Stelling
"Vertrouwen is goed, controle is slechter."
19
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Het kost miljarden en 20 procent ziekmeldingen…
Arbeidsomstandigheden

Het kost miljarden en 20 procent ziekmeldingen…

Professional druk en gestresst

We hebben steeds meer last van werkstress. De gevolgen zijn opgelopen van 16 procent ziekteverzuim in 2015 naar 16 procent burn-outklachten nu. In 2016 kostte het ziekteverzuim gerelateerd aan werkstress al 2,5 miljard. Vooral de sterkste groepen op de arbeidsmarkt hebben er last van: jonge talenten met een vast contract. De druk van het werk, en van de rest van het leven is te groot. Zo komen we nooit werkend aan de AOW. Wat te doen?

Werkenden klagen steeds vaker over psychische vermoeidheid door hun werk. In 2015 voelde 13 procent zich meer dan eens per maand psychisch uitgeput. Vorig jaar had 16 procent dat gevoel. En toen zorgde dat gevoel al voor 20 procent van het totale ziekteverzuim. Dit leidt tot uitval, misère voor de werknemer en hoge kosten voor de werkgever. Blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van dit jaar.

Moe

De psychische vermoeidheid door werk nam vorig jaar toe onder bijna alle leeftijdsgroepen. Vooral relatief jonge werknemers en mensen in vaste dienst hebben er last van. Maar de stijging was vorig jaar het sterkst onder werknemers van 65 tot 75 jaar. Werknemers van 25 tot 35 jaar waren met bijna 20 procent het meest psychisch vermoeid door het werk. Onder zelfstandig ondernemers waren dat de 35- tot 45-jarigen, bijna 11 procent.

Vermoeidheid verschilt per aanstelling

Werknemers met een vaste aanstelling ervaren vaker werkgerelateerde psychische vermoeidheidsklachten dan werknemers op een flexibel contract: 17 procent tegen 14 procent. Tussen deze flexwerkers bestaan grote verschillen in psychische vermoeidheid. Uitzendkrachten zijn ruim twee keer zo vaak vermoeid door hun werk (20%) dan oproep- of invalkrachten (9%). Zelfstandigen zonder personeel rapporteren minder vaak vermoeidheidsklachten (8%) dan zelfstandigen met personeel (11%).

Leeg gevoel

De meest voorkomende klacht is dat men zich leeg voelt aan het einde van een werkdag: 30 procent van de werknemers en 20 procent van de zelfstandig ondernemers voelt zich minstens enkele keren per maand zo. Daarnaast voelt bijna 20 procent van de werknemers en 12 procent van de ondernemers zich ’s ochtends moe wanneer ze met het werk worden geconfronteerd. Ook andere aan het werk gerelateerde vermoeidheidsklachten worden vaker door werknemers dan zelfstandig ondernemers gerapporteerd, zoals emotionele uitputting. Meer dan een op de tien vindt dat het veel vergt om met anderen samen te werken.

Andere invloeden op werkstress

De ervaren psychische vermoeidheid is gebaseerd op vijf vragen die specifiek over werk gaan. Overige factoren die te maken kunnen hebben met burn-outklachten zijn hier niet gemeten. Die worden wel aangestipt in andere media, zoals MT. Daar gaat Mikkel Hofstee in een prikkelend tegengeluid in op de samenhang tussen stress en de persoonlijkheid en wat hij noemt ‘uitdagingen in het privé-leven’.

Technostress draagt bij aan werkstress

Ook noemt Hofstee technostress als invloed op werkstress. Foma, phubbing, ddas en always on zorgen dat we het drukker en drukker krijgen met elkaar. En dat komt volgens hem omdat we de technologie niet voor ons laten werken, maar het meer en meer lijkt alsof wij in dienst van de technologie moeten werken. Mogelijke oplossing? Goede, gedragen bereikbaarheidsregels en netiquette. Die afkondigen op vrijdagmiddag of maandagochtend is trouwens strikt onvoldoende. Werkstress is vaak verbonden met de bedrijfscultuur en die verander je niet per decreet, stelt ook Hofstee in MT.

Steun en waardering van de leiding

Hoe belangrijk deze factoren ook zijn bij werkstress, (zeer) weinig sociale steun krijgen van de leidinggevende is toch wel de belangrijkste oorzaak. Zestien procent geeft dat aan, en zij vinden dat de leidinggevende onvoldoende oog heeft voor hun welzijn. Deze mensen hebben het gevoel dat ze niet worden gehoord. Terwijl werknemers dat juist heel belangrijk vinden. Zo blijkt ook uit de meest genoemde oplossingen voor werkstress. In de top-10 van oplossingen voor werkstress staan ruimte, steun en waardering van de leiding op de nummers een, twee en drie. Dat geeft ook de meeste kans op echt werkgeluk en werkplezier, wat doorschieten naar een burn-out kan voorkomen. Kijk voor meer informatie op www.werkpleziertop10.nl. en denk nog even aan onze gouden regels tegen werkstress. Steun en waardering van de leiding staan ook daar bovenaan.

Nog meer steun en hulp!

Tijdens de workshop van de professional organizers Anke Algera en Jantina van Beers tijdens Hét event duurzame inzetbaarheid, aanstaande dinsdag 20 november in Utrecht, ontdekken hoe u werkstress het beste kunt ‘organiseren’. Voor uzelf, en voor uw mensen. Kijk hier voor alle informatie en inschrijven!

(Bronnen o.a.: CBS, PW., TNO)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid