Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken Het Betere Thuiswerken: tips voor de fijnproevers
Het Nieuwe Werken

Het Betere Thuiswerken: tips voor de fijnproevers

Professional druk en gestresst

Goed, thuiswerken als norm dus, misschien wel voor de rest van het jaar. Hoe maak je van die nood een deugd? In dit artikel, gebaseerd op de stortvloed aan recente adviezen over thuiswerken uit de (inter)nationale vakpers wat tips voor gevorderden die je niet overal leest.

Het advies om zo veel mogelijk thuis te werken wordt dwingender. Het is nu: thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan dan op de zaak. Ook de sociale activiteiten voor het werk moeten minimaal blijven de komende weken. En een bedrijf of vestiging met een ‘serieuze besmetting’ kan twee weken worden gesloten. Daarom de volgende tips, en trucs van doorgewinterde thuiswerkers. Om het wat langer mee vol te houden, in deze nieuwe ‘kille’ periode.

1} De koude douche.

Zoek die bewust op, aan het begin van elke werkdag. Letterlijk, met een koude straal op je rug. Of door een halfuur te sporten in de frisse buitenlucht. Goed moment om een collega of manager informeel tegen te komen, als die in de buurt woont. Wat je ook doet om de thuiswerkdag te beginnen, maak er een gewoonte van. Een ritueel zelfs, goed of goed slecht. Want: ‘het effect is een glashelder hoofd en de energie om direct te starten.’ Het geeft je iets om naar uit te kijken.

2} Zorg voor een rustige werkplek.

Een stevige tafel, van voldoende afmeting om (rand)apparatuur, papieren en andere onvermijdelijke parafenalia goed kwijt te kunnen is essentieel. Net zoals een goede bureaustoel. Het liefst is de werkkamer een aparte kamer in huis, met een deur die je kunt dichtdoen. Is dat onhaalbaar, ga dan in een apart, rustig hoekje zitten. Kies een plek uit waar je specifiek naar toe kunt gaan om te werken. En, heel belangrijk: blijf daar werken! Ga niet met een laptop overal en nergens zitten. Een vaste werkplek ordent de geest. De arbo-regels voor thuiswerken gelden in principe ook bij gedwongen thuiswerken. Overleg dus met je werkgever als je geen fatsoenlijke werkplek in of rond het huis hebt.

3} De ICT moet echt op orde zijn.

Dan bedoelen we concreet: een goede, snelle en betrouwbare internetverbinding, liefst via een (beveiligd) VPN-protocol. Zodat je vanuit een veilige thuiswerkplek ongehinderd contact kunt maken met het beveiligde bedrijfsnetwerk of het gedeelte van de cloud waar alles staat. De ICT-support moet zodanig zijn dat ze je snel kunnen helpen bij storingen. Voldoende kennis en toegang tot alle systemen dus, en alle benodigde menskracht. Ook om mensen waar nodig te trainen in samenwerken op afstand, en video-vergaderen. Werkgevers, denk ook aan handleidingen of video tutorials om hun thuiskantoor op de juiste manier op te zetten.

4} Huisgenoten zijn de nieuwe collega’s.

Natuurlijk heb je inmiddels een goede en geteste dag- en weekplanning. Met pauzes, en privé-momenten erin. Daarbij een goede tip in de NRC, onmisbaar voor gezinnen en duo-werknemers: neem de dagplanning met elkaar door. Bespreek vooral wanneer je samen pauzes wilt houden. En wat de concentratietijden daar tussendoor zijn, de tijden waarop je echt even niet gestoord mag worden. Maak dat (erg) duidelijk aan alle huisgenoten, zeker aan de kinderen die nu vaak ook thuis zijn. Na elke verstoring kost het veel extra tijd om de draad weer goed op te pakken.

5} Bouw barrières in tegen afleiders.

Vooral op concentratietijden en -uren moet je rigoureus alle afleiders en stoorzenders (inclusief alle blinkende symbolen op PC en phone) uitzetten. De grootste stoorzenders bij thuiswerken (kinderen, wasmachines, buren) zijn talrijk en inmiddels berucht. Wie niet oppast, is daar de hele dag mee bezig. Toch is het onmogelijk om de boze buitenwereld helemaal te ontkennen. Bovendien heeft iedereen van nature een zekere ‘nieuwshonger’, en dat maakt de verleiding om ‘even’ de snelle media als  te checken nog groter. Zet daarom deze stoorzenders uit, en beloon jezelf met een check op de buitenwereld tijdens je vaste pauzemomenten (zie tip 6).

6} Pauze!

Neem er meerdere per dag, liefst op min of meer vaste tijden. Dat is ook weer iets om naar uit te kijken. Er hoort natuurlijk een ritueel bij, zoals je eigen warme lunch bereiden, een uurtje hardlopen of – fietsen, koffie met een chocolaatje. Al hoeft dat niet elke dag. Een langere (lunch)pauze, liefst met buitenwandeling rond het middaguur wel. Daar heb je tijd voor, want thuiswerkers zijn efficiënter dan op kantoor. Tijdens de pauzes mag je ook je nieuws en social checken. Maar stel er wel een tijdslimiet aan. Voordat je het doorhebt, ben je een halfuur verder. Een kookwekker of de stopwatch op je telefoon gebruiken kan erg handig zijn.

7} Neem iets teveel hooi op je vork.

Je weet dat je het lastigste werk moet doen op de tijden dat je het productiefst bent. Daarvoor heb je zelfkennis nodig, en die krijg je wel bij thuiswerken. Voor de ervaren thuiswerkers hebben meerdere deskundigen nog deze tip: plan elke dag wat meer dan je denkt aan te kunnen. Hierbij geldt het principe van de rijdende trein: wat eenmaal in beweging is, blijft in beweging. Hierdoor gaat het meeste werk wat sneller dan wanneer je het telkens opnieuw zou moeten opstarten. (Tijd is echt relatief!) Heeft met de werking van onze hersens te maken. Zelfkennis over je natuurlijke werkritme is hierbij van belang. Er zijn broeders en wegmeppers. Een wat ambitieuze dagplanning kan ook motiverend werken. Hou daarom bij (liefst in een elektronische agenda) wat je elke dag hebt gedaan. Tenslotte: hou die planning voor jezelf. Geef de leidinggevende en de collega’s een iets minder optimistisch overzicht. Hou wat speling, voor je eigen gemoedsrust.

8} ‘Muziekje terwijl u werkt’.

Een groot verschil bestaat tussen stoorzenders en muziek die het werk ondersteunt. Jengelende kinderen en buurvrouwen vallen meestal in de ene categorie; zachte, meestal instrumentale muziek werkt bij veel mensen als werkversterker. On(der)bewust luistert een deel van je hersens ernaar, en dat helpt de andere delen om efficiënter te werken. Uptempo muziek is aanbevolen in de ochtend, of om snel korte, herhalende taken te doen, zoals uitmesten van de inboxen bij mail en app. En alpha breinmuziek om geconcentreerd artikelen te schrijven.

9} Bepaal elke dag een eindtijd.

Wie thuis aan het werk is, merkt veel minder snel dat de klok alweer een uurtje verder staat. Komt door het gebrek aan stoorzenders en afleiders, als het goed is. Bovendien komt er duidelijk meer werk uit je handen. Oppassen voor doorbranden is daarom erg belangrijk bij alle thuiswerk. Bepaal dus een eindtijd voor al het thuiswerk, samen met de (t)huisgenoten. Liefst is dat elke dag dezelfde tijd. En hou je daaraan. Sluit het werk thuis af, ook weer met een ritueel. Bijvoorbeeld door alle werkspullen op te ruimen. Hoeft dat niet, zet dan alles uit en zeg erbij ‘zo, dat was dan weer dat.’ In plaats van naar de file ga je nu naar de koelkast voor iets lekkers.

10} Take a break!

Burn-outs zijn zeker ook mogelijk bij thuiswerkers. De directe aanleidingen zijn net zo verschillend als op het ‘normale’ werk. En tegen acute overbelasting helpen taakdelegatie en scherper de grenzen trekken tussen werk en privé wel. Maar, zeker nu veel mensen langer thuiswerken, dreigt een ander soort burn-outgevoel. Vooral geestelijk en emotioneel raken steeds meer mensen ‘op’. Ze hebben geen zin meer in hun werk, willen niet nog een videovergadering meemaken, reageren niet meer op mails en andere oproepen. Het is dan de hoogste tijd voor het klassieke ‘weekendje weg’, of enkele dagen echt iets heel anders doen. Op een andere plaats, tijd en manier. Dat helpt echt om het werk ook mentaal beter los laten. Niet makkelijk, in deze tijden. Maar des te noodzakelijker. Trek op tijd aan de bel, voordat je echt ‘doorbrandt’.

(Kijk ook nog eens naar de uitgebreide checklist van TNO – Basisprincipes thuiswerken)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid