Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
10
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Het geheim van duurzaam inzetbaar zijn…
Langer werken

Het geheim van duurzaam inzetbaar zijn…

Duidelijk voor ogen hebben wat de organisatie doet, en waar het bedrijf naartoe wil. Pas dan is het bedrijf geloofwaardig in de ogen van zijn medewerkers, en dat geeft het onderlinge vertrouwen dat zo onmisbaar is voor die felbegeerde topprestaties en bevlogenheid die leiden tot duurzame inzetbaarheid. Het blijkt met enige regelmaat uit organisatieonderzoeken, en uit managementlectuur. Neem het jaarlijks terugkerende onderzoek van Great Place to Work, en het artikel ‘Why People Lose Motivation’ van Dan Cable op HBR.

Vertrouwen stellen en verantwoordelijkheid geven. Dat zijn de belangrijkste motivatoren voor werknemers volgens de editie 2018 van van Great Place to Work. Naast de vrijheid die mensen meer en vaker zouden moeten krijgen, is integriteit een belangrijk onderdeel van vertrouwen. De stelling ‘Het management doet wat het belooft’ laat de sterkste stijging van dat vertrouwen zien in het onderzoek.

Gebroken beloften

Dan valt de anecdote waar Dan Cable zijn artikel mee opent inderdaad wel rauw op je dak. Hij vertelt over een jonge systeemontwikkelaar die vlak na zijn afstuderen werd aangenomen bij een grote accountancy. Tijdens zijn aanstelling kreeg Tom te horen dat de baan veel gelegenheid zou bieden om bij te leren en je te blijven ontwikkelen. Al snel kwam hij erachter dat zijn chef vrijwel geen tijd en geduld had voor experimenten met onzekere uitkomst. Procedures volgen was voor hem veel belangrijker, want dan zou het werk beter af komen. Tom deed mee, hij ontwikkelde wat bijstellingen in de werkwijzen waardoor het werk nog efficiënter zou verlopen. Maar de afdelingsmanager had er geen trek in, deadlines halen bleek veel belangrijker. Na enkele maanden was Tom het meeste enthousiasme voor zijn veelbelovende nieuwe baan kwijt. Hij werkte verder op de automatische piloot.

Het zit in onze genen…

Zinvol werk doen, niet alleen voor het salarisstrookje maar ook voor onze eigen ontwikkeling en liefst ook voor de maatschappij is de beste motivator waardoor mensen duurzaam inzetbaar blijven. Die leerbehoefte bij onszelf komt voort uit een oeroud mechanisme in onze genen, weet Cable, waardoor we blijven zoeken naar nieuwe uitdagingen die ons bestaan meer betekenis geven. Dat geeft ons een stoot dopamine, en daarmee veel werkgeluk en motivatie.

3 Nudges naar groter werkgeluk

Allemaal leuk en aardig, denkt u nu, maar veel dagelijks werk bestaat nu eenmaal uit routinetaken en daar moet iedereen in een organisatie aan bijdragen. Procedures en werkinstructies zijn nodig om dat zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Maar volgens Cable is het helemaal niet zo moeilijk voor leidinggevenden om dat genetische zoeksysteem in ons allemaal te blijven prikkelen. In zijn artikel beschrijft hij drie kleine nudges met grote positieve gevolgen voor de motivatie van veel mensen.

1} Meer van jezelf kwijt kunnen in je werk.

Elk mens wil laten zien waar hij uniek in is. Ook in zijn werk. Dus vindt niemand het leuk om lange tijd op de automatische piloot te moeten werken. Je hoeft het werk zelf niet altijd te veranderen om het toch leuker te maken, demonstreert Cable. Zo geeft hij de tip om mensen hun eigen functietitels te laten bedenken. Daarmee focussen ze vanzelf meer op wat ze zelf vinden dat ze bijdragen aan het resultaat van de onderneming en het leven van de klanten. Hetzelfde effect krijg je wanneer nieuwe medewerkers aan collega’s vertellen onder welke omstandigheden ze hun beste prestaties leveren. Het maakt ze niet ontevredener, maar het triggert juist dat oeroude mechanisme om naar nieuwe uitdagingen in het werk te blijven zoeken.

2} Ruimte geven voor experimenten.

Schep een veilige omgeving, zowel fysiek als qua tijd waarin elke medewerker zonder angst voor gezichts- of omzetverlies kan experimenteren met (onderdelen van) zijn werk. Het stimuleert dat oerinstinct om naar uitdagingen te zoeken. Maar niet omdat anderen je ertoe aanzetten, in veilige omstandigheden komt die experimenteerdrift uit jezelf. Je boort daarbij creatieve adertjes aan, waardoor mensen en soms ook hele teams veel flexibeler en meer agile met meer, andere en betere oplossingen zijn gekomen. Het is de beste manier om te innoveren. Niet door het als management op te leggen, maar door het te laten ontstaan via experimenten in een omgeving waar je niets ‘fout’ kan doen. Cable geeft er een paar tot de verbeelding sprekende voorbeelden van…

3} Laten zien dat het werkt.

Het hoeft geen medicijn te zijn tegen die vreselijke ongeneeslijke ziekte, of de energiebron die iedereen zonder beperking of vervuiling onbeperkt voorziet van alle stroom die hij altijd nodig zal hebben. De opbrengst van je werk, als verbetering aan de kwaliteit van het dagelijks leven van sommige klanten en collega’s is al mooi genoeg voor de meeste mensen. Cable pleit hierbij voor meer, en intensiever contact met de klanten, om beter te begrijpen welke producten en diensten ze helpen in hun dagelijks leven, en op welke manieren dat het beste kan. Dit is een soort reality check na de eerste twee tips. Ook van deze nudge geeft Cable fraaie voorbeelden in zijn artikel.

Uw eigen uitdaging

Werkgeluk, bevlogenheid, motivatie, het zijn trendy steekwoorden die momenteel vaak in verband worden gebracht met duurzame inzetbaarheid. De verdienste van dit artikel is dat het laat zien hoe deze idealen zijn te verwezenlijken binnen organisaties. Zij het dat de schrijfstijl soms wat stroef is en wat langdradig. En dat de uitwerking ook op uw eigen creativiteit nog een stevig beroep doet. Maakt u daar uw eigen uitdaging van dit jaar?Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid