Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Het Nieuwe Werken is werken op vertrouwen
Anders werken

Het Nieuwe Werken is werken op vertrouwen

Het vertrouwen in Het Nieuwe Werken neemt toe. We geloven echt wel dat die collega zijn uren maakt, ook al zien we hem niet werken. En zelf vinden we (82%) dat onze manager daar ‘natuurlijk’ ook op kan vertrouwen. Dat hoeft hij niet te controleren door naar onze output te kijken. En al helemaal niet door te kijken naar onze aanwezigheid. We willen liever worden beoordeeld op de behaalde resultaten.

Dat beeld ontstaat bij het doornemen van de resultaten van de vierde Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken. Controle op output als ik alleen werk, is voor 40 procent van de deelnemers overbodig. Vorig jaar vond nog maar 30 procent dat. En we zijn er vrij zeker van dat onze collega’s aan het werk zijn als we ze niet zien: het percentage dat daarop vertrouwt, ging van 65% in 2012 naar nu 69%. Natuurlijk kan ook mijn eigen manager erop vertrouwen dat ik mijn uren maak, zegt 82 procent van de deelnemers. En: “Ik kan de verantwoordelijkheid van HNW aan”, zegt niet minder dan 94 procent. Driekwart denkt dat dit ook geldt voor de meeste collega’s.

Het Normale Werken
En daarmee is Het Nieuwe Werken, anno 2014, onderdeel geworden van het normale werken. Het is niet meer iets voor later. Vorig jaar zag 42 procent van de deelnemers aan de nationale enquête Het Nieuwe Werken als toekomstige werkvorm, nu onderschrijft nog maar 17 procent die stelling. Niet dat iedereen overal en altijd Nieuw Werkt. Het betekent dat we vaker dan ooit zelf bepalen wat we waar en wanneer doen. Dat geldt nu voor 62 procent van de deelnemers. Dat betekent ook regelmatig ‘s avonds of in het weekend. Net als vorig jaar heeft twee van elke drie daar geen moeite mee.

Misschien komt dat omdat we het werken ‘elders’ vrij beperkt houden. Ergens anders werken doen we gemiddeld één dag per week, zegt 34 procent. Vorig jaar haalde 29% dat gemiddelde. Sommige deelnemers geven zelfs aan dat ze een werkverdeling hebben gemaakt: overleggen op kantoor, uitzoekwerk thuis. “De momenten dat ik op kantoor aanwezig ben, benut ik vooral om met collega’s en medewerkers in gesprek te gaan. De beleidsmatige/administratieve taken voer ik zo veel mogelijk thuis uit.”

De ruimte krijgen
Henny van Egmond is partner bij Yolk organisatie-advies en adviseert bedrijven regelmatig over HNW. Hij is te spreken over de grotere keuzevrijheid die steeds meer mensen ervaren: “Bewuste keuzes maken is heel belangrijk in het nieuwe werken. Gelukkig zien we in het onderzoek dat medewerkers dat steeds vaker doen. Voor mij is dit het bewijs dat een organisatie het nieuwe werken goed heeft ingevoerd: als medewerkers de ruimte krijgen om deze keuzes zelf te maken.”

Deze gewenning betekent niet dat Het Nieuwe Werken ‘af’ is: leidinggevenden en medewerkers moeten nog altijd wennen aan hun nieuwe rollen. In de commentaren klinkt vaak de roep om een nieuwe manier van aansturen, meer gericht op resultaten. Want dat is nog lastig, menen veel respondenten. Henny van Egmond ziet een duidelijk andere rol voor leidinggevenden in de toekomst: “In moderne organisaties hebben we meer behoefte aan leiders, die de juiste omstandigheden creëren voor mensen om hun werk te doen, die helder maken waar de organisatie voor staat.”

Medewerker leert omgaan met Nieuwe Vrijheden
Maar ook voor de medewerkers zelf is HNW nog geen gesneden koek. Aandachtspunten zijn letten op de balans werk-privé, op tijd de gewenste resultaten opleveren, voldoende contactmomenten inbouwen, tijdig om hulp vragen, omgaan met resultaatafspraken, zelf bepalen of je werkt in privé-tijd en of je ”vrij” neemt op tijden dat er meestal wordt gewerkt. Nodig is “duidelijkheid en concrete afspraken over verwachtingen en gedrag. De medewerker moet zich verantwoordelijk voelen voor zijn werk, dat hij (deels) thuis doet.”

We Moeten Doorzetten
Toch denken steeds meer mensen dat Het Nieuwe Werken niet heel erg ingewikkeld hoeft te zijn. Een respondent wijst erop dat “veel organisaties al decennia lang zo werken. Die weten echt niet waar u zich druk over maakt.” Een ander gaat nog wat verder terug in de tijd: “De handelsreiziger vertrok voor de Tweede Wereldoorlog al met zijn koffer in de trein om elders in het land te gaan werken. Zullen we het maar gewoon doen en gaandeweg de probleempjes oplossen?” Ook Henny van Egmond vindt dat we moeten doorzetten met HNW. “Organisaties die werkelijk een gezonde toekomst willen hebben, moeten die stap zetten. Op de oude manier blijven werken zorgt in de toekomst alleen maar voor problemen.”

Over het onderzoek
Voor de vierde keer heeft het onafhankelijk Platform Over Het Nieuwe Werken de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken gehouden. Tussen 25 en 30 april hebben 4858 deelnemers bij de overheid, onderwijs cultuur, welzijn en het bedrijfsleven hun opvattingen over het onderwerp kenbaar gemaakt. Het zijn vooral kennisspecialisten en managers die zich met het onderwerp bezighouden. Ze werken op HRM (23%), bij het openbaar bestuur en de overheid (13%), op facility management en inkoop en ICT (7%). De helft is kennisspecialist; de andere helft vervult een managementfunctie.

Het volledige rapport met alle uitslagen van de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken 2014 is opgenomen in de >>PW De Gids Whitepaper database . Klik hier voor meer informatie en aanvragen.

Over het Platform Over Het Nieuwe Werken
Het platform Over Het Nieuwe Werken van Vakmedianet wil zo veel mogelijk mensen informeren over werken onafhankelijk van tijd en plaats, inclusief alles wat daarbij komt kijken op de gebieden ICT, HR en Facility. Partners zijn onder andere ErgoDirect, Moneypenny, KPN en Telewerkforum. Het Platform organiseert twee congressen per jaar, en een scala aan opleidingen, seminars en masterclasses. Meer informatie hierover op: overhetnieuwewerken.nl of www.vakmedianetshop.nl/opleidingen/ohnw/.

Over Vakmedianet
Vakmedianet is een snelgroeiende uitgeverij. Professionals vinden elkaar in onze business-to-business communities met hoogwaardige vakinformatie. Daardoor vinden zij sneller betrouwbare antwoorden op hun gerichte vragen, die oplossingen bieden voor hun informatiebehoefte van het moment.

Vakmedianet is actief met A-merken in de vakgebieden HR, Arbo, Medezeggenschap, Facility, Secretariaat, Zorg, Convenience retail en Koudetechniek. Drukbezette professionals in deze sectoren zijn voortdurend op zoek naar specifiek nieuws, regelgeving, voorbeeldmodellen, maar ook productinformatie, best practises en visies van collega vakgenoten. Alle kennis die nodig is om hun vraagstukken op te kunnen lossen vinden zij in verschillende media: tijdschriften, nieuwsbrieven, interactieve communities, vakdatabases, boeken, opleidingen & congressen: altijd het juiste medium voor een specifieke vraag.

============================

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
Meer informatie over het onderzoek geeft Ernst Verrijk, redacteur Vakmedianet: 088 – 584.0947 (ernstverrijk@vakmedianet.nl)
Informatie over mogelijkheden voor partners op het platform bij Ellen van den Bosch: 06 83 632 639 (ellenvandenbosch@vakmedianet.nl)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Uncategorized
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid