Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Het stigma van de 55-plusser
Blog

Het stigma van de 55-plusser

Oudere werknemer

Las een tijdje geleden dat werknemers vanaf 55 gemiddeld zo’n 4 procent kans hebben op het vinden van een nieuwe baan. Ook in de geweldig draaiende economie van vandaag. Tegelijk is maatschappelijk vastgesteld dat we langer moeten doorwerken: vanaf 1 januari geldt een pensioenleeftijd van 68 jaar; mede vanuit de motivatie dat we met zijn allen – ook gemiddeld – langer leven, en het dus niet meer dan normaal is dat ook het productieve bestaan wordt opgerekt.

Je hoeft geen econoom te zijn om hier een tegenstelling te zien. Bij mijzelf versterkt door de vele directieleden die ik in de loop der jaren heb horen klagen over hun oudere werknemers: hoge kosten bij een afnemende productiviteit. Gekoppeld aan een, zo werd mij verteld, tanende motivatie om mee te gaan in de (technologische) ontwikkelingen en een hoog ziekteverzuim. Waaraan werd toegevoegd dat, zeker bij langere dienstverbanden, afscheid nemen geen optie was. Vanwege de hoge kosten die daarmee waren gemoeid.

Kan dat niet anders?

Ik ben zelf een 58-jarige ondernemer en gegrepen door de vraag: kan dat niet anders? Op een manier die goed is voor organisaties èn medewerkers. Niet door terug te grijpen op het oude, maar juist als onderdeel van ontwikkeling en vernieuwing. En wat bleek: dat kan! Sterker nog: ik mocht ondernemers ontmoeten die zeiden: “ik neem vooral mensen aan van 55 en ouder. Want die hebben een mentaliteit die wij bij jongeren missen. Zij zijn door de bank genomen juist minder ziek en hebben mede daardoor minimaal een vergelijkbare productiviteit. Dat wil zeggen: als je hen in hun kracht laat werken”.

Ervaring levert veel geld op!

Sprak de eigenaar van een productiebedrijf, die zijn meest ervaren productiemedewerker – 62 jaar oud, een echte vakman, met veel gevoel voor service en kwaliteit – vrijmaakte om het logistieke proces van het bedrijf door te lichten en opnieuw vorm te geven. De man wist in beperkte tijd de kosten met meer dan 50 procent terug te brengen en de kwaliteit met tientallen procenten omhoog. Simpelweg door zijn grote (productie)ervaring – inclusief de ideeën opgedaan in de loop der jaren – mee te nemen in gesprekken met klanten. Om zo samen nieuwe en betere oplossingen te bedenken, die goed bleken uit te werken voor het bedrijf en de klanten.

Ervaring als verborgen schat

Bij duurzame Inzetbaarheid van oudere medewerkers gaat het vaak over het ‘up to date’ te houden van kennis. Gekoppeld aan de campagneslogan ‘een leven lang leren’. Hoewel dit uitgangspunt op zich niet verkeerd is, slaat het qua toegevoegde waarde de plank genadeloos mis. Want de toegevoegde waarde van oudere medewerkers zit niet in kennis (ontwikkeling), maar in ervaring (overdracht). Ervaring opgedaan in een reeks van jaren. Van onschatbare waarde, als je er op de juiste manier naar kijkt en mee omgaat. Niet alleen om zo mensen tot aan hun opgerekte pensioenleeftijd plezierig en productief aan het werk te houden, maar ook omdat de positieve bedrijfseffecten van hergebruikte ervaring vaak verbluffend zijn.

Niet retro- maar vooruit denken

Daarom hier geen oproep tot retro-denken en het terugdraaien van de opgerekte pensioenleeftijd. We moeten niet terug, maar juist vooruit! En daarom ook een waarschuwing aan de cao-onderhandelaars, die inmiddels ‘het generatiepact’ bespreken; feitelijk niets anders dan het uit de kast halen van de aloude VUT. Wij moeten problemen niet afkopen, maar duurzaam oplossen.

Koppel vernieuwing aan ervaring

En het alternatief staart ons in het gezicht. Een alternatief dat uiteindelijk geld oplevert in plaats van kost, de vernieuwing binnen organisaties succesvoller maakt en de opleidingskosten laat dalen, de productiviteit laat stijgen en het ziekteverzuim terugdringt, de kwaliteit vergroot en de faalkosten verlaagt. Maar daarvoor moeten ondernemers en directieleden wel bereid zijn het klassieke denken los te laten. En vernieuwing koppelen aan ervaring. Op het eerste gezicht misschien ook een schijnbare tegenstelling. Maar geloof me: die schijn bedriegt!

Over…

Koos Woltjes is oud-journalist, ondernemer, (bedrijfs-)strateeg, conceptdenker, schrijver, communicatieprofessional en medeoprichter van de Business Revelopment Group (‘knopen in productiviteit oplossen door vernieuwing te koppelen aan ervaring’)

Bron: Dagblad070, Digitaal Dagblad B.V. (overgenomen met toestemming)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid