Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Herwaardering van de 9-tot-5-mentaliteit?
Gezonder werken

Herwaardering van de 9-tot-5-mentaliteit?

gestreste man

Always on en voortdurend bereikbaar. Die verwachting zorgt voor veel werkstress. Wie blijft daar het gelukkigst onder? De werknemer met een negen-tot-vijf mentaliteit. Die gaat namelijk op tijd off-line. Zullen we deze week eens van 9 tot 5 werken?

Telecombedrijf Tele2 wilde weten hoe werknemers en werkgevers omgaan met de gevolgen van de Wet flexibel werken uit 2016. Deze wet geeft werknemers het recht om het aantal uren dat zij werken aan te passen, net zoals de plek waar zij dat doen en de tijden waarop ze werken. Alleen wanneer er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn mag een werkgever een verzoek van zijn werknemers naast zich neerleggen.

Verwachtingen van werkgevers ..

Er zit een keerzijde aan dat recht, constateerden de onderzoekers. Want in de twee jaar sinds de invoering van de Wet flexibel werken verwachten steeds meer werkgevers dat werknemers hun werk- en vrije tijd flexibel indelen. 75 Procent van de werkgevers vindt dat werknemers geen harde grens horen te trekken tussen werk en privé. En twee van elke drie werkgevers is van mening dat hun werknemers op vrije dagen bereikbaar moeten zijn voor dringende zaken. Ook vindt 62 procent dat werknemers in het weekend en de avonduren bereikbaar moeten zijn.

.. geven bereikbaarheidsstress bij werknemers

Dat staat in schril contrast met hoe de meeste werknemers denken over bereikbaarheid. Slechts 12 procent van de werknemers geeft aan het geen enkel probleem te vinden om continu bereikbaar te zijn. 42 Procent is van mening dat werk plaatsvindt van negen tot vijf en wil daarbuiten eigenlijk niet worden lastiggevallen. Gebeurt dat toch, dan ervaart 44 procent van deze groep daar stress door. Maar ook de werknemers die minder vasthouden aan de negen-tot-vijf-mentaliteit hechten toch wel aan een duidelijke grens tussen werk en privé. Ruim een op de drie  werknemers (34%) geeft aan dat buiten werktijd bereikbaar zijn stress oplevert.

Werkstress door gebrek aan autonomie

“Geen autonomie met betrekking tot werken en inplannen van werk staat bekend als dé oorzaak voor werkstress”, zegt arbeidspsycholoog Wouter Vrooland. “Het meeste en tevens beste werk verzet je als je zelf kan bepalen hoe en wanneer je wil werken. Welk werkprofiel je ook hebt, houd de regie over je eigen agenda en stem dit af met je collega’s.”

Beroepsziekte nummer één

Volgens arbodienstverlener Arbo Unie is werkstress hét arbeidsrisico van deze tijd. “Het is zelfs beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Bij het ontwikkelen van preventief beleid is het effectief om vooral energie te steken in factoren die je ook echt kunt beïnvloeden. Zoals het vergroten van de belastbaarheid en veerkracht van individuele werknemers.”

( Dit artikel is in andere bewerking eerder gepubliceerd op PW.)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid