Een effectieve aanpak van duurzame inzetbaarheid
Er wordt veel gesproken over duurzame inzetbaarheid, maar het onderwerp... Meer informatie...
Bijna de helft van de vijftigplussers zegt last te hebben van leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt. Net als de oudere werknemers ervaren ook mensen met een fysieke beperking hetzelfde. Het gaat toch om hun talent?
Volgens een onderzoek van recruitmentorganisatie Hays Nederland onder duizend werkende Nederlanders hebben organisaties en managers in ons land nog te weinig oog voor diversiteit in hun personeel.
“Bedrijven en organisaties worden sterker door te bouwen aan diverse teams”, stelt Robert van Veggel, managing director Hays Nederland. “Dat betekent verder kijken dan persoonlijke achtergrond, sekse, leeftijd of afkomst. Recruitment is mensenwerk, het is ook een gevoelskwestie. Het gaat om inspireren. Contact maken. Creativiteit. Lef. Werkgevers die zo talenten van mensen centraal stellen, zullen ook de sterkste teams bouwen en het eerder winnen van de concurrentie.”
Uit het onderzoek blijkt dat werkende Nederlanders zeggen dat diversiteit positief is voor bedrijfscultuur, inzet en de aantrekkingskracht op nieuw talent. Van Veggel: “Slimme werkgevers zetten talent centraal en focussen minder op de persoonlijke achtergrond van professionals.”
Dat werkgevers toch vooral wél kijken naar de persoonlijke achtergrond blijkt uit de cijfers. Naast de oudere werknemers en fysiek beperkte werknemers voelen ook vrouwen en minderheden zich achtergesteld. Van de werkende vrouwen denkt slechts 32 procent dat hun seksegenoten eerlijke kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Een derde van de ondervraagde vrouwen heeft zelf weleens meegemaakt dat hun kansen werden beperkt vanwege hun geslacht. Vier op de tien werkenden met een niet-Nederlandse achtergrond meent dat hun afkomst hun kansen beperkt. 13 procent van de professionals uit de LHBTI-gemeenschap maakte mee dat seksuele geaardheid hun kansen verkleint.
Een op de vijf werknemers vindt boetes voor het niet halen van diversiteitsdoelen een goed idee, net als quota voor vrouwen aan de top. Een op de zeven denkt juist dat het belonen van leidinggevenden die de doelstellingen wél halen de manier is om diversiteit en inclusie te stimuleren (15%). Van Veggel: “Boetes zijn geen volgens mij geen oplossing. Regels en boetes leiden tot bureaucratie en roepen nieuwe vragen over zaken waarin de regels niet voorzien. Het lijkt mij beter om diversiteit en inclusie positief te stimuleren, zonder boetes.”
11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie
Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma
Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie
Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie
Er wordt veel gesproken over duurzame inzetbaarheid, maar het onderwerp... Meer informatie...
Over stress is veel te doen. Maar wat is het... Meer informatie...