Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Herstellen van te hard werken: hoe doe je dat?
Gezonder werken

Herstellen van te hard werken: hoe doe je dat?

Er zijn mensen die hard werken omdat ze hun werk leuk vinden. Anderen doen het uit plichtsbesef, of omdat ze zich verantwoordelijk voelen. Sommigen laten zich meeslepen, door de vele mogelijkheden, door de verdiensten. Er zijn ook mensen die het niet meer in de gaten hebben. Hoe dan ook, wie de meeste uren maakt loopt de grootste kans op emotionele uitputting. Het hele lichaam kan dan niet meer genoeg herstellen. Gelukkig zijn er heel wat manieren om dat voor te blijven.

Van je werk houden kan de nadelige gevolgen van werkverslaving verzachten. Maar toch krijgen alle workaholics, ook de mensen die hun werk leuk vinden, na korte of langere tijd last van hun gezondheid. Behalve fysieke gezondheidsklachten hebben workaholics meer behoefte aan hersteltijd, slaap en rust, raken ze uiteindelijk emotioneel uitgeput, cynisch en depressiever dan anderen. De chronische stress die zij ervaren, leidt tot langzame slijtage aan het lichaam en de gezondheid. Wie desondanks door blijft gaan met te hard werken, loopt goede kans op een burn-out.

3 Soorten werkverslaafden

Dr Kenneth Nowack, een geregistreerd psycholoog, koppelt een toenemende kans op stress en burn-outs aan het aantal uren dat iemand per week werkt. Of je dat werk nu leuk, noodzakelijk of uitdagend vindt of niet, teveel is nooit goed. In zijn artikel ‘The power of detachment and recovery from work overload’ in Training Journal van mei maakt hij een onderscheid tussen 3 soorten werkverslaving. Dat komt uit 2011, en is opgesteld door onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. Het onderscheid komt vooral neer op de motieven om te werken: vind je het aantrekkelijk, of vind je dat je het moet doen?

5 soorten van herstel bij emotionele uitputting

Hoe dan ook, teveel uren maken leidt tot die beruchte emotionele uitputting door te weinig hersteltijd. Iets waar vooral workaholics voor moeten oppassen. Verdienstelijk aan het artikel van Nowak is niet het onderscheid tussen soorten workaholics. Dat zijn vooral de technieken en strategieën om meer hersteltijd in te bouwen tijdens het hele werkende leven. Nowak verdeelt die in niet minder dan 5 categorieën, afhankelijk van de tijd waarin je ze toepast. Bij het herstel hoort ook: loskomen van wat je doet, vanzelfsprekend.

1} Herstellen tijdens het werken.

Hierbij horen de bekende zaken die we allemaal weten maar (te) vaak vergeten omdat we het druk hebben. Zoals micropauzes nemen, minstens 3 tot 5 per werkdag, zeker tussen drukke vergaderingen, afspraken of ander intensief werk. De siesta, of powernap van hoogstens 20 minuten. Zelfs goed uitgeruste mensen profiteren van die korte break na de middag. Natuurlijk ken je ook de voordelen van even mediteren, buiten wandelen en een fatsoenlijke lunchpauze inlassen. Misschien zou je bij die optimale dagindeling ook moeten denken aan je persoonlijk-optimale tijdsindeling, en de betere manieren om dynamisch te werken.

2} Herstellen na het werk.

Om te beginnen sluit je elke werkdag af door even stil te staan bij wat je wel hebt gedaan en bereikt en wat (nog) niet. Zet die op je to-dolijst voor de komende dagen, indien nodig. Stilstaan bij wat je hebt bereikt geeft je een duidelijk beter gevoel aan het eind van elke werkdag. Dan moeten dan (op enig moment) de elektronische apparaten uit. Vooral de psychologische grens tussen werk en vrije tijd waarin je leuke dingen doet markeer je daarmee. En dan, voor wie nog niet kan slapen: doe iets ontspannends in de avonduren. Boek lezen, podcast luisteren, rondje joggen, alles is goed waarmee je loskomt van dat werk, ontspant en de stress laat zakken.

3} Herstel tijdens de werkweek.

Deze tips ken je misschien nog niet. Kenneth Nowack sluit aan bij een Scandinavische traditie: hou een ‘kleine zaterdag’ (lille lørdag) op een dag van de werkweek. Dat wordt meestal de woensdag, omdat de andere dagen te ver of te dicht bij het echte weekend liggen. Een dag waarop je wat meer leuke activiteiten inplant. Die leukere dingen kan je ook op andere dagen tijdens de werkweek inplannen, als beloningen voor het harde werken. Zoals een online training, een uurtje dans- of bewegingsles, even tijd nemen voor je favoriete hobby, etc. Of een uurtje waarop je iets geks, onverwachts of spontaans laat gebeuren. Een verrassing die prikkelt en stimuleert.

4} Herstellen tijdens het weekend.

De tijd voor netwerken en sociale activiteiten. Nowack haalt diverse studies aan, waaruit blijkt dat mensen met een zwak sociaal netwerk net zo gevaarlijk leven als zware rokers of mensen met obesitas. Bouw dus altijd wat tijd in tijdens het weekend voor contact met vrienden, bekenden en anderen die je steunen bij wat je doet. Ook heb je minstens 1 dag per week nodig om te werken aan je hobbies, liefhebberijen of andere zaken waar je van nature goed in bent. Je kunt ook aanhaken bij groepsactiviteiten en vrijwilligerswerk om los te komen van die baan en om de batterij weer op te laden.

5} Herstellen tijdens vakanties.

Het begint ermee dat je die vakantiedagen ook echt moet opnemen! In de VS, waar Ken Nowak woont, is dat nog minder vanzelfsprekend dan bij ons. Vooral mannen van middelbare leeftijd met hartklachten profiteren van een vakantie per jaar, weet de auteur. Lijkt ons nog weinig, en ook harde werkers van andere leeftijden hebben zeker baat bij er minstens eenmaal per jaar ‘echt even helemaal uit zijn’. Essentieel is ook dat je tijdens die vakantie ook echt op vakantie bent, en blijft. Niet werken tijdens je vakantie(s), dus. Nee, niet even wat mails checken. Wie dat doet, komt duidelijk meer bevlogen voor zijn werk terug, en heeft zijn kans op een burn-out aanmerkelijk verkleind. Maar dat effect is weg binnen een maand na terugkeer. Tenzij je wat van die leuke activiteiten tijdens de vakantie volhoudt de rest van het werkende jaar…

Dit moet je blijven dromen

Zoals gezegd, erg opzienbarend zijn de hersteltechnieken van Kenneth Nowak niet. Behalve de lille lørdag hebben we ze allemaal meermaals beschreven op deze website. De waarde van dit artikel zit in het overzicht. Hier heb je vele ontspanningstechnieken tijdens, en na het werk bij elkaar in een handig kussenlijstje. Lees zijn artikel voor meer uitleg, en nuttige verwijzingen. Je moet er niet alleen van dromen, je moet ze ook kunnen dromen om duurzaam inzetbaar te blijven.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid