Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Help! De werknemer verzuipt…
Arbeidsomstandigheden

Help! De werknemer verzuipt…

de helpende hand-bevlogen of burned out?

… in het werk, bedoelen we. Werkdruk en tempo nemen overal toe, bedrijfsorganisaties hebben structureel werk teveel, afgezet tegen de hoeveelheid mensen die ze ervoor hebben aangenomen. Meer, meer en nog meer leidt alleen maar tot stress, burn-out en meestal tot langdurig verzuim. Wat kunt u doen om het hoofd koel te houden?

Mensen die het te druk hebben zeggen daar meestal niet zo veel over. Omdat ze het te druk hebben met werken, denkt u misschien. Omdat ze zich schamen is waarschijnlijker. Wie het te druk heeft, heeft vaak het gevoel dat hij of zij iets niet helemaal goed doet. “Je zou dit aan moeten kunnen”, denken ze vaak bij zichzelf, “want het hoort er nu eenmaal bij.” Dus denken ze al snel van zichzelf dat ze iets niet (helemaal) goed doen. Niet efficiënt genoeg, niet snel genoeg, niet slim genoeg. Ook is er een groep mensen die graag een goede indruk wil maken op hun leidinggevende, of aardig gevonden wil worden door collega’s, en daarom de problemen door een te grote workload op de koop toe nemen.

Onbetrouwbaar

Wat het motief ook is om teveel te doen, de mensen die dat doen lijden meestal in stilte. Manager(s) en collega’s komen er vaak pas achter wanneer het te laat is, en de werknemer overspannen of met een burn-out thuis zit. En het werk dat voorafgaand aan die instorting is geleverd, is meestal ook niet echt om over naar huis te schrijven. Dus ontstaat al snel de indruk dat hij of zij ‘dit echt niet goed aankon’. Het maakt een onbetrouwbare indruk als je teveel hooi tegelijk op je vork neemt, stelt Rebecca Kent in de HBR. Uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee. Natuurlijk geeft ze ook wat tips waarmee u het hoofd wel boven water houdt, juist in drukke tijden.

7 Tips voor langer en beter doorwerken onder tijdsdruk

1} Doe even normaal

Bijna elke bedrijfsorganisatie heeft momenteel teveel werk voor het aantal mensen dat er rondloopt. Dus van tijd tot tijd ‘neen’ zeggen is niet alleen onvermijdelijk, steeds meer leidinggevenden vinden het ook normaal. Alles aankunnen in steeds minder tijd is dat juist niet. Het kan een teken zijn van onderpresteren, of een bore out. Ook kan het een signaal zijn dat het bedrijf nog steeds teveel personeel heeft. Af en toe ‘nee’ verkopen (en de rest van het werk wel doen, en goed) is dus verantwoordelijk, naar jezelf en naar het team. Anders zou het alleen maar meer op zijn bordje krijgen.

2) Vraag om advies

Je kunt zelf sterk de indruk hebben dat er teveel op je bord ligt, die boodschap komt sterker over als een ander dat ook vindt. Bij voorkeur iemand die het werk kent dat jij doet, of een collega met soortgelijk werk. Een andere aanpak is de pro-actieve: vertel de leidinggevende dat deze taak je zoveel uur kost, en vraag hem of haar of hij dat in gedachten had toen hij je de taak gaf. Een variant kan de hint zijn: informeer of hij een coach weet die kan helpen met het efficiënt uitvoeren van overwerk.

3} Kom met oplossingen

Werkdruk aankaarten bij de leidinggevende vergt enige voorbereiding. Begin er niet aan zonder minstens drie mogelijke alternatieven. Managers zijn gewend om besluiten te nemen, door te kiezen. Dan moet je ze wel iets geven om uit te kiezen. Beter verdelen, delen later doen of tijdelijke versterking zijn bijna altijd mogelijkheden die je kunt noemen. Begin het gesprek vervolgens niet door met de deur in huis te vallen. Sondeer eerst of de neus van de chef dezelfde kant op staat, bijvoorbeeld door te informeren of jullie beiden hetzelfde doel nastreven met deze klus, of met dit soort werk.

4} Prioriteren

Wie een omvangrijke klus krijgt toegeschoven, doet er goed aan die op te delen in onderdelen, of fasen. Informeer vervolgens bij elk deel hoe goed, of hoe snel de opdrachtgever wil dat het wordt gedaan. Vraag hem of haar ook hoe belangrijk dit deel is ten opzichte van de andere onderdelen. Wat is volgens hem of haar echt cruciaal? Neem geen genoegen met ‘alles’, en ‘zo snel mogelijk’ en andere dooddoeners. Zorg dus dat niet jij de prioriteit bepaalt, maar je opdrachtgever. Dan is hij zelf mede verantwoordelijk voor het resultaat. Bovendien ziet de opdrachtgever beter in hoeveel tijd alles kost.

5} Een kleine compensatie

Wie een klus ronduit weigert wegens tijdgebrek, maakt zich niet erg populair. Ook als je echt verzuipt in het werk, is het handig om bij (weer) een volgende klus aan te bieden om mee te denken in de aanloopfase, of anderen te begeleiden die het gaan uitvoeren. Je laat hiermee zien dat je een werknemer bent die oog heeft voor het belang van het hele bedrijf.

6} Blijf eerlijk

Wie het niet redt, kan dat beter maar aan het begin zeggen, of zo snel mogelijk nadat het besef er is. Het voorkomt valse verwachtingen en teleurstellingen bij anderen. Niet alleen drukte in het werkende leven kan zorgen voor piekbelastingen. Ook privé heeft iedereen wel periodes van grote stress. Een scheiding, overlijden, of een kind met problemen op school kan ervoor zorgen dat je een tijdje niet erg veel ‘erbij’ kunt hebben. Iedereen maakt dat weleens mee, dus is begrip ervoor opbrengen niet zo moeilijk.

7} Van je collega’s moet je het hebben

Wie verzuipt in het werk, kan beter eerst zijn collega’s aankijken dan zijn chef. Misschien kunnen ze wat van je overnemen. En zo niet, dan weten ze in elk geval dat het water je aan de lippen staat. Extra werk wegens ziekteverzuim zit er dan aan te komen …Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid