Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden ‘Hele bedrijfstakken burned out’
Arbeidsomstandigheden

‘Hele bedrijfstakken burned out’

“Hele bedrijfstakken dreigen stil te vallen doordat werknemers straks met burn-outklachten thuis komen te zitten.” Dat zegt Theo Immers, voorzitter van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB).

Immers waarschuwt dat ruim vier miljoen werkende Nederlanders dreigen uit te vallen. Hij baseert zijn waarschuwing op een testonderzoek onder 427 werkenden. Volgens het NCPSB heeft de gebruikte testmethode (de Vitality Mind Challenge (VMC) een belangrijke voorspellende waarde. Die methode registreert volgens hem niet alleen de reeds waarneembare symptomen van een burn-out. “Ook de indicatoren die wijzen op een aankomende burn-out worden gemeten en in de onderzoeksresultaten meegenomen.” Het zou dan met name gaan om verminderd analytisch vermogen en minder goed kunnen omgaan met conflicten.

CNV-onderzoek

Immers ziet zijn bevindingen gestaafd in onderzoek van het CNV van begin juli. Volgens dat onderzoek, uitgevoerd door Maurice de Hond onder 2.500 werkenden, bleek 11 procent tegen een burn-out aan te zitten door de crisis. Bij 21 procent is het ziekteverzuim op het werk gestegen. 16 Procent voelde zich uitgeput door hoge werkdruk als gevolg van de crisis. In de zorg en het onderwijs heeft meer dan de helft van de werkenden (54 en 59 procent respectievelijk) last van extra werkstress door de coronacrisis.

2 Hoofdoorzaken

Uit het onderzoek van het NCPSB blijken 2 belangrijke oorzaken voor de extra stress bij werken. Dat zijn de thuiswerksituatie en baanonzekerheid. Veel werkende mensen houden last van stressgevoelens door het aanhoudende thuiswerken. Daarbij komt de baanonzekerheid veroorzaakt door de onzekere economie. En dat stelt de werknemer voor een duivels dilemma, zegt Immers. “Voor diens eigen welzijn zou die zijn probleem met de werkgever moeten bespreken. Wat we echter zien, is dat werknemers dat juist niet doen omdat ze hun baan willen houden. Ze gaan bovendien een tandje bijzetten om zichzelf onmisbaar te maken. Dat verhoogt de stress en zo werkt de werknemer mee aan zijn eigen uitval.” Volgens Immens wordt dat binnenkort op grote schaal zichtbaar.

Helft valt binnen 6 maanden uit

Immers maakt zich vooral zorgen over werknemers in de zorg. Het is een van de branches waar nog altijd lange werkdagen worden gemaakt. “Artsen en verpleegkundigen gaan door tot ze niet meer kunnen. Het is ook onderdeel van de beroepscultuur. Zorgmedewerkers zorgen vaak niet goed voor zichzelf, als het gaat om stressmanagement.” Maar ook in andere beroepsgroepen stijgt het risico op burn-outs ‘schrikbarend’ volgens Immers. “We zien door de coronacrisis de risicogroep ontzettend stijgen. 56 Procent van de werkenden valt binnen nul tot zes maanden uit als ze nu geen ondersteuning krijgen. In 2019, toen we dit onderzoek ook uitvoerden, was dat 17 procent.”

Meer doen aan preventie

Het NCPSB adviseert werkgevers vooral om meer te doen aan preventie. ” “In de aanloop naar een burn-out kun je nog heel goed interveniëren. Door werknemers bewust te maken van de omstandigheden en de daaruit voortvloeiende gedragingen die leiden tot stress, kun je een burn-out heel goed afwenden. Daar zijn meestal niet meer dan enkele uren persoonlijke coaching voor nodig. Wacht je daar te lang mee, dan ben je een werknemer minstens een jaar kwijt.”

(Bron o.a. Persbericht NCPSB)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid