Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Hervorming van de arbeidsmarkt
Anders werken

Hervorming van de arbeidsmarkt

In Nederland zit de arbeidsmarkt op slot. Aan de ene kant zijn er circa 700.000 werklozen. Veel van deze mensen staan aan de zijlijn en willen graag een baan. Aan de andere kant zijn de mensen die wel werk hebben. Zeker met een vast contract blijven ze angstvallig zitten op hun plek om maar niet in de problemen te komen. Dit is voor de economische ontwikkeling en flexibel inspelen op veranderende omstandigheden een zeer ongewenste situatie.

Er is veel werk in bepaalde vakgebieden, en veel minder in andere. Diverse deskundigen vinden het daarom noodzakelijk om de beschermende regels voor werknemers te verminderen en de WW-duur te verkorten. Ze verwachten dat er veel meer beweging komt in de arbeidsmarkt en dat het wisselen van werk veel makkelijker wordt. Je zou verwachten dat dit dus een goed streven is.

Als we eens goed naar de arbeidsmarkt kijken valt er iets bijzonders op. Er is een groep die lichamelijke arbeid verricht, en een groep die voornamelijk geestelijke arbeid verricht. Het is een utopie te denken dat die groepen uitwisselbaar zijn, hoe sterk die vraag uit de ene of de andere groep ook zou zijn. Het begrip ‘passende arbeid’ is al jaren geleden verlaten om mensen te stimuleren elk soort werk aan te pakken. Dit werkt maar ten dele. Er is wel een andere belangrijke reden waarom deze uitwisseling niet goed werkt.

Gezondheid inzetten voor inkomen?
De mensen die lichamelijk werk doen kun je onderverdelen in mensen die zwaar en licht lichamelijk werk doen. Licht lichamelijk werk is werk dat beweging behoeft, zoals het bedienen van machines en bewegen van  lichte voorwerpen op een gelijkblijvend niveau. Zwaar lichamelijk werk is werk waar lichaamsarbeid noodzakelijk is om materialen te verplaatsen, zoals sjouwen, van hoogte veranderen zoals tillen en duw en trekwerk. Bij dit zware werk wordt lichaamsenergie overgebracht naar de te behandelen materialen. De gebruikte lichaamsenergie zorgt voor vermoeiing en slijtage van het lichaam van de persoon die dit werk doet. Feitelijk wordt er bij zwaar werk dus gezondheid ingeleverd, en omgezet in inkomen voor de werker.

Er zijn veel meer mensen beschikbaar voor geestelijk werk en licht lichamelijk werk. Het grootste deel van de mensen die in de WW zitten valt hieronder. In de andere groep van zwaarder lichamelijk werk is een groot tekort aan werkers . Dit tekort wordt aangevuld door mensen vanuit lagelonenlanden hierheen te laten komen en zo de vraag op te vullen. Zij hebben er, vanwege hun lage levensstandaard, geen problemen mee om hun gezondheid om te zetten in geld.

Mensen zijn (nog) goedkoper dan machines
In ons land met een hogere levensstandaard is het dus erg lastig om werkers te vinden die zwaar werk willen doen, terwijl er een overschot is aan mensen die het lichte werk of het geestelijke werk kunnen doen. Om die reden zou dus het zwaardere werk eigenlijk lichter gemaakt moeten worden. Dit zou realiseerbaar zijn als we hulpmiddelen zouden kunnen inzetten bij alles waarvoor getild, gesjouwd geduwd of getrokken moet worden met het lichaam. Voor heel veel productieprocessen is dit nu al een normale zaak, zoals bij robots aan de lopende band, stapelaars en heftrucks in magazijnen, en hydraulische kraantjes bij grondwerk. Toch is een heel groot gedeelte van het werk dat met de hand KAN worden gedaan nog steeds niet geautomatiseerd of gemechaniseerd. Vaak vanwege vermeende hogere kosten wordt de mens met zijn lichaamskracht ingezet.

Dit leidt tot hoge uitvalpercentages en de daaraan gekoppelde kosten voor werkgever en maatschappij en niet in de laatste plaats tot een onprettige gezondheidstoestand van de werker die vaak zijn pensioen niet werkend haalt. Ziekteverzuim kost werkgevers 11 miljard euro per jaar. 2,5 miljard daarvan, dus een kwart, is toe te schrijven aan defecten aan het bewegingsstelsel. Daarbovenop komen de kosten voor de gezondheidszorg ten behoeve van ziekten aan het bewegingsstelsel: circa 1 miljard per jaar.

Tellen we daarbij de kosten die we nu uitgeven aan uitkeringen van mensen die geen zwaar beroep wensen of kunnen uitvoeren en de extra uitgaven die we doen aan mensen die we uit lage lonen landen inhuren, dan valt wel in te schatten hoeveel miljarden het zou opbrengen als we het zware werk zouden verbannen uit onze maatschappij.

Moed hebben voor een ‘wirtschaftswunder’
Voor veel specifieke beroepen is nog geen mechanisatie beschikbaar. Echter met alle knowhow van de vele technici, arbo en veiligheidskundigen, hightech bedrijven, ontwikkelaars en uitvinders is dit op kortere termijn op te lossen. Als we dit zouden willen ontstaat een veelheid aan werk. Een beperkte financiële stimulatie van deze ontwikkelingen zou vanuit de overheid kunnen komen door gerichte subsidies.

Een groot bijkomend effect zou zijn dat onze economie een enorme boost zou krijgen als we de moed hadden te besluiten dat we geen zware beroepen meer willen. Zo’n rigoureuze insteek zou je kunnen vergelijken met Duitsland, waar men heeft besloten kernenergie in de nabije toekomst volledig uit de samenleving te bannen. Stoppen met zwaar werk zou het Nederlandse ‘wirtschaftwunder’ kunnen veroorzaken.

En dat alleen maar door het hervormen van de arbeidsmarkt.

Herman (H.C.) van der Helm
Ervaringsdeskundige
www.veiligtillennietmeertillen.nl
 Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Gezonder werken, Langer doorwerken, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen, Politieke besluitvorming, Uncategorized

One reacties op Hervorming van de arbeidsmarkt

  1. Evert Pootjes

    denk dat veel werkgevers het zware werk gewoon helemaal door machines laten doen. Komt straks geen mens meer aan te pas, staan we allemaal langs de kant..

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid