Stelling
"Ik hou werk en privé liever strikt gescheiden."
32
19
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Het nieuwe gezonde werken
Achtergrond

Het nieuwe gezonde werken

54af132591e3fc0af0f42fb8fa96f099De focus ligt niet alleen op de toekomst maar vooral op de korte en middellange termijn. “Mensen worden gegrepen door het hier en nu,” legt Koos Telkamp, adviseur vernieuwing Pim Mulier uit. “Hoe uitgerust ben je na een nacht slapen? En wat kun je daar nu al aan verbeteren indien nodig?”

Topsport als metafoor
Twee thema’s staan centraal in Het Nieuwe Gezonde Werken: gezond werken én goed leven, een leefstijlvisie geïnspireerd op het topsportconcept op Papendal. Dat programma kent vijf uitgangspunten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: Leefstijl, Training, Herstel, Slapen (accu) en Gezond eten (brandstof voor je lichaam). Onderzoekers van Pim Mulier ontdekten dat je het concept één-op-één kon doorvertalen naar gezondheidsmanagement van ‘gewone’ mensen. Vervang topsporter door medewerker en Olympische spelen door terugkeer naar of behoud op de werkvloer en voilà, een effectieve leefstijlvisie is geboren,” legt Telkamp uit. Niet eenvoudig maar topsport als metafoor voor gezond werken en leven blijkt wél aan te slaan.
Neem herstel. Een topsporter die niet de tijd neemt om te herstellen, raakt overtraind en heeft meer kans op blessures. Door op tijd te herstellen, of het herstelproces te versnellen in een bak ijs, kan de topsporter blessures voorkomen. De bak ijs is metafoor voor rustmomenten die je moet creëren tijdens je werk. Op die manier kun je uitval voorkomen.

Slaapkwaliteit
Pim Mulier begint bij het individu en zoomt vervolgens uit naar de sociale context: het gezin en/of het team waarin de klant werkt. Neem Vera, 37 jaar en accountmanager. Ze heeft burn-out achtige klachten. De combinatie werken en de zorg voor haar gezin breken haar op. De bedrijfsarts verwijst haar door naar Pim Mulier. Daar krijgt ze een intakegesprek en een Energy en Performance scan (TNO-proof). Haar fysieke fitheid blijkt zeer matig. Ze slaapt slecht en herstelt onvoldoende. Ze volleybalt op maandagavond en de rest van de week zit ze veel bij klanten en op de weg. Wandelen? Gebeurt zelden. Doorgaans valt ze pas rond half één in slaap. En dat terwijl de wekker dagelijks om zes uur rinkelt. Om een goed beeld te krijgen van Vera’s inspanningen en herstel monitort wetenschapper Martijn de Groot (wetenschapper aan het Quantified Self Institute (QSI) in Groningen) haar slaapkwaliteit. Dit gebeurt met behulp van een speciaal ontwikkelde hoofdslaapband en andere innovatieve apps. Vera’s slaapkwaliteit blijkt voor verbetering vatbaar. Op het gebied van voeding scoort ze goed. Ze eet volgens de voedingsapp voldoende gevarieerd. Maar ’s middags voelt ze zich vaak flauw. Haar coach, in dit geval een fysiotherapeut, maakt een individueel plan van aanpak van vier weken begeleiding en metingen. In die vier weken leert Vera de regie terug te nemen over haar leven en werk.

Herontwerpen
Vera’s grootste valkuil is dat ze haar werk centraal stelt en alle gezonde activiteiten daaromheen bouwt. Het Nieuwe Gezonde Werken van Pim Mulier stelt: ga niet sleutelen aan de randen van je programma, maar maak een nieuw ontwerp, met zowel ruimte voor gezond werken als een goed leven. Met alleen sporten voor of na werktijd ben je er niet. Om je denkvermogen te verbeteren moet je regelmatig bewegen, ook tussen negen en vijf. Want: beweging levert je geen zuurstof of voedsel, maar een betere toegang tot zuurstof of voedsel. Vera breidt haar bewegingsschema daarom uit met lunchwandelingen op woensdag en vrijdag en een rustige duurtraining op donderdagavond, direct uit het werk. Bellen doet ze niet meer zittend, maar wandelend, thuis én op kantoor. Tijdens een accountoverleg last ze een wandeling van tien minuten in om ‘de volgelopen bites weer vrij te spelen’. Koffie wordt vervangen door water, cake door gezonde energierepen. Haar flauwe gevoel in de middag verdwijnt. Vera slaapt inmiddels beter en houdt haar nieuwe leven goed vol, maar vreest dat ze bij het wegvallen van de (virtuele) ondersteuning van Pim Mulier over zes maanden in haar oude gedrag vervalt. “Op karakter volhouden gaat niet werken, weten we uit ervaring,” legt Telkamp uit. “Het gaat om de macht der gewoonte: hoe leer je ongezonde patronen af? Door ze te vervangen door een nieuwe gewoonte of routine. Dat is de kracht van de begeleiding van Pim Mulier.”

In 1997 werd Pim Mulier dochteronderneming van Zilveren Kruis. Sindsdien werkt het bedrijf met een breed concept waarin zakelijke klanten van Zilveren Kruis op locatie én op de werkplek worden begeleid bij persoonlijke preventie, duurzame vitaliteit en verzuim als gevolg van ziekte/operatie.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis AchmeaPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Gezond ondernemen, Uncategorized
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid