Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Balans werk-privé Helft werkgevers wil zich niet bemoeien met levensstijl personeel
Balans werk-privé

Helft werkgevers wil zich niet bemoeien met levensstijl personeel

50 procent van de Nederlandse werkgevers vindt dat zij zich niet moeten bemoeien met de gezondheid van hun werknemers en hoe zij leven. 

Dat zijn de resultaten van een poll die De Financiële Telegraaf Ondernemer hield onder ruim vierduizend ondernemers. Op de stelling ‘Als ik het voor het zeggen had, zou mijn personeel stoppen met ongezond leven’ antwoordt de helft van de werkgevers ‘Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf’.

400 miljoen per werknemer
Geen slimme instelling, aangezien investeren in de duurzame inzetbaarheid van werknemers werkgevers veel geld oplevert. Als het ziekteverzuim door duurzaam werken met 1 procent daalt, scheelt dat alle Nederlandse werkgevers samen jaarlijks 2,6 miljard euro in kosten. Per werknemer komt dit neer op een bedrag van zo’n 400 euro per jaar.

Verzuim kost geld
33 procent van de werknemers zou het liefst wel enige mate van invloed kunnen uitoefenen op hun werknemers leven. Voornaamste reden hiervoor is dat verzuim dat mogelijk uit een verkeerde levensstijl voortkomt ze veel geld kost. Ook zouden ze bijvoorbeeld liever gevaarlijke sporten verbieden.

Het antwoord van de overige 17 procent van de respondenten luidde: ‘Nee joh, een beetje genieten is ook belangrijk!’Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , , , ,
Categorie : Balans werk-privé, Dossiers, Gezond ondernemen, Gezonder werken, Leiderschap, Nieuws, Vitaliteit

4 reacties op Helft werkgevers wil zich niet bemoeien met levensstijl personeel

 1. Wim van Eck

  Indien je het ene eist van je medewerker, moet je er ook als werkgever voor zorgen dat het bij jou klopt, bijvoorbeeld arbo, werkdruk, wat wordt aangeboden in kantine ( frituur of rauwkost)

 2. Hans Lindeboom

  In principe mag de werkgever op grond van vigerende wetgeving zich niet bemoeien met de persoonlijke levenssfeer van zijn werknemer dus ook niet met zijn gezondheid. De jurisprudentie is daar helder over. Anderzijds is het niet onverstandig om -vrijblijvend- zonder dat daarmee inbreuk wordt gemaakt om diens recht op privacy, een aanbod te doen. Gezondheidsonderzoek aanbieden, voorlichting op het terrein van lifestyle, sport en beweging faciliteren etc. Hert lijkt kostbaar, maar de werkgever ziet dit terug in minder ziekteverzuim, meer gemotiveerde werknemers en dus ook in zijn loonlasten.

 3. M Kramer

  Het is ook van belang om deze vraag aan de werknemer voor te leggen. Wat vindt die er van als zijn werkgever zich met zijn levensstijl bemoeit. Je kunt als werkgever nog zoveel (willen) regelen, het is vervolgens ook aan de medewerker om daar iets mee te doen. Verzuim kost werkgever veel geld. Preventie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en medewerker.

 4. Johan maigret

  FUNDAMENTEEL oneens! Het gaat bij gezondheid niet om eens of oneens. Het gaat om gezamenlijke afhankelijkheid, verantwoordelijkheid en win-win. De praktijk leert dat de massa vaak niet meer weet hoe je gezondheid kunt scheppen of kunt onderhouden (mentaal, emotioneel en fysiek). Vanwege de structurele aanpassing aan hectiek, drukte, hoge tempo en resultaatgerichtheid zijn wij verleerd om natuurlijke rustmomenten in te bouwen. Tandenpoetsen, ons zelf wassen zijn zo vanzelfsprekend. En staan we ‘s morgens op met hoofdpijn, maagklachten of gevoelens van lusteloosheid dan grijpt de massa eerder naar medicatie dan te kiezen voor 15 minuten meditatie of ademhalingsoefeningen. Terwijl onderzoek al laat zien dat een effectieve power nap of stilteoefening zeer gunstige invloeden heeft op de werking van het brein: concentratie verbetering, meer innerlijke kalmte en sterke afname van allerlei vage klachten (SOLK). Juist een structurele hoge werkdruk, een dominante attitude van een baas levert structurele druk op het zelfherstellend vermogen van brein, hart en lichaam. Het brein gaat functioneren in een ‘overlevingsmodus’, omdat de oudere delen KRACHTIGER zijn (Limbic system – FFF-reactie) dan onze nieuwere delen (Prefrontal Cortex). Dit gaat juist ten koste van concentratie, vertrouwen, performance, beslissingskracht, innovatiekracht en uiteindelijk gezondheid (door cortisol). Juist bij jonge mensen en high potentials (die nog onvoldoende ervaring hebben).
  Door meer zorg te dragen voor meer educatieve input op het vlak van gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid kunnen zowel werknemer als werkgever PROFIJT hebben van kennis over achterliggende mechanismen ten aanzien van PEAK PERFORMANCE op de werkvloer (door o.a. dopamine aanmaak). Met een simpele plan van aanpak is gezondheid dan gezamenlijk te onderhouden: WIN – WIN!
  Sta graag open als sparringpartner om te filosoferen buiten gebaande paden.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid