Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken Het loopt nog niet storm op de zaak …
Het Nieuwe Werken

Het loopt nog niet storm op de zaak …

Leeg Kantoor

We mogen weer! Maar we gaan nog niet. Niet massaal, in elk geval. Voor de helft werken op kantoor mag weer, vanaf vandaag. Maar de meeste bedrijven maken nog geen haast met iedereen laten terugkeren op de zaak. Blijkt uit peilingen in diverse media.

Bij Unilever, Aegon en ABN Amro wordt het hoogstens een kwart. ING houdt het bij 10 procent, en Shell weet het nog niet. Achmea laat zijn mensen nu al 30 procent van hun tijd naar de zaak komen, en gaat vanaf 5 juli al naar 50 procent. Aegon hoeft zijn mensen niet vaker dan tweemaal per week op de zaak te zien. Net zoals Unilever en KPMG. Maar bij online betaalbemiddelaar Adyen moet iedereen zo snel mogelijk weer naar kantoor.

Rustig beginnen

Toch doen de meeste grote concerns het nog rustig aan met de terugkeer naar het bedrijfspand. Onder andere ING, Unilever en ABN gebruiken de komende (vakantie)weken om te bezien op welke manier medewerkers vanaf september weer voor de helft naar kantoor kunnen. ‘Met de plannen waar we nu mee bezig zijn willen we de voordelen van op kantoor werken combineren met voordelen van thuiswerken. Hiervoor gaan we de komende weken kijken wat wel en niet werkt’, zo laat een woordvoerder van ING weten.

Waar je werkt meer verplicht stellen

Volledig naar kantoor zit er voorlopig niet in. Maar volledig thuis evenmin. ‘Uiteindelijk willen we toe naar een verdeling waarbij medewerkers minimaal 40 procent van hun werkweek op kantoor doorbrengen’, zegt Joanny Lijbers van Unilever. Ook ABN Amro wil werken op kantoor niet vrijblijvend houden. ‘Nu is het nog een keuze, maar uiteindelijk blijft het niet vrijwillig. Om medewerkers te motiveren om naar kantoor te komen willen we onderscheid maken in type werkzaamheden zodat er altijd een reden is om naar kantoor te komen’, zegt Sjoerd Kueter, programmamanager future work bij ABN Amro op BNR Nieuwsradio.

Wat je echt niet thuis kunt doen

Elk bedrijf wil de komende maanden uitzoeken welk type werk beter thuis kan worden gedaan, en wat je beter op de zaak kunt doen. Daar kan je om te beginnen de Handreiking: Algemene criteria thuiswerken voor gebruiken van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Je hebt dan, om te beginnen 5 situaties waarbij minstens deels op locatie werken onvermijdelijk is:

  1. De werknemer moet fysiek aanwezig zijn voor de voortgang van een noodzakelijk bedrijfsproces of om dringende sociale redenen.
  2. Je kunt niet werken zonder hardware of software die gebonden is aan één locatie, zoals zware machines of programmatuur (apps) die bijzondere beveiliging vereisen die niet over een netwerk is te realiseren.
  3. Bij het werk moet je inzage hebben in vertrouwelijke documentatie die alleen op de bedrijfslocatie veilig is te raadplegen.
  4. Werken op locatie draagt merkbaar bij aan de mentale gezondheid van de werknemer.
  5. De werknemer kan thuis geen werkbare werkplek inrichten. De werknemer heeft hier fysiek en mentaal last van. Werken op locatie bevordert de gezondheid en het welbevinden van de werknemer.

Medewerkers die in 1 of meer van deze categorieën vallen, hebben niet veel keus. Zij moeten werken op locatie, of ze het leuk vinden of niet. Zet deze mensen dus vooraan in het terugkeerplan. Misschien werken ze al de hele crisis op de zaak. Maak het dan nog veiliger voor ze om hun werk te doen met meer collega’s erom heen.

Overgangsfrictie

Zo’n terugkeerplan kan het begin zijn van een thuiswerkbeleid. Maar de meeste mensen zullen persoonlijk of professioneel niet vallen in één van deze categorieën. Die moeten dus bepalen waar ze welk werk het beste kunnen doen. Dat betekent uitzoeken door het te proberen, trail and error, want een vast recept is er niet. Het voordeel voor de een, efficiënter werken door betere concentratie, kan nadelig zijn voor de collega die niet goed opschiet door te weinig en moeizaam contact. De komende weken is er dus nogal wat ‘overgangsfrictie’ te verwachten. Dat wil zeggen: conflicten over wie wanneer thuiswerkt.

Meer kruisbestuiving goed voor creativiteit

Fulltime en permanent thuiswerken kan ook schadelijk zijn voor je carrière. ‘Uit onderzoek blijkt dat als je meer dan de helft van de tijd thuiswerkt, dat ten koste gaat van relaties en promotiekansen’, zegt organisatiepsycholoog Aukje Nauta in Trouw. Ook is het vaak ongunstig voor de kwaliteit van creatieve oplossingen. ‘Mensen hebben het nodig om met collega’s over ditjes of datjes te praten. Dat is niet alleen gezellig, daar ontstaat ook inspiratie’, zegt Anita Koops van Arbo Unie. En die ontstaat makkelijker in die beruchte wandelgangen, omdat je daar meer en verschillender mensen tegenkomt dan alleen voor je webcam.

Fysiek bij elkaar goed voor de bedrijfscultuur

We moeten elkaar dus blijven ontmoeten in de wandelgangen, tijdens het kletspraatje bij de koffie of bij een de brainstorm met de voeten op vergadertafel. ‘We hebben allemaal ervaren’, zegt ook management consultant Jeroen Busscher, ‘dat we helemaal niet alleen maar thuis achter ons schermpje willen werken, maar dat juist een combinatie het allereffectiefst en prettigst is.’ Al is het maar om de vervreemding van de zaak, de organisatie en het gezamenlijk doel van het bedrijf te stoppen. Fysiek bij elkaar werken versterkt de bedrijfscultuur, veel meer dan met videoconferenties.

Even wennen…

En dan is er nog het gewenningsaspect. Veel mensen hebben maandenlang niet bij elkaar op de zaak gewerkt. Dat is even wennen, hoor je vaak bij organisaties die mensen aan het ‘repatriëren’ zijn. Laat eerst de mensen terugkomen met de grootste hekel aan thuiswerken. Laat ze vrijuit vertellen over hun ervaringen, goed en minder goed. Laat zien hoe je daar als werkgever mee bent omgegaan.

Het nut van rituelen

Verschillende deskundigen op werkgeluk en employee experience benadrukken het nut van rituelen om de overgang naar het ‘nieuwe normaal’ te markeren. Overweeg een (kort) reboardinggesprek met alle terugkomers. Informeer naar wat de werknemer zelf goed en minder goed heeft ervaren tijdens het thuiswerken. Wat heb je gewaardeerd aan deze werkgever en wat miste je aan ondersteuning, begrip? Heb je er zelf nog iets van opgestoken? Hoe kan je nu het beste verder werken denk je zelf? Andere bedrijven, met name in de VS en het VK, kwamen met vouchers voor gratis maaltijden en ‘terugkeerbonussen’. Ook extra vakantiereizen en dure elektrische auto’s worden soms geboden om mensen te verleiden tot een terugkeer naar de zaak…Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid