Stelling
"Mensen raken niet gestrest van het werk, maar van de collega's."
40
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Het grote vakantie-dossier!
Achtergrond

Het grote vakantie-dossier!

Het is zover. Overal trekken mensen korte(re) broeken aan, auto’s en bussen worden voorzien van skibox of ouderwetse imperiaal, en men telefoneert driftig de laatste wijzigingen door. Heel het land is ‘met vakantie’. Ja maar, dat gaat zomaar niet. Let beter op de overgangsverschijnselen tussen ‘work’ en ‘play’, en u kunt beide leefstijlen beter aan. Daarom juist nu in de herhaling: het grote ontspanningsdossier. Zo gaat u gezond op vakantie, werken de achterblijvers gezond door en komt u gezond weer terug. 

Druk, tot in de derde overtreffende trap. Dat is de rode lijn in het werk van veel mensen momenteel. Vakantie is dan de periode waarin je die druk ‘moet’ afbouwen. Maar de meeste mensen kunnen die knop niet zomaar omzetten. Daarom in dit artikel veel voorkomende bronnen van werkgerelateerde stress, en hoe u daar het beste mee kunt blijven omgaan.

1} De balans tussen bereikbaar en vakantie

Tijdens vakantie mailen en bellen voor het werk is (jammer of niet) gebruikelijk. Reiant Mulder, algemeen directeur Randstad Nederland noemt dat zorgwekkend. “Vrij nemen en kunnen ontspannen zijn essentieel om goed te kunnen functioneren op het werk, maar vooral voor een goede gezondheid. Werkgevers moeten oog hebben voor werkdruk en de belasting van hun werknemers om die balans goed te houden.” Zoek (en vind) dus een goede balans tussen bereikbaar en vakantie. Maak duidelijke afspraken over uw bereikbaarheid. Het beste werkt een of enkele korte momenten elke dag. Daarvoor en daarna gaat de communicatie met het werk uit.

2} Chaotische vakantie-overdracht

Juist tijdens, voor en na de vakantie stijgt de stress. Bij vakantiegangers en bij achterblijvers. Volgens de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) heeft bijna een op elke drie vakantiegangers een chaotische overdracht of helemaal niemand die het werk kan overnemen. Hierdoor moeten zij op vakantie nog zakelijke telefoontjes aannemen of hun email voortdurend in de gaten houden. Laat collega’s, klanten en zeker ook goede relaties ruim voor je vertrek weten van wanneer tot wanneer je op vakantie bent. Dan worden ze niet verrast door je afwezigheid. De meesten stellen die melding bijzonder op prijs.

3} Laat het werk los tijdens de vakantie

Klinkt als een open deur, maar toch lukt het niet iedereen om tijdens de vakantie het werk even te vergeten. De meeste werkenden kunnen gelukkig wel snel loskomen. 72 Procent heeft daar hoogstens een week voor nodig. 28 Procent lukt dat niet binnen een week, en gaat liever twee weken of langer weg om het los te kunnen laten. En eenmaal losgekomen geeft meer dan 60 procent van de jongeren en hoger opgeleiden aan dat de vakantieperiode een goed moment is om na te denken over hun carrière. Maar begin daar niet direct na aankomst op de vakantiebestemming mee.

4} Digitaal detoxen tijdens de vakantie

De digitale hulpmiddelen op het werk hebben ons veel goeds gebracht. Maar zo langzamerhand rijst de vraag of we slaaf of meester zijn van het digitale werken. Als infobesitas  u niets zegt, bent u waarschijnlijk heel goed bezig. Dan lijdt u zeker niet onder de overvloed aan digitale informatie van sterk wisselende kwaliteit en relevantie. En ook niet aan FOMO, the Fear of Missing Out. Dan voelt u zich ook niet erg ongemakkelijk als u (even) niet bereikbaar bent. Geen last van? Houden zo!

Voor de mensen die ‘m wel een beetje knijpen als er een paar uur niets bliept of piept: het kan ook anders. Tweederde van de ondervraagden zet bij vertrek de afwezigheidsassistent aan en verwijst bij vragen naar collega’s en de datum waarop ze weer terug zijn. Anderen vermelden in de assistent voor dringende gevallen ook hun telefoonnummer (14%). Meer dan de helft (55%) zet tijdens de vakantie de mail uit, 25 procent zoekt af en toe een Wifi-spot om de mail te checken. Ruim één op de vijf (21%) checkt zijn mail regelmatig tijdens de vakantie.

5} Blijf positief, kijk vooruit

Voor de thuisblijvers en vervangers die het extra druk hebben: een belangrijke factor bij stressreductie is concentreren op de leuke, prettige en aangename aspecten van het werk die je wel kunt beïnvloeden. Geef (en neem zelf ook) zo veel mogelijk ruimte en flexibiliteit, bijvoorbeeld in werktijden en werkplekken. Ook als er weinig stippen zijn op de horizon, bijvoorbeeld omdat die vakantie nog weken duurt, kan je er altijd nog voor kiezen om zo prettig en professioneel mogelijk te blijven werken. Bijvoorbeeld door de leuke kanten van het werk wat vaker op te zoeken, of om leuke ‘dingen’ naast het werk te blijven doen. Even stilstaan bij wat er op het werk energie geeft kan al helpen om er meer van te genieten. Wie van dit genieten een gewoonte maakt doet zichzelf helemaal een plezier. “Vroeger schreef ik voor ik naar huis ging op wat ik allemaal niet af had gekregen. Nu schrijf ik daarna drie dingen op die ik fijn vond die dag. Ik kom nu veel rustiger thuis.”

6} Maak je niet druk

Mensen zijn zelf vaak de grootste veroorzaker van hun eigen stress. Dat komt omdat we anticiperen. We zien aankomen dat bepaalde aspecten ons het werk minder goed, of gewoon: helemaal fout zullen gaan. En dus beginnen we ons alvast maar druk te maken over de mogelijke gevolgen. Zeker perfectionistisch ingestelden hebben daar last van. Maar veel energie stoppen in situaties waar je niet veel aan verandert, daar word je pas echt moe van. We leren om de-escalerend te handelen in acute noodsituaties. Maakt iedereen zich erg druk, doe dan het tegenovergestelde. U bent het lichtend voorbeeld voor die anderen, en u bent beter voorbereid op de situaties waarbij het waarschijnlijk wel fout gaat. Die focus op situaties met een hoger ‘rendement’ geeft meer voldoening en minder stress. Fijne vakantie!Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid