Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
14
10
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Het Betere Thuiswerken: tips voor de fijnproevers
Gezonder werken

Het Betere Thuiswerken: tips voor de fijnproevers

Professional druk en gestresst

Aankleden, een planning maken en je eraan houden, passende meubels, contact houden … wie nog niet veel ervaring had met thuiswerken krijgt deze week een ongekende crash course. Is het een koude douche of een warm bad vol nieuwe mogelijkheden? Dat is voor iedereen anders. In dit artikel, gebaseerd op de stortvloed aan recente adviezen over thuiswerken uit de (inter)nationale vakpers wat tips voor gevorderden die je niet overal leest.

Thuiswerken blijkt opeens veel meer aspecten, varianten en mogelijkheden te hebben dan de managementgoeroes ooit hebben bevroed, toen het concept opkwam in de eerste jaren van deze eeuw. Of alles even werkbaar en zinvol is blijkt na het (hopelijk spoedige) einde van dit gedwongen wereldwijde experiment. Feit is dat veel werkende mensen over de hele wereld hun werk nu zo veel mogelijk vanuit eigen huis proberen te doen. Dat gaat met vallen en opstaan. Daarom de volgende tips, trucs en ervaringsfeiten. Kijk zelf of je er wat mee kunt.

1} De koude douche.

Japke krijgt die van haar thuisgenoten. Maar andere werkenden zoeken het bewust op, aan het begin van elke werkdag. Ze sluiten een lekker warme douchebeurt af met een koude straal op hun rug (FrankWatching). “Het effect is een glashelder hoofd en de energie om direct te starten.” Beaamt schrijver dezes. Maar is de rug wat erg Spartaans, zet dan de koude straal op hoofd en borst.

2} Kies een rustige werkplek uit.

Sommige scribenten hebben het over bijzettafels en fauteuils als zitmeubilair. Ook het bed wordt soms genoemd als werkplek … Lijkt ons niets. Een stevige tafel, van voldoende afmeting om (rand)apparatuur, papieren en andere onvermijdelijke parafenalia goed kwijt te kunnen is essentieel. Het liefst staat de werktafel in een aparte kamer van het huis, met een deur die je kunt dichtdoen. Is dat onhaalbaar, ga dan in een apart, rustig hoekje zitten. Kies een plek uit waar je specifiek naar toe kunt gaan om te werken. En, heel belangrijk: blijf daar ook werken! Ga niet met een laptop overal en nergens zitten. Een vaste werkplek ordent de geest. De arbo-regels voor thuiswerken gelden in principe ook bij gedwongen thuiswerken. Overleg dus met je werkgever als je geen fatsoenlijke werkplek in of rond het huis hebt.

3} Huisgenoten zijn de nieuwe collega’s.

Een goede tip in de NRC, echt uit de praktijk en onmisbaar voor gezinnen en duo-werknemers: neem de dagplanning met elkaar door. Bespreek vooral wanneer je samen pauzes wilt houden. En wat de concentratietijden daar tussendoor zijn, de tijden waarop je echt even niet gestoord mag worden. Maak dat (erg) duidelijk aan alle huisgenoten, zeker aan de kinderen die nu vaak ook thuis zijn. Na elke verstoring kost het veel extra tijd om de draad weer goed op te pakken.

4} Bouw barrières in tegen afleiders.

De grootste stoorzenders bij thuiswerken (kinderen, wasmachines, buren) zijn talrijk en inmiddels berucht. Daarbij komen ook social en apps op de telefoon. Wie niet oppast, is daar de hele dag mee bezig. Toch is het onmogelijk om de boze buitenwereld helemaal te ontkennen. Bovendien heeft iedereen van nature een zekere ‘nieuwshonger’, en dat maakt de verleiding om ‘even’ de snelle media als nu.nl en twitter te checken nog groter. Gun jezelf daarom vaste momenten waarop je nieuws en social media bezoekt. Bijvoorbeeld elke 2 uur. En stel ook een tijdslimiet aan elk bezoek. Voordat je het doorhebt, ben je een halfuur verder. Een kookwekker of de stopwatch op je telefoon gebruiken kan erg handig zijn.

5} Neem iets teveel hooi op je vork.

Je weet dat je het lastigste werk moet doen op de tijden dat je het productiefst bent. Daarvoor heb je zelfkennis nodig, en die krijg je wel bij thuiswerken. Voor de ervaren thuiswerkers hebben meerdere deskundigen nog deze tip: plan elke dag wat meer dan je denkt aan te kunnen. Hierbij geldt het principe van de rijdende trein: wat eenmaal in beweging is, blijft in beweging. Hierdoor gaat het meeste werk wat sneller dan wanneer je het telkens opnieuw zou moeten opstarten. (Tijd is echt relatief!) Heeft met de werking van onze hersens te maken. Zelfkennis over je natuurlijke werkritme is hierbij van belang. Er zijn broeders en wegmeppers. Een wat ambitieuze dagplanning kan ook motiverend werken. Hou daarom bij (liefst in een elektronische agenda) wat je elke dag hebt gedaan. Tenslotte: hou die planning voor jezelf. Geef de leidinggevende en de collega’s een iets minder optimistisch overzicht. Hou wat speling, voor je eigen gemoedsrust.

6} ‘Muziekje terwijl u werkt’.

Een groot verschil bestaat tussen stoorzenders en muziek die het werk ondersteunt. Jengelende kinderen en buurvrouwen vallen meestal in de ene categorie; zachte, meestal instrumentale muziek werkt bij veel mensen als werkversterker. On(der)bewust luistert een deel van je hersens ernaar, en dat helpt de andere delen om efficiënter te werken. Uptempo muziek is aanbevolen in de ochtend, of om snel korte, herhalende taken te doen, zoals uitmesten van de inboxen bij mail en app. En alpha breinmuziek om geconcentreerd artikelen te schrijven.

7} Bepaal elke dag een eindtijd.

Wie thuis aan het werk is, merkt veel minder snel dat de klok alweer een uurtje verder staat. Komt door het gebrek aan stoorzenders en afleiders, als het goed is. Bovendien komt er duidelijk meer werk uit je handen. Oppassen voor doorbranden is daarom erg belangrijk bij alle thuiswerk. Bepaal dus een eindtijd voor al het thuiswerk, samen met de (t)huisgenoten. Liefst is dat elke dag dezelfde tijd. En hou je daaraan. Schuif taken waar je niet (goed) aan bent toegekomen door naar een andere dag in de agenda. Sluit het werk thuis af, net zoals je dat op het werk doet. In plaats van naar de file ga je nu naar de koelkast.

(Kijk ook nog eens naar de uitgebreide checklist van TNO – Basisprincipes thuiswerken)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid