie werknemers moet zelfs buiten werktijd beschikbaar zijn. Andrée Ruiters: “Ruim 14% had in 2014 last van burn-out klachten en dat wordt op deze manier alleen maar erger.”

Collegialiteit

Nederlanders zijn niet de enigen met koudwatervrees voor de vakantie. Brits onderzoek uit 2013 liet zien dat een op elke drie werknemers geen vakantiedagen opneemt. Ook voelt 27 procent zich schuldig als hij vrij vraagt, en 22 procent liegt tegen de baas over wat hij van plan is te doen tijdens de vakantie. De helft van de mensen die de vakantie laten schieten doet dit om collega’s niet in de steek te laten. Een derde van de werknemers zegt gedurende de zomer meer stress te ervaren doordat collega’s op vakantie zijn.

Afschaffen dan maar?

Waarschijnlijk is het afschaffen van vakantiedagen dan helemaal een stressvolle manier van werken. Bedrijfsorganisaties die zo werken zien vakantie nemen als een groepsverantwoordelijkheid, waar medewerkers onderling uit moeten komen. Het past vooral bij platte, zelfsturende netwerkorganisaties die hun medewerkers zelf zo veel mogelijk eigen verantwoordelijkheid geven. Maar steeds meer experts, waaronder Guido Heezen op Hr-Base, betwijfelen of de voordelen van onbeperkt met vakantie kunnen opwegen tegen nadelen van zo’n systeem. De vrijheid wordt niet gevoeld, omdat de werkdruk binnen zo’n organisatie bijzonder hoog is.

Vakantie is bufferen

Toch is het onverstandig om de vakantie over te slaan. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die niet op vakantie gaan vaker ziek zijn en zelfs eerder komen te overlijden. Andersom helpt vakantie een stress-buffer op te bouwen voor het werk. “Mensen moeten vakantie kunnen opnemen om bij te komen, maar dat lukt niet. We moeten voorkomen dat, zoals in Japan, mensen zich kapot werken”, zegt Andrée Ruiters. Vakantie is nodig om te herstellen van je werk, zowel lichamelijk als geestelijk, en dus van levensbelang.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid