Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
9
7
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Het verschil tussen werken en uren maken
Langer werken

Het verschil tussen werken en uren maken

Niet de hoeveelheid, maar het resultaat. Dat wordt de nieuwe focus van de werkweek in de jaren ’20 die net zijn begonnen. Dat zou je tenminste zeggen als je de toenemende stroom berichten over korter en slimmer werken volgt. Zelfs de nieuwbakken premier van Finland is door de bocht: waarom geen werkweek van 4 maal 6 uur?

De voltijdse werkweek beslaat in de meeste Westerse landen 38 tot 40 uur, verdeeld over 5 dagen. De twijfels over de voordelen van die lange werkdagen nemen steeds verder toe. Nu bijna alles digitaal gaat, kan je steeds meer werk doen in steeds minder tijd. (Deze redacteur levert in zijn eentje de output van een redactie waar tien jaar geleden nog 5 mensen voor nodig waren.) De juiste apps op de juiste manier gebruiken betekent veel tijdswinst.

Ervaar de voordelen van automatisering

Om dan nog je dagen en uren te moeten maken achter je bureau, daar word je niet gelukkig van. Sterker, het put je behoorlijk uit, omdat je alleen de nadelen van automatisering ervaart: meer werk op het bureau. En dan helpt zelfs de efficiëntste werkwijze uiteindelijk niet meer. Dus moeten mensen de voordelen van automatisering ervaren, als: flexibeler kunnen werken, zodat ze meer tijd overhouden voor de andere taken en onderdelen van hun leven.

Efficiënter werken kan niet overal

Steeds meer ondernemingen experimenteren met kortere werkdagen en ingekorte werkweken. De werknemers voelen zich er ten minste gelukkiger door. Maar in een bedrijf waar de werkdruk in alle geledingen erg hoog is, zoals een ziekenhuis, betekent het ook: meer mensen aannemen. Die moeten er dan eerst wel zijn, en voldoende gekwalificeerd. Bovendien moet het budget dat toelaten.

Het betekent: herverdelen van arbeid

Hoe kunnen flexibele banen met minder uren een win-winsituatie opleveren voor werkgever en werknemer, vroeg onderzoekster Ellen Ernst Kossek zich af. Dat wil zeggen: flexibel of parttime werken, dus minder uren werken en op minder vaste tijdstippen, en meer uren maken als het echt nodig is. Het betekent: herverdelen van arbeid. Slimmer werken, meer als het moet en minder als het rustiger is. Stoppen met uren maken omdat ze op je contract staan. Taken uitbesteden aan anderen, die ze beter of efficiënter kunnen uitvoeren.

Betere werkuren maken

Het concept omvat dus niet zozeer minder uren werken, maar vooral betere uren werken. Dat kan bijvoorbeeld met job carving of job crafting, door allerlei onproductieve taken waar iemand toch druk mee kan zijn uit te besteden. Door herverdeling van taken kan taakverrijking ontstaan voor meer medewerkers in de onderneming. Omdat ze zich meer kunnen concentreren op het werk waar ze echt goed in zijn, en waarin ze dus ook hun meeste meerwaarde kunnen bewijzen. Ook is er meestal werk dat je minder vaak kunt doen. In die laatste categorie vallen vooral werkbesprekingen, vergaderingen over van alles (en meestal niet veel), en persoonlijke ontmoetingen die niet nodig zijn.

Prioriteren en herverdelen

Minder vaste uren werken, net zoveel vakantie als je nodig hebt, en toch je targets halen. Het blijkt wel te kunnen, vooral door opkomende robotisering en voortschrijdende automatisering. Hierdoor moet je in staat zijn om het overgebleven werk te prioriteren. Dat betekent meer taken uitbesteden, automatiseren, inkorten of efficiënter (laten) doen, op tijden en manieren die jou beter uitkomen. Bijvoorbeeld met apps die het werk sneller en slimmer kunnen indelen en dat beter kunnen herverdelen. Of meer routinetaken kunnen herhalen. En sneller overal inzicht kunnen geven over hoe het werk erbij staat. Mits je die apps niet altijd en overal gebruikt, maar alleen wanneer het echt nodig is en jou uitkomt. Een andere zeer belangrijke voorwaarde: de automatisering mag je niet in de steek laten. Nooit.

Werkgeluk lijdt er niet onder

Minder uren werken en (minstens) zo productief blijven kan dus, mits mensen meer zeggenschap hebben over hun werk. Dat lijkt goed nieuws, want wie wil er meer uren maken als hetzelfde ook in minder tijd kan? Toch zijn er nog andere effecten van minder uren werken, en die zijn nog niet onderzocht. Wat betekent minder werken bijvoorbeeld voor je psychisch welbevinden, werk- en levensgeluk? Of je nu 8 uur per week werkt of 48 uur, het geluksgevoel dat komt van het werk blijft hetzelfde. Die werkweek kan dus gerust radicaal worden ingekort. Voor uw werkgeluk of werkplezier maakt dat niets uit. Zelfs bij 1 uur per week betaald werken is dat gevoel er al.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid